Elkerülni a villámcsapást – Bedák Zsolt ismét vb-címért bokszolhat

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2016.04.22. 20:34
null
Elkerülni a villámcsapást – Bedák Zsolt ismét vb-címért bokszolhat (Fotó: Hegedüs Gábor)
Szinte hihetetlen! Bedák Zsolt majd' hat év után ismét lehetőséghez jut, hogy a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú világbajnoki címéért bokszoljon. Legalább olyan nehéz ellenfele lesz, mint akkor: a címvédő Nonito Donaire-rel néz farkasszemet, a helyszín, Cebu City a Fülöp-szigeteki klasszisnak tulajdonképpen hazai pálya.

 

Ha nem is szerepel a súlycsoportoktól és szervezetektől független ranglistákon a legjobbak között Bedák Zsolt (25–1–0, 8 K. O. – T. K. O.) ellenfele, Nonito Donaire (36–3–0, 23) roppant veszélyes bokszoló. Éppen ezért a WBO kispehelysúlyú világbajnoki címéért Cebu Cityben szombaton magyar idő szerint kora este esedékes mérkőzésnek nem a magyar bunyós az esélyese.

Mégis, ki az, aki nem ragadna meg egy ilyen lehetőséget? Az idősebb Bedák fivér élete második vb-címmérkőzésén léphet ringbe, az elsőt még 2010-ben elvesztette, ellenfele, Wilfredo Vázquez Jr. a 10. menetben technikai K. O.-val legyőzte az akkor még az Universum Box-Promotion kötelékében bokszoló Bedákot. A Fülöp-szigeteki Cebu City a címvédőnek hazai pálya. Ahogyan hat évvel ezelőtt Puerto Ricóban nem respektálták, hogy Zsoltnak Mr. Lefthook, azaz Mr. Balhorog beceneve, félő, hogy Cebu Cityben sem fogják.

Ettől függetlenül nagy tett, hogy a magyar bokszoló idáig jutott. Zsolt 2006-ban igazolt Hamburgba, négy év alatt építette fel a német istálló, 2010-ben kerülhetett az aktuális WBO-világbajnok, Vázquez színe elé. Ám az idősebb Bedák testvér pályafutását nem elsősorban a vereség törte ketté: az elvesztett vb-címmeccs esztendejében a Klaus-Peter Kohl által alapított klub és a német közszolgálati televízió, a ZDF szerződése lejárt, s enélkül az istálló csődbe ment.

Zsolt – öccsével, a szintén az Universumnál bokszoló Pállal azt tervezte, hogy Ausztráliában folytatja – végül kénytelen volt leállni, de majd' három év kihagyást követően 2013-ban Rácz Félix szárnyai alatt Bedák újra nekiveselkedett a bunyónak. Négy felhozó összecsapást követően jelenlegi edzője, Erdei Zsolt búcsúgáláján (2014. március 8., Kecskemét) Giorgi Gacsecsalidze elleni pontozásos győzelemmel megszerezte a WBO nagypehelysúlyú Európa-bajnoki címét.

A címmérkőzést öt találkozó követte – közte egy címvédő találkozó 2014. december 6-án –, de a legfontosabb az volt, hogy Bedákot csapata helyzetbe hozza. A háttérben gőzerővel folyt a promóciós munka, arról is szó volt, hogy egy interim, azaz ideiglenes világbajnoki találkozón bokszol, majd 2015 tavaszán képbe került egy Leo Santa Cruz elleni Las Vegas-i összecsapás a Mayweather és Pacquiao nevével fémjelzett gálán, ám végül ez a lehetőség kútba esett. De nem sokkal később a Magyarországról szinte lehetetlen küldetés sikerrel járt: a 32 esztendős Zsolt profi karrierje 27. meccsén ismét a vb-övért bunyózhat.

A WBO Európa-bajnoka így látja lehetőségeit. „A lényeg, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és mindenki meg legyen elégedve. A győzelemről nem beszélni kell, azért sokat kell tenni előbb az edzőteremben, aztán a mérkőzésen. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy maradéktalanul csak akkor lesz mindenki elégedett, ha hazahozom a világbajnoki övet. Az edzéseken mindent megtettem, és akármekkora klasszis Nonito Donaire, pokoli küzdelem vár rá. Nincs még hat évem, hogy megmutassam ki is vagyok valójában. A Vázquez elleni meccs óta érettebb lettem és megfontoltabb. A legjobbkor kaptam meg ezt a lehetőséget, amikor a kor és a tapasztalat egyensúlyba került."

Bár a próféta beszélne belőle.

Bedák nem akármilyen ellenfelet kapott. Nonito Donaire-t öt évvel ezelőtt még Manny Pacquiao utódjának kiáltották ki, azt mondták róla, eljön az ő ideje. Ekkor (2011. október 22.) Omar Andrés Narváezzel csapott össze a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszervezet (WBO) harmatsúlyú vb-övéért és a Fülöp-szigeteki bunyós – vagy ahogyan arrafelé hívják, a Filippínó Villám – győzött, ezt követően – már kispehelysúlyban – a korábban Bedák Zsoltot térdre kényszerítő Wilfredo Vázquez Jr. ellen is nyert. Donaire öt kategóriában (légsúly, kisharmatsúly, harmatsúly, kispehelysúly, pehelysúly) jutott vb-címig! Pályafutásában a legendás kubai Guillermo Rigondeaux-tól a Bokszvilágszövetség (WBA) és a WBO kispehelysúlyú vb-övéért elszenvedett vereség okozott törést (2013. április 13.), de ennek ellenére a 33 éves bunyós kiváló mérleggel áll (36–3, 23).

A Filippínó Villám édesapja, idősebb Nonito Donaire és három testvére közül az egyik bátyja, Glenn sem volt ismeretlen bokszoló. Nonito General Santos Cityben nőtt fel, mint Pacquiao, de már Kaliforniában él. Példaképe a 88 profi csatájából 77-et megnyerő, három kategóriában is vb-címig jutó nicaraguai Alexis Argüello volt. Glenn 52/8, Nonito 68/8 győzelem/vereség mutatóval 2000-ben, illetve 2001-ben állt profinak. Karrierjét ismerve meglepő, hogy Nonito Donaire élete második profi meccsén kikapott!

Az öcs karrierjének érdekessége, hogy a báty vereségéért technikai K. O.-val vágott vissza a technikai K. O.-ért, Vic Darchinyantól vette vissza az IBF légsúlyú vb-övét (2007. július 7.). Ráadásul ez volt az első vb-címmérkőzése! Az örmény Dühöngő bika ugyan kiütést jósolt, de Donaire már ekkor sem volt önbizalom híján. Három címvédést követően kisharmatsúlyban Rafael Concepciónt verte meg pontozással (2009. augusztus 15.), alig másfél évvel később (2011. február 19.) Fernando Montiel leütésével felülhetett a harmatsúly trónjára is.

Mondhatjuk, a súly harmat, de a teljesítmény korántsem harmatos... A kispehelysúlyú vb-címért Vázquez volt az áldozat, jött az első vereség (Rigondeaux), majd a WBA-nál pehelysúlyban a dél-afrikai Simpiwe Vetyeka legyőzésével (2014. május 31.) az ötödik kategóriában is a csúcsra jutott. Ám a jamaicai Nicolas Walterstől elszenvedett T. K. O.-vereség (2014. október 18.) „visszaszoktatta” kispehelysúlyba, ahol César Juárez legyőzése után (2015. december 11.) a kategória WBO-világbajnoka. Gyors, mint a villám, robbanékony, jó kombinációkat üt.

A vb-címmérkőzést itthon a közszolgálati M4 Sport csatorna szombaton, 15.45-től élőben közvetíti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik