Gyász: elhunyt Silvio Berlusconi, a Milan legendás tulajdonosa

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.06.12. 10:52
null
Silvio Berlusconi 2004-ben (Fotó: Getty Images)
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Silvio Berlusconi, a Milan legendás tulajdonosa, Olaszország korábbi miniszterelnöke – írja egybehangzóan az olasz sajtó, közte a La Gazzetta dello Sport és az Ansa olasz hírügynökség. 



Silvio Berlusconi a legnagyobb olasz kereskedelmi tv-hálózat kiépítéséből gazdagodott meg, majd az AC Milan tulajdonosa lett, amelyet Európa legjobb labdarúgócsapatai közé emelt, mielőtt 1994-ben politizálni kezdett volna.

Ezután három különböző időszakban volt Olaszország miniszterelnöke 1994 és 2011 között – összesen kilenc évig.

Berlusconi – aki haláláig az olasz élvonalba feljutó, s ott a mögöttünk hagyott idényben jól teljesítő, bennmaradó Monza tulajdonosa volt – egészsége az utóbbi években kezdett megromlani, 2016-ban szívműtétje volt, majd prosztatarákkal kezelték, míg három évvel ezelőtt még a koronavírust is elkapta, ám ezekből mind felépült.

Legutóbb, április elején légzési nehézségekkel a milánói San Raffaele kórház intenzív osztályára kellett szállítani, s június 12-én elhunyt.

A MILANNAL ELÉRT SIKEREI

A labdarúgás történetének egyik legsikeresebb tulajdonosa volt Berlusconi, aki 1986-ban megvásárolta a Milant, 31 évig irányította, ez idő alatt 29 trófeát nyert a csapat.

Egészen pontosan milánói regnálása alatt 8 bajnoki címet, 5 BEK/BL-t, 1 Olasz Kupát, 7 Olasz Szuperkupát, 5 Európai Szuperkupát, 2 Interkontinentális Kupát és 1 klubvilágbajnoki címet nyert a klub.

Az AC Milant 740 millió euróért adta el Berlusconi 2017-ben. Egy évvel később, 2018-ban hárommillió euróért megvásárolta a Serie C-ben szereplő Monzát, amelynek haláláig az elnöke volt. Sőt: a Monza az elmúlt években nagyot lépett előre, 2022-ben feljutott az élvonalba, a mögöttünk hagyott idényben pedig bent is maradt.

Emellett azt is ki kell emelni, hogy Berlusconi sokat tett a kilencvenes évek elején a Bajnokok Ligája létrejöttéért.

VÉLEMÉNYEK
PAOLO MALDINI, a Milan legendás védője és legutóbbi sportigazgatója az Instagramon:
„Egy zseniális látnok, álmodozó és barát távozott közülünk, aki megváltoztatta Olaszország történelmét. Köszönök mindent, elnök úr! Több mint harminc éven át szolgált minket, Milan-szurkolókat, akik rengeteg álmot élhettek meg. Nem lesz még egy olyan, mint te...”
FRANCO BARESI, a Milan korábbi ikonikus középhátvédje a Milanreports.com-on:
„Egyedül érzem magam. Olyan volt nekem, mint egy apa, kivételes ember és szeretetteljes elnök, akinek mindenkihez volt kedves szava. Ő váltotta valóra az álmaimat.”
ALESSANDRO NESTA, a Milan korábbi klasszis védője a Twitteren:
„Nincs elég szó, hogy kifejezzük a megbecsülésünket és a hálánkat! Nyugodjon békében, elnök úr!”


Klubjai mellett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is búcsúzott Berlusconitól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik