Vladimir Klicsko az 5. menetben kiütötte a bátran bunyózó Pulevet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.15. 22:57
null
Átlépett a kihívóján: Vladimir Klicsko többször is padlóra küldte Kubrat Pulevet (Fotó: Reuters)
A nehézsúlyú Vladimir Klicsko (63–3–0, 53) szombat este négy ökölvívó-szervezet vb-címét védte meg Hamburgban, az ötödik menetben irtózatos erejű  balhoroggal elintézve a bátran bunyózó bolgár Kubrat Pulevet (20–1–0, 11), aki ezzel elvesztette veretlenségét.

ÖSSZEGZÉS

Pulev bátran bokszolt, csak éppen védekezése – mint általában – kívánnivalót hagyott maga után. Amilyen nagy szívvel tette a dolgát (a kiszámolása előtt háromszor kelt fel a padlóról!), olyannyira szellős volt defenzív módban – és olyannyira nem bírta az álla a Klicsko-bombákat.

Hiába lepte meg az elején és még néhányszor az ukrán címvédőt, nagy kárt nem tudott tenni benne, pedig ha ütőereje megütné Vladimir szintjét, lehetett volna keresnivalója!

Ami Klicskót illeti, a címvédő azt a fegyverét húzta elő arzenáljából, amelyet ritkábban szokott bevetni: (egyenesei helyett) a balhorgát. A taglózó erejű balhorgát. És ahogyan berobbant, beugrott a bolgár kivégzése előtt!

Amiben Pulev egyenrangú partnere volt Klicskónak, az a piszkos boksz volt. Sőt lehet, hogy ebben fölé is kerekedett. Rengeteg fogást és állj utáni ütésváltást láthattunk, kölcsönös tarkócsapkodással. Weeks mérkőzésvezető azonban a „no, no!"-n kívül nemigen élt más fegyelmezési eszközzel...

A 38 éves Vladimir Klicsko egyhuzamban 17. alkalommal védte meg nehézsúlyú világbajnoki címét. A tíz éve veretlen ukrán a meccs után visszamegy Amerikába, ahol barátnőjével, Hayden Panettiere-rel első gyermeküket várják. Pulev számára pedig irány az egyik hamburgi kórház, ahol alapos kivizsgáláson esik át, az orrán kívül ugyanis az arccsontja is eltört az első jelentések szerint.

MENETRŐL MENETRE
1. MENET

Pulev bátran kezdett, Klicsko azonnal fogásba menekült, majd visszatámadott, és az összekapaszkodás után egy szűk balhoroggal leütötte a bolgárt. A második leütés nem volt ennyire tiszta, de tény, rövid idő alatt kétszer is padlózott a kihívó.

2. MENET

Pulev meglepően tisztán vette fel a küzdelmet a második menetben, kiegyenlített volt ez a szakasz, sok szabálytalansággal. Tiszta ütést Klicsko vitt be, egy balhorgot. Sokat fogtak, abból bombázták egymás tarkóját…

3. MENET

Mindketten magasan tartották a fedezéküket, a bolgár visszanyerte önbizalmát, ő is bátrabban paskolta az ukrán veséjét, de Klicsko hirtelen egy jobbhoroggal meglepte, majd a kötelekhez menekülő Pulevet ballal (egy lökés kíséretében) a padlóra küldte! A bolgár, bár levegőben lógott a kiütés, kihúzta a menetet. Az etap végére felszakadt a bőr Pulev bal szeme alatt.

4. MENET

Az elején Pulev egy kombinációval elérte Klicskót – aki fogásba menekült –, később beugrásból próbálkozott, de akkor nem érte el a címvédőt. Az ukrán rengeteget fogott, igaz, két balhorgot is ütött, el is vitte a menetet.

5. MENET

Klicsko remekül kezdett, háromütéses kombinációval majdnem megrendítette a kihívót, akinek már mindkét szeme alatt egyre nőtt a duzzanat. Pulev a menet második felében ütött egy kombinációt, de Klicsko ezt egy elementális erejű balhoroggal viszonozta. Az újfent padlóra kerülő bolgárt most már kiszámolta Tony Weeks mérkőzésvezető – Klicsko-győzelem K. O.-val! Időnként csúnya, ám annál végig látványosabb, eseménydúsabb meccs volt.

ELŐZMÉNYEK

Vladimir Klicskónak (62–3–0, 52 K. O.–T. K.O.) szeptember 6-án kellett volna kiállnia Kubrat Pulev (20–0–0, 11) ellen, de az ukrán világbajnok bicepszsérülése miatt november 15-re halasztották a mérkőzést. Mivel nehézsúlyú címmeccsről van szó, s az egyik szereplő Klicsko, temérdek világbajnoki öv forog kockán – illetve ez így nem igaz.

Formálisan persze igen, meg aztán az ökölvívásban egy ütés mindent vihet, de nagy a valószínűsége, hogy a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoki címe, a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoki öve továbbra is Klicskónál marad, aki Hamburgban 17. alkalommal lép ringbe vb-címvédő mérkőzésen.

A 38 éves Vladimir Klicsko 2004 óta nem szenvedett vereséget, akkor Lamon Brewstertől kapott ki technikai K. O.-val. Azóta nemhogy vereség nem fenyegette, de annak szele sem csapta meg. Ennek egyik oka, hogy az ukrán nem becsüli le ellenfeleit. Pulevet is méltatta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik