A műfű a múlté! Itt az új, vegyes generáció - gyepfejlődés

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2011.06.14. 22:09
null
A Novarának bejött a tavaly nyári váltás: a csapat az új borításon feljutott az élvonalba (fotó: Facebook)
Címkék
A Novara feljutásával a következő idényben először szerepel majd olyan együttes az olasz élvonalban, amelynek pályáját nem valódi fű borítja, hanem részben szintetikus anyag. Könnyen elképzelhető azonban, hogy ami ma még kivételt képez, az néhány éven belül általános lesz.

„Eső esetén hiányzik a sár, egyébként ugyanolyan, mint a többi” – ad választ Maurizio Gilardi arra a kérdésre, hogy mi a különbség a Novara pályája és a többi együttes gyepszőnyege között. Említett úr az Italgreen nevű cég elnöke, a vállalaté, amely a Novara pályáját „építette”. Azzal, hogy a piemontiak megnyerték az osztályozót a Padova ellen és feljutottak az első osztályba, a Serie A-ban először lesz olyan csapat, amely műfüves pályát használ. Pontosabban „megerősített füvet”, ahogy a cégvezető mondja.

MÁSHOL IS DIVAT A MŰFŰ
Az elmúlt két évtizedben hódító útját járja a műfű, és a technológia fejlődésével egyre több helyütt már az élvonalban is alkalmaznak szintetikus összetételű pályákat.
A legismertebb példa a moszkvai Luzsnyiki Stadion, ahol a Szpartak és a CSZKA fogadja rendszeresen ellenfeleit. Az orosz tél – és a pálya gyakori tönkremenetele – megkövetelte a létesítményvezetőktől, hogy műfűre váltsanak, és 2002 óta a FIFA által jóváhagyott FieldTurf borítást használják a létesítményben, ugyanakkor a 2008-as BL-döntőre ideiglenesen ismét „fűbe borult”, mert az UEFA a fináléra már nem engedélyezte az eredeti (mű)gyepet.
Ugyanakkor Európa más pontjairól is vannak példák műfűre: Svédországban az Elfsborg, Portugáliában a Boavista, Svájcban a Young Boys és a Neuchatel Xamax, Ausztriában a Salzburg használ többek között műfüvet, de a topligák sem „szüzek” már ebből a szempontból: a Nancy és a Lorient számítanak a szintetikus zöld pionírjainak.

A Gilardi úr vezette cég ugyanis már a szintetikus pályák egyik új generációját képviseli, amelyek esetében a „műfű” kifejezés valóban nem helytálló, ugyanis a fű valójában ugyanis természetes, mint máshol, de a „fűágy” már vegyes összetételű, egyaránt tartalmaz természetes és szintetikus anyagokat is. A FIFA-nak egyébként épp ezért nem is kell ellenőriznie az ilyen jellegű pályákat: hiszen a fű maga „eredeti”, így nem szükséges a nemzetközi szövetség jóváhagyó engedélye.

A műfüves pályák új generációjára egyre kevesebb panasz érkezik, már nem jellemző, hogy nagy meleg esetén a játékosok „tűzön járnak” és a labda pattanására sem különösebben panaszkodtak a Novara szezonbeli ellenfelei. A technikában nagy lehetőség rejlik, jellemző, hogy Roger Federer is kijelentette a hasonló borítást kipróbálása után: „Egy nap ez lehet a teniszben is a jövő.”

A kedvező tapasztalatok következtében állítólag több olasz klub is azon gondolkozik, hogy befektet az új pályatípusba. Könnyen elképzelhető, hogy a Stadio Luigi Ferraris, a Marassi, azaz a Genoa és a Sampdoria arénájának zöld felülete is hamarosan új ruhát kap, de állítólag a Siena vezető is gondolkoznak az újgenerációs pályaborítás bevezetésén, amely körülbelül 400 ezer euróból már megoldható.

A Novara valószínűleg a bennmaradásért fog harcolni az előttünk álló pontvadászatban, de az biztos, hogy a klubnál nem kell olyan gondokkal megküzdeni, mint az Internél és a Milannál az elmúlt szezonban: kis túlzással ugyanis a Giuseppe Meazza Stadion pályamunkásait – akárcsak az elmúlt években a Wembley kertészeit – több kritika érte a pocsék talaj miatt, mint az azt használókat.

A „megerősített füves” pályákhoz pedig a pénzen kívül nem kell sok, csak egy kis türelem: állítólag öt nap, amíg a felszíni előkészítést elvégzik a munkások, és további tizenöt, amíg a fű kinő. Ugyanakkor a kertészek sem ellenzik, hiszen továbbra sem maradnak munka nélkül: a Novara pályáját is rendszeresen kell nyírni és locsolni, ugyanúgy, mint a többit.

A NOVARA PÁLYÁJA KÖZELRŐL


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik