DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2020.03.04 23:56

Stampedli – Deák Zsigmond jegyzete

 

„Nem sokat beszéltél, b…a meg!” Hangulatos befejezése egy világhálós videónak, amelyben a Harcsa fivérek polemizálnak (pontosabban főképp a báty, Norbert monologizál) arról, hogy az öcs, Zoltán miért nem állt ki az olimpiai selejtező válogatójára, s miért hagyta abba 27 évesen, felnőttszinten két Eb- és egy Európai Játékok-bronzzal, ötkarikás 5. hellyel a háta mögött a bokszot. Szerintük mindenki hibás természetesen, Balzsay Károly szakvezetőtől kezdve Fásy Ádám mulatós sztáron át a szövetség további elnökségi tagjaiig, még a hivatásosoktól visszaérkező vetélytárs, Bacskai Balázs a legkevésbé, hiszen ő csak az állítólagos kedvezményezett. Igazságot nehezen osztok, mivel nem ismerem a négyszemközt elhangzottakat, a hátsó szándékokat, korábbi sportági szakíróként viszont ismerem és kedvelem a „küzdő feleket”, évekig jártam velük a világversenyeket, profi gálákat. Éppen ezért vagyok mélységesen szomorú, amikor le kell írnom: ez nem más, mint vihar egy pohár vízben.

 
HARCSA ZOLTÁN BEJELENTETTE VISSZAVONULÁSÁT

Mert igazából miről is van szó? Az amatőr ökölvívás világszinten eleve története legnagyobb válságát éli, s még szerencséje sincs. A koronavírus miatt a nemzetközi szövetség, az AIBA Budapestre tervezett tisztázó és tisztújító kongresszusát is elhalasztják, miközben a felhalmozott vétkek, bírói csalások, vezetői válság miatt a szervezetet a NOB kizárta az olimpiáról, semmi köze nem lehet saját sportága tokiói küzdelmeihez. Eközben itthon a hazai szövetség 2018-ban a pénzügyi krachot hozó hazai rendezésű ifjúsági világbajnokságon csak állami injekcióval jutott túl, s vélhetőleg a pénzügyi konszolidálást korrekten levezénylő új MÖSZ-elnök, Bajkai István regnálása alatt minden rendben van a számlákkal, de a ringben… Jellemző, hogy még mindig Harcsa Zoli és Bacskai a két húzónév, akik közül az előbbi kiütéssel, az utóbbi sima pontozással vérzett el a 2016-os riói olimpia első köreiben. Más honfitársunk ott sem volt. A mostani válogató „illegalitása” már csak hab a tortán, sokatmondó tény, hogy a három kiírt párharc egyike sem jött létre ilyen-olyan okok miatt. S a tizenhat kiemelten támogatott sportág egyikéről beszélünk, amely ötkarikás érmet húsz, vb-érmet tizenegy éve szerzett legutóbb. Most sem ez a cél, hanem egyáltalán a részvétel.

Stampedliben a vihar is apró, s igazából az sem vigasztal, hogy isteni ajándékként részese lehettem annak a közelmúltbeli aranykornak, amikor korsóval mérte a sikereit a magyar bunyó amatőr és profi szinten egyaránt. Annál szomorúbb, ami most van.

2020.08.16 17:02:07

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Portré a rendszerváltozást követő évtizedek egyik legnagyobb formátumú magyar sportolójáról.

2020.06.08 13:02:58

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

A harmatsúlyú Széles János tíz évvel Trianon után románt vert az Iparcsarnokban – ezért külön is megünnepelte a közönség.

2020.05.31 12:38:39

Ökölvívás K. T. I.

Toplista: 70–61. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját – itt a 4. rész.

2020.05.01 11:58:40

Ökölvívás KÉPES SPORT

Az amerikai klasszis minden idők legjobbjának tartotta magát, akit senki sem lökött le a trónról.

2020.03.07 22:52:13

Ökölvívás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ennek a mai, megbolydult világnak éppen ez lehet a fő gondja a boksszal. Hogy lecsupaszítottan férfias, emberi, zsigeri. A küzdés maga.