Futballbotrány: válságtanácskozás, nyilatkozott a "gyilkos" rendőr

Vágólapra másolva!
2007.11.12. 12:46
Válságtanácskozást tart hétfőn az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), a rendőrség és a kormány a vasárnapi, halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontások kapcsán. Az első híradások szerint negyven sérültje van az ultrák tegnap esti római ámokfutásának, köztük négy rendőr. A Corriere della Sera hasábjain nyilatkozott az a rendőr, aki tévedésből lelőtt egy Lazio-szurkolót vasárnap délelőtt.
Hadiállapot Rómában – az ultrák késő estig randalíroztak a Stadio Olimpico környékén
Hadiállapot Rómában – az ultrák késő estig randalíroztak a Stadio Olimpico környékén
Hadiállapot Rómában – az ultrák késő estig randalíroztak a Stadio Olimpico környékén
Hadiállapot Rómában – az ultrák késő estig randalíroztak a Stadio Olimpico környékén

Jelenleg az olasz rendőrség és a kormány is értékeli a helyzetet, és megpróbál az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elöljáróival egyeztetni a biztonságról.

"November 11-e ismét egy fájdalmas és szomorú nap az olasz futball történetében" - mondta Giancarlo Abete, az FIGC elnöke.

A prezidente továbbá túlzónak és megalapozatlannak nevezte azokat a pletykákat, amelyek szerint be kellene szüntetni az idei olasz bajnokságot a bergamói és a római történtek után.

Világosan kell értékelnünk a helyzetet, a Serie A jövőjére is gondolva" – mondta a 'Radio Anch'io lo Sport' mikrofonjai előtt Abete.

A klubok képviselőinek és az FIGC vezetőinek azon túl, hogy ki kell tűzniük az elmaradt meccsek időpontját, illetve dönteniük a félbeszakadt rangadó sorsáról, határozniuk kell, képesek-e folytatni a bajnokságot a közeljövőben. Mivel a hétvégén Európa-bajnoki selejtezőket rendeznek, az illetékesek kaptak egy kis időt.

Az is felmerült, hogy a drukkereket nem engednék elutazni csapataik idegenbeli mérkőzéseire a 2007/08-es kiírásban.

Mindeközben a Corriere dell Sera hasábjain megszólalt az a rendőr, aki tévedésből lelőtte Arezzóban a kocsijában ülő Lazio-szurkoló Gabriele Sandrit:

"Először a levegőbe lőttem, aztán viszont véletlenül sült el a fegyverem, amikor futottam. Két család életét romba döntöttem, a fiúét és az enyémet " – nyilatkozta a teljesen megrendült rendőr.

Mint ismeretes, vasárnap délelőtt a Lazio és a Juventus hívei egy autópálya-pihenőben összecsaptak egymással, az incidens során pedig egy rendőr véletlenül lelőtte a Lazio egyik drukkerét. A hír hallatán Olaszország-szerte zavargások törtek ki a stadionokban és a futballpályák környékén.

Később, este Rómában több százan megrohamozták az Olimpiai Stadiont, valamint a szomszédjában lévő Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) székházát.

A tömeg betörte az épület ablakait, a bent tartózkodók - a biztonsági szolgálat alkalmazottai - pedig elbarikádozták magukat. Korábban az ultrák megtámadtak egy rendőrőrsöt is, autókat és autóbuszokat gyújtottak fel, illetve törtek össze. Az első hétfői híradások szerint negyven sérültje van az ultrák tegnap esti római ámokfutásának, köztük négy rendőr.

A Serie A-ban biztonsági okokból elhalasztották az AS Roma-Cagliari és az Internazionale-Lazio mérkőzést, míg az Atalanta-Milan összecsapás a hetedik percben félbeszakadt szurkolói összecsapások miatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik