Ringben a magyar Michael Jordan - Erdei Mitchell ellen

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2011.06.04. 11:08
null
Erdei Zsolt és edzője, Fritz Sdunek kiváló hangulatban volt a Byron Mitchell elleni meccs mérlegelésén <br />(Fotó: Erdei Zsolt menedzsment)
Címkék
Erdei Zsolt magyar idő szerint vasárnap hajnalban az amerikai Byron Mitchell ellen folytathatja a tengerentúli bokszvilág meghódítását. Madár maratoni, húszhetes felkészülés után vág neki a tíz menetre tervezett, Atlantic Cityben sorra kerülő összecsapásnak.
MÁR PASCAL IS ÉRDEKLŐDIK

Jóllehet a Bernard Hopkinstól elszenvedett „másfél" vereség (elsőre még óriási pontozói csalásnak köszönhetően összejött egy döntetlen) után Jean Pascal számára elsősorban a talpra állás a fontos, de azért a kanadai megjelent az Atlantic Cityben sorra kerülő gála hivatalos mérlegelésén. Az egykori félnehézsúlyú világbajnok becsülettel méregette Erdeiéket, a meccs győztese akár remek visszatérő rivális is lehetne számára. Bár Pascal menedzsmentjének eddigi „tutista” hozzáállása (Kanadát sem voltak hajlandóak elhagyni) láttán sem Madár kalibere, sem az utóbbinak az amerikai piachoz való ragaszkodása nem teszi őt a kanadai kívánságlistája élére.

Ha azt nézzük, hogy az amerikai promoter, Lou DiBella vállalkozásának (DiBella Entertainment) hivatalos oldalán 37 aktív bokszoló neve olvasható, különösen meg kell becsülnünk az olyan apróságokat, mint a fő hely elfoglalása a cég site-ján, illetve a promoter olyan nyilatkozata, amely szerint „Erdei Zsolt a magyar sport Michael Jordanje".

Amikor telefonon keresztül szembesítettük ezekkel Madárt, érezhetően jólesett neki a dicséret, ugyanakkor igyekezett a földön maradni.

„Ez azért enyhe túlzás, nagyon sok magyar sportoló van, csak őket errefelé nem ismerik igazán. – Nem gondolom, hogy én lennék a magyar sportban az abszolút numero uno. Sokan vagyunk jók, olyanok, akik a saját sportágukban kiemelkedően jók, mint én. Ugyanakkor azt hiszem, nem sokan tudták volna végigcsinálni azt a húsz hetet, amit én felkészülés címszó alatt ledaráltam az elmúlt időszakban” – mondta a 33. győzelmére hajtó, 2004 és 2009 között kizárólag vb-címmeccseket vívó Erdei.

E sorok írója ezt részben tanúsíthatja, hiszen amikor még szó sem volt június 4-ről vagy Byron Mitchellről, Erdei már javában sanyargatta önmagát az ausztriai Goingban, Vitalij Klicsko társaságában. A februári mínuszokban is „darálta" a kilométereket, fogyasztotta az edzőpartnereket, mert akkor még abban a hiszemben élt, hogy április második felében lesz jelenése az Egyesült Államokban. Aztán jött a május és egy cirkálósúlyból visszafogyasztó bunyós, míg végül sikerült megállapodni Byron Mitchell-lel.

NEGYEDSZER AZ ÁLLAMOKBAN

Atlantic City–Las Vegas 3:1. Legalábbis Madár karrierje során a meccseket illetően ez az arány a két amerikai nagyváros között. Profiként Vegasban bokszolt először az Egyesült Államokban, 2001-ben Dennis Matthewst ott verte meg T. K. O.-val, szombaton viszont már az Atlantic City-beli mesterhármasát tenné teljessé: korábban Darren Whitleyt és legutóbb Samson Onyangót is itt intézte el, rendre pontozással. Utóbbi tekintetében – már csak a tengerentúliak még mélyebb meggyőzése miatt is – nem bánnánk, ha Erdei eltérne a kottától, és inkább újabb K. O.- vagy T. K. O.-sikerrel foglalná keretbe amerikai szereplését.

Szűk évtizeddel ezelőtt ezt szenzációként is lehetett volna értékelni, elvégre az amerikai akkor volt a csúcson, a WBA-nál nagyközépsúlyú világbajnokként tartották nyilván, csakhogy 2011-ben más idők járnak. Ma már Mitchellnek nem az öv megszerzése a feladata, hanem – és ezúton is elnézést tőle! – Erdei felemelkedésének segítése. A félreértések elkerülése végett Madárt ezt így sohasem jelentené ki, ő mindig maximálisan tiszteli riválisát, mi viszont még a tisztelet megtartása mellett is kijelenthetjük. A négy évet nyugdíjban töltő amerikai ugyanis a 2007-es visszatérése óta három győzelemmel és négy vereséggel áll, holott riválisai közül csak a kazah Bejbut Sumenov volt olyan, akit méltán illethetünk az „első kategóriás" jelzővel. A többieket nem. Hitünk szerint Erdei is a „nagyágyúk" közé tartozik, ezt kell most igazolnia egy „hétpróbás" vetélytárssal szemben.

„Keményen edzettem, nem csupán fizikailag, de lelkileg is nagyon erős vagyok. Gatyába ráztam magam. Megvan a célom, megvan a motivációm, akkor pedig nagyon meg tudok szenvedni az álmaimért. Ennél többet nem akarhatok" – jelentette ki az NSO kérdésre Erdei.

Utóbbi mondattal annyiban vitatkoznánk, hogy természetesen akarhat, csak most még nem időszerű. A DiBella által beígért nagy dobás majd valamikor az ősz végén-tél elején jöhet, ami Madár olvasatában egy Bernard Hopkins elleni mérkőzést vagy egy vb-címmeccset jelent. Addig viszont még az apróságokkal kell foglalkozni, így például Hopkinsszal vagy a saját stábbal. Utóbbival kapcsolatban vannak biztató fejlemények.

ERDEI–MITCHELL A SPORT TV-BEN!
Super Six-gála, június 5., vasárnap
SportM (élő): 3 óra
Sport2 (ism.): 13
Sport1 (ism.): 20

„Úgy tűnik, a második mérkőzésemre minden a helyére került. Az első olyan volt, amilyen, túljutottam rajta, ez a legfontosabb. Most viszont minden a helyén van. Persze a szög néha kibújt a zsákból, de legalább mindig tudtuk, hol kell foltozni. Voltak olyan élmények, amelyekből tanultunk, ám ez nem is lehet másképp. Tökéletes munka persze nincs, azonban a mostani küldetésünk nagy előrelépés volt" – fejtegette Erdei.

Az pedig még nagyobb lenne, ha Madár szombaton kisöpörné a ringből Mitchellt. Az amerikai öklözővel egyébiránt a nap folyamán olvashatnak majd egy exkluzív interjút.

Az Atlantic Cityben megrendezendő gála ma esti főmérkőzése, a Carl Froch–Glen Johnson összecsapás beharangozóját itt olvashatja!

MADÁR AMERIKÁBAN – 8.RÉSZ


MÉRLEGELÉS
Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, simán túljutott a gála előtti utolsó kötelező procedúrán Erdei Zsolt: a legeredményesebb magyar profi bunyós 78.4 kilogrammal mérlegelt be az Atlantic Cityben sorra kerülő összecsapásra, s ezzel még csak a Byron Mitchell által kért egykilós súlyengedményre sem volt szüksége, a 79.3 kilós félnehézsúlyú limit alatt maradt.

Az amerikai rivális viszont élt a lehetőséggel, és 80.1 kilóval mérlegelt.

„Nagyon barátságos srác, összeölelkeztünk, ahogyan korábban mindenkivel" – mondta a Nemzeti Sportnak a mérlegelés után Erdei Zsolt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik