Olaszország: Chiellini, Thuram, Cannavaro – velük játszott legtöbbször Buffon

Vágólapra másolva!
2023.08.03. 13:10
null
(Fotó: Transfermarkt)
Mint ismert, szerdán bejelentette visszavonulását Gianluigi Buffon, a Parma, a Juventus és az olasz labdarúgó-válogatott legendás kapusa. Megnéztük, mely játékosokkal szerepelt legtöbbször együtt a pályán a 45 éves futballista.

 

A legendás kapus 1151 mérkőzés után akasztotta szögre a kesztyűt, a legtöbbször Giorgio Chiellinivel játszott együtt, összesen 428 alkalommal – a Juventusban és az olasz válogatottban természetesen. Érdekesség, hogy a második helyre nem egy olasz labdarúgó került: Lilian Thurammal 372-szer őrizték a Juventus kapuját.

Honfitársai közül igencsak sokszor játszott együtt Fabio Cannavaróval (370 meccs), Del Pieróval (362 meccs) és Claudio Marchisióval (329 meccs).

A hosszú éveken át a világ legjobb kapusaként számon tartott Buffon trófeák garmadáját nyerte meg a torinóiakkal, a tíz bajnoki cím mellé öt kupagyőzelem, valamint hat szuperkupa-győzelem társult. Egyéni szinten 2003-ban az UEFA megválasztotta az év játékosának, a 2015–2016-os idényben őt választották meg a Juventus legjobbjának, míg 2017-ben ő lett Olaszországban az év labdarúgója.

Gianluigi Buffon az olasz válogatottban is letette a névjegyét: 1997 őszén debütált a nemzeti csapatban Cesare Maldini kapitánysága idején, s 176 válogatottságával mai napig ő áll a vonatkozó örökranglista élén. A legendás kapus 2006-ban világbajnok lett az akkoriban sokak által leírt olasz csapattal – a Franciaország elleni berlini fináléban védeni tudta David Trezeguet tizenegyesét, majd Fabio Grosso lőtte a mennybe az olaszokat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik