HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.04.29 07:53 Frissítve: 2017.04.29 08:49

Generációk csatája – rangadó két volt olimpiai bajnok között

Ha a ring ugyanolyan is a Wembleyben, mint Vladimir Klicsko eddigi vb-címmeccseinek helyszínein, a helyzet az ukrán bokszolónak szombat este merőben szokatlan: nem esélyesként lép a kötelek közé, továbbá a vb-övet nem ő, hanem ellenfele, Anthony Joshua viszi a csatába.

HIRDETÉS
Joshua (balra) négy és fél kilóval többet nyomott a mérlegen Klicskónál (Fotó: Reuters)

 

A 27 éves brit Anthony Joshua (18–0–0, 18 K. O. – T. K. O.) 2016. április 9-én lett a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) nehézsúlyú bajnoka Charles Martin legyőzésével, ezzel olyan honfitársait követte a királykategória trónján, mint Bob Fitzsimmons, Frank Bruno, Lennox Lewis, David Haye és Tyson Fury. Utóbbi éppen Vladimir Klicskót (64–4–0, 53) fosztotta meg vb-címeitől 2015. november 28-án – ezzel Klicsko tizenegy éve tartó uralma szakadt meg –, ám miután droghasználaton érték, lemondott öveiről.

Ha a 41 esztendős ukrán óriás kikapna Londonban, az korántsem lenne olyan meglepetés, mint eddig elszenvedett négy vereségének bármelyike. Ross Purity 1998-as, Corrie Sanders 2003-as, Lamon Brewster 2004-es kiütéses sikere után Fury 2015-ös pontozásos győzelme is a váratlan kategóriába tartozott, valamennyien megmutatták, bevállalós bunyóval le lehet győzni a fiatalabb Klicsko fivért. A kor sem az egykori universumos bokszolónak dolgozik: Lewis már korábban is pedzegette, hogy az ukránnál ketyeg a biológiai óra, s már az idő a legkeményebb riválisa, ráadásul Joshua fizikailag hozzá hasonló paraméterekkel rendelkezik, továbbá Klicskónak az utóbbi időben mintha motivációs gondjai is lettek volna. A Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú bajnoka, az amerikai Deontay Wilder nyilatkozata erre utalt a találkozó felvezetéseként: „Ne fogd vissza magad, mint Fury ellen, csak azért, mert nagyobb az ellenfél. Ne foglalkozz vele, hogy valaki nehezebb vagy magasabb nálad vagy hogy könnyebben elér. Állj oda és harcolj!” A kolléga üzenete egyúttal arra is utal, hogy Klicsko a hozzá hasonló termetű bunyósok ellen nem szeret küzdeni, az ő műfaja, hogy feltartó egyenesekkel „megoldja” a mérkőzéseket. Veresége óta nem bokszolt, lehet rajta ringrozsda is.

Ezzel szemben profi karrierjét londoni olimpiai sikere után 2013-ban elkezdő Joshua évente legalább két összecsapással tartotta tűzben magát, s ez még akkor is igaz, ha neves ellenfelei nem voltak. Első címét a WBC nemzetközi bajnoki övének elhódításával szerezte meg 2014. október 11-én az orosz Gyenyisz Bahtov legyőzésével, majd ugyanezért az övért 2015. május 30-án Kevin Johnson megverésének veselkedett neki. Eddig egyetlen találkozón sem volt szüksége a pontozókra – igaz, ez hátrányt is jelenthet, mert még nyolc menetet sem bokszolt egy meccsen. A brit taktikája nyilván Klicsko felőrlésére épül, de ha végig kell küzdenie 12 menetet, az bizony neki ismeretlen terep. Kérdés, edzésen mennyire lehet ezt modellezni? Az ukrán kihívó nem tagadta, a megszokottól eltérően „a tét inkább az ellenfelem vállára nehezedik, ő a címvédő, egyesített bajnok szeretne lenni, a saját közönsége előtt bokszol, és jó teljesítményt kell nyújtania, ha a jövőben nagy pénzeket akar keresni. Én jól akarom érezni magam a szorítóban, élvezni a légkört, s azt nyújtani, amire képes vagyok.”

Klicsko szavaira a bajnok így reagált: „Megpróbál mindent az ifjabb bajnokra ráhúzni, amin ő is keresztülment. Ismerem az ökölvívást, azt is tudom, ő miket élt meg. Látom azt is, hogy mit akar ezzel elérni, és hogyan próbál összezavarni a mérkőzés előtt.”

Klicsko kitért Fury elleni találkozójára is. „Nem vagyok boldog az eredmény miatt, de tanultam belőle. Azóta megszállott lettem.” A britet ez nem zavarja. „Ez a fiatalok sportja. Néhány meneten át kisegíti majd a rutinja, de a fiatal koromból fakadó gyorsaságom gondot okoz neki. Különben is, amit én a ringben csinálok, arra nem lehet felkészülni.”

A meccs felvezetéseként az egyik oldalon a WBC regnáló világbajnoka, Wilder tüzeli csatára Klicskót, másrészt az egykori világbajnok, Tyson Fury a jelenlegi bajnokot, Joshuát pécézte ki az egyik közösségi oldalon azzal, hogy a 2016-os olimpia ezüstérmese, Joe Joyce az edzéseken rendre elporolja az IBF aktuális világbajnokát. „Papírhuszár vagy, marcipán állkapcsokkal, aki szétgyúrja magát, és rossz fiút akarsz játszani.” Joshua nem sokáig várt a válasszal. „Ugyanazt ajánlom neked, mint legutóbb, vagyis két jegyet az első sorba. De csak azért, mert egy hely már nem elég a hájas valagadnak. Pofádat befogod tehát, és inkább arról beszélj, mikor térsz vissza.”

De hogy mit hoz a közeljövő, ahhoz azért inkább Klicskónak lesz egy-két szava. A ringben persze, a Wembley 85 ezer, zömében angol drukkere előtt.

 

EGYÜTT AZ UNIVERSUMBAN

Vitalij (balra) és Vladimir között Kokó
1996-ban Atlantában egyszerre szereztek olimpiai bajnoki címet, aztán a profik között 1997-től 2002-ig klubtársak voltak az Universum Box-Promotionnél. A nehézsúly urává később váló Vladimir Klicsko egyszer, 1999. május 22-én a szép emlékű Budapest Sportcsarnokban még Kovács István undercardjában, azaz töltelékprogramjában is szerepet kapott: az első menetben kiütötte az amerikai „zsírosbödönt”, Tony La Rosát, a főmeccsen pedig a WBC pehelysúlyú interkontinentális bajnoki övéért Kokó kipontozta az elefántcsontparti Nabaloum Dramanét.

„Így volt, azóta húztam is néha Vovát, mekkora megtiszteltetés, hogy bokszolhatott előttem… – mesélte érdeklődésünkre a magyar boksz élő legendája. – Egyébként hiába nyertünk egyszerre olimpiát, hiába laktunk egy olimpiai faluban, akkor még nem alakult ki a kohézió közöttünk. Később az Universumnál már közelebb kerültünk egymáshoz, akkoriban még ritkaságszámba menően mindkettőnknek volt lakossági internetje, és együtt játszottunk backgammont. Vele többet beszélgettem, mint a bátyjával, Vitalijjal, azóta is jó a kapcsolatunk, bár már ritkábban találkozunk.”

Kokó nemcsak ökölvívóként, később sportvezetőként, a WBO alelnökeként, illetve supervisoraként is kapcsolatba került Klicskóval, amikor az épp a szervezet égisze alatt csatázott.

„Vova roppant szimpatikus személyiség, igazi sportember és igazi gentleman, többször eljött Magyarországra, nem lehetett tőle olyat kérni, amit ne teljesített volna. És akkor sem bújt ki a bőréből, amikor igazán problémás, balhés bunyósok, például Haye vagy Chisora próbáltak vele kekeckedni. Mindig az elegancia és a tisztesség jellemezte.”

A személyes ismeretségtől, jó véleménytől függetlenül Kovács nem az ukrán óriást tartja a szombati csúcstalálkozó esélyesének.

„Vova pályafutásában akadtak törések, de mindig túljutott rajtuk, és fizikai előnyét kihasználva, egyszerű taktikáját tökéletesítve a legjobb iparossá vált. Ám most szerintem nem az újabb törést követő helyreállítás lesz a tét a karrierjében, hanem a tisztes visszavonulás. A tapasztalat kivételével – neki kis túlzással több címmérkőzése volt, ahány menete Joshuának a profik között – minden az angol fiú mellett szól. Ő lehet a következő időszak szupersztárja, nagyobb az esélye, mint Tyson Furynak volt, aki bátor, bevállalós bunyójával legutóbb bizonytalanná tette és legyőzte Klicskót.”

DEÁK ZSIGMOND

ÖKÖLVÍVÁS
22.45: Anthony Joshua–Vladimir Klicsko profi nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés, London, Wembley Stadion (Tv: Sport1)

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.01 19:47:14

Ökölvívás THURY GÁBOR

Interjú az Európai Bokszunió végrehajtó bizottsági tagságára pályázó Győryné Tóth Zsuzsannával.

2018.03.30 18:45:34

Ökölvívás THURY GÁBOR

A WBA és az IBF brit világbajnoka címegyesítő mérkőzésen csap össze a WBO új-zélandi bajnokával.

2018.02.21 12:32:37

Ökölvívás HEGYI TAMÁS

DDD a britek új(abb) nehézsúlyú reménysége • Profinak állt egy komplett „olimpiai dobogó”.

2018.01.18 23:51:43

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Az idei ifjúsági Eb egyetlen magyar érmét, egy ezüstöt hozó Bernáth István a hajdúhadházi cigánysoron – ahogy arrafelé mondják, a »vasúton túl« – mélyszegénységben él.

2018.01.13 22:58:27

Ökölvívás DLUSZTUS IMRE

NS-VÉLEMÉNY. Amikor külföldi edzők, sportszakemberek, sportújságírók úgy-ahogy megismerkednek a magyar sportközélettel, igen gyakran vetik fel, hogy mi egészen jellegzetes módon folyton a múltban élünk. Szerintem van erre magyarázat, mégpedig épp az, hogy végre szeretnénk megtudni, mi is történt velünk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS