„Aranyedzők” nélkül rajtol a Serie A

Vágólapra másolva!
2010.08.23. 13:25
null
A scudetto edzői „címvédője", José Mourinho elment a Realhoz – ki lesz az utódja? (Fotó: Action Images – archív)
A 2010–2011-es olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság egy szempontból alighanem egyedülálló lesz, de ez nem feltétlenül vet jó fényt a Serie A-ra: a ligában dolgozó szakemberek közül még egy sem nyert olasz bajnoki címet, miközben az elmúlt évek legeredményesebb edzői külföldön dolgoznak.

A legutóbbi húsz szezonban mindössze nyolc edző tudott scudettót nyerni csapatával: Fabio Capello és Marcello Lippi ötször-ötször (illetve Capellónál ott van még a Juventustól elvett 2004–2005-ös bajnoki cím is), Roberto Mancini háromszor, José Mourinho kétszer, Carlo Ancelotti, Alberto Zaccheroni, Sven-Göran Eriksson és Vujadin Boskov pedig egyszer-egyszer. Hogy mi a közös bennük? Egyikük sem dolgozik már a Serie A-ban, így az olasz élvonal 2010–2011-es szezonjának csupa olyan tréner vág neki, akinek még hiányzik a bajnoki trófea a gyűjteményéből.

A legjobb, legrutinosabb edzők elvándorlása nem feltétlenül használ a csúcspontjától amúgy is messze levő olasz élvonalnak – Capello, Ancelotti és Mancini Angliát választotta, Lippi a vb-lebőgés után munka nélkül áll, Zaccheroninak lejárt a szerződése a Juventusnál, Luciano Spalletti Oroszországban dolgozik, a nagy öreg Giovanni Trapattoni Írországban és kérdés, hogy a jelenlegi felhozatalból ki tud a „nagyok" nyomdokaiba lépni. A Serie A a jelek szerint jelen állapotában nem elég vonzó az olasz edzőelitnek, az igazán nagy nevek egyszerűen magasabb fizetést (és könnyen lehet, hogy az otthoninál is jobb körülményeket) kapnak külhonban, így sorra hagyják el a bajnokságot.

A legnagyobb név a szezont a kispadon kezdő edzők közül egyértelműen Rafa Benítez, aki nyert már Bajnokok Ligáját, kétszer spanyol bajnokságot, kétszer UEFA-kupát, FA-kupát, európai és angol szuperkupát, no meg most már olasz szuperkupát is – igaz, a most az Interrel megszerzett trófeája volt 2006 óta az első. A spanyol szakvezető ezzel egymaga messze eredményesebb, mint 19 riválisa – együttvéve...

Nézzük a riválisokat! Az AC Milan Leonardo után újabb fiatal (de a brazilnál rutinosabb) trénerben bízik, Massimiliano Allegri a Cagliarival vitézkedett, és már kétszer is a Serie A legjobb edzőjének választották. Kérdés, hogy a nagycsapatot még sosem irányító edző mennyire tud megbirkózni a nyomással (na meg a játékosok egójával) – eddigi legjobb helyezése az élvonalban egy 9. hely.

A Juventus kispadját elfoglaló Luigi Delneri rutinos róka és jól csengő név – de még neki sincs egy árva érme sem a Serie A-ból, legjobb eredménye a Sampdoriával 2009–2010-ben elért 4. hely és BL-kvalifikáció. Claudio Ranieri kiválóan dolgozott az előző szezonban az AS Románál, viszont – bármilyen meglepő is ez – első osztályú bajnokságot sosem nyert, egy Olasz Kupa-siker és egy Király Kupa-győzelem (meg egy európai Szuperkupa) jelenti a legnagyobb eredményét. Az Udinese edzője, Francesco Guidolin mondhatja még el magáról, hogy legalább kupát nyert csapatával, igaz, a Vicenzával elhódított Coppa Italia elképesztő bravúrnak számít, valamint Delio Rossinak is van kupasikere a Lazióval. Sokatmondó, hogy a tizenhat, Serie A-szezont már befejezett edzőből eddig mindössze kettő (Claudio Ranieri és Delio Rossi) tudott dobogón végezni csapatával!

„Az olasz csapatok jó háttérrel rendelkeznek, de az angolok fölényben vannak. A játékosok nem véletlenül akarnak elsősorban Angliába és Spanyolországba igazolni, és nem csak a pénz van a háttérben. Szembe kell néznünk a problémákkal, azzal, hogy miért kell hétről hétre félig üres lelátók előtt játszani. A huliganizmus sem használ az olasz futballnak, az ultrák kezében van a labdarúgás. A stadionhelyzet sokkal rosszabb, mint Angliában, és hiába vannak remekül képzett olasz szakemberek, külföldön bizonyítanak, részben a körülmények miatt" – mondta Fabio Capello még februárban, egy edzőknek tartott konferencián.

A La Repubblicának nyilatkozó olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli szintén nagyon kritikus hangot ütött meg.

„Egy paradox helyzetben fuldoklik az olasz futball. Jó játékosokat világklasszisként ünnepelnek már egy jó sarkazás után, és nem lehet őket meggyőzni arról, hogy csak egyszer jött be a trükk. Az elnökök megígérik, hogy a fiatalokra koncentrálnak, aztán kirúgják az edzőt két vereség után, mert csak az eredmény érdekli őket" – mondta.

A válságjelek mindenesetre az Inter 2009–2010-es fantasztikus eredménysora ellenére is egyértelműek – ennek csak egy vetülete, hogy „kiürült" az edzői elit a Serie A-ban. Mint az első táblázatból látszik, a jelenlegi legeredményesebb tíz olasz edző közül heten külföldön dolgoznak, vagy éppenséggel nincs munkájuk – az eredményességi lista első öt helyén is ők vannak.

Hogy a „hatalmi űr" következtében lehetőséget kapó fiatal edzők, vagy a korábban csak középcsapatok kispadjáig jutók élni tudnak-e a lehetőséggel, és hozzá tudnak-e járulni ahhoz, hogy az olasz élvonal visszanyerje csillogását – nos, ezt meglátjuk, már augusztus utolsó hetétől.

A „NAGYOK” ÉS AZ UTÁNUK LEVŐ ŰR 
EdzőSerie A-meccsGyőzelmi százalékVolt-e bajnok a Serie A-ban?
Ancelotti43357.04Igen
Capello53556.45Igen
Mancini25054Igen
Trapattoni68951.09Igen
Lippi41248.54Igen
Ranieri34344.02Nem
Spalletti35043.97Nem
Gasperini11440.35Nem
Zaccheroni49739.84Igen
Delneri29437.07Nem
D. Rossi27536.73Nem
Allegri7136.62Nem
Marino14436.11Nem
Guidolin44135.83Nem
Reja12934.88Nem
Mazzarri22133.48Nem
Ventura10031Nem
De Canio15230.92Nem
Mihajlovics4429.55Nem
Di Carlo9325.81Nem
Colomba15325.49Nem
Giampaolo12425Nem
Pioli2213.64Nem
Iachini3710.81Nem
Ficcadenti100Nem
Bisoli0Nem
Benítez0Nem
Félkövérrel szedve az aktív Serie A-edzők 
A SERIE A 2010–2011-ES IDÉNYÉNEK EDZŐI
 csapatlegjobb helyezés (Serie A)nyert-e élvonalbeli bajnoki címet?*nyert-e nemzetközi kupát?*nyert-e kupát?*végzett-e dobogón?*
Rafa BenítezInterújoncigenigenigenigen
Claudio RanieriAS Roma2.nemigenigenigen
Massimiliano AllegriAC Milan9.nemnemnemnem
Domenico
Di Carlo
Sampdoria14.nemnemnemnem
Delio RossiPalermo3.nemnemigenigen
Luigi DelneriJuventus4.nemnemnemnem
Pasquale MarinoParma7.nemnemnemnem
Gian Piero GasperiniGenoa5.nemnemnemnem
Giampaolo VenturaBari9.nemnemnemnem
Szinisa MihajlovicsFiorentina13.nemnemnemnem
Edoardo RejaLazio8.nemnemnemnem
Marco GiampaoloCatania10. (a pályán 12.)nemnemnemnem
Stefano PioliChievonincs befejezett szezonjanemnemnemnem
Francesco GuidolinUdinese5.nemnemigennem
Pierpaolo BisoliCagliariújoncnemnemnemnem
Franco ColombaBologna17.nemnemnemnem
Luigi De CanioLecce8.nemnemnemnem
Massimo FiccadentiCesenanincs befejezett idénye
nemnemnemnem
Giuseppe IachiniBrescia18.nemnemnemnem
Walter Mazzarri
Napoli
6.
nem
nem
nem
nem
* Nem csak az adott országban, kupa = országos vagy ligakupa.
A SERIE A ÖSSZEHASONLÍTÁSA A TÖBBI TOPLIGÁVAL
 Élvonalbeli bajnokságot nyert edzők száma*Nemzetközi kupát nyert edzők számaNemzetközi kupában döntős edzők számaKupát nyert edzők száma*
Premier League7258
Serie A1224
Bundesliga7227
Primera División4337
*: nem csak az adott országban, kupa = országos vagy ligakupa   
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik