Bernard Hopkins 50. évében is vb-címért bokszol

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.04.19. 14:28
null
Bernard Hopkins a legutóbbi, tavaly októberi győzelme után (Fotó: Reuters)
Szinte hihetetlen, de a 49 esztendős Bernard Hopkins (54–6–2, 32 K. O.–T. K. O.) a hétvégén tovább folytatja karrierjét, vasárnap hajnalban Washingtonban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) félnehézsúlyú világbajnokaként címegyesítésre készül a Bokszvilágszövetség (WBA) címvédője, a kazah Bejbut Sumenov (14–1–0, 9) ellen.

 

Szinte hihetetlen, de a 49 esztendős Bernard Hopkins (54–6–2, 32 K. O.–T. K. O.) a hétvégén tovább folytatja karrierjét, vasárnap hajnalban Washingtonban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) félnehézsúlyú világbajnokaként címegyesítésre készül a Bokszvilágszövetség (WBA) címvédője, a kazah Bejbut Sumenov (14–1–0, 9) ellen. Hopkins legutóbb tavaly októberben Karo Murat ellen védte meg vb-övét. A régebben Hóhér vagy B-Hop becenévre hallgató – jövő januárban lesz 50 (!) esztendős – bokszoló azóta a Földönkívüliként emlegeti magát. Tény: földönkívüli teljesítmény, ha valaki ennyi idős korban még profi szinten sportol.

LEPIPÁLTA GEORGE FOREMANT
A nehézsúlyú bokszoló, George Foreman 1977-ben Jimmy Youngtól elszenvedett vereségét követően visszavonult, de tíz év szünet után visszatért, s 1994-ben 45 évesen minden idők legidősebb nehézsúlyú világbajnoka lett, 48 esztendősen vonult vissza. Nos, Bernard Hopkins januárban elmúlt 49 éves, de mégsem vonul nyugdíjba.

Nemhogy sportol, bokszol. Mert a bunyó nem csak azért veszélyes üzem, mert első hivatalos meccsén 1988-ban kikapott, és öt évvel később első vb-címmeccsével sem volt szerencséje, az IBF középsúlyú vb-övéért kiírt találkozón is vereséget szenvedett. Igaz, a győztest Roy Jonesnak hívták. Sőt második nekirugaszkodása sem volt sikeres a vb-övért, mert Segundo Mercado ellen csak döntetlenre futotta az erejéből, kétszer padlót is fogott – ez volt élete két padlózása, ráadásul, egyik sem tisztán ütéstől. Aztán 1994-ben visszavágott Mercadónak – a hetedik menetben az ecuadori bunyóst leléptették. Ezt követően 2000 végéig 12-szer védte meg vb-övét. Egy év múlva pedig a legnagyobbak közé emelkedett: Don King kezdeményezésére középsúlyban négyes tornát rendeztek Keith Holmes, William Joppy, Felix Trinidad és Hopkins között, hogy eldöntsék, melyikük a vitathatatlan bajnok. Ne csigázzuk az érdeklődést, Holmes legyőzése után az utolsó menetben kiütötte a nagy esélyesnek kikiáltott Trinidadot. Majd 2004-ben nem akármilyen K.O.-val győzte le Oscar De La Hoyát, s a világon elsőként a négy legrangosabb szervezet világbajnoka lett. Azóta nem győzött K. O.-val, s noha megígérte, hogy Muratot kiüti, a kihívó kihúzta lábon a 12 menetet. A középsúlyú kategóriától két vereséggel búcsúzott, mindkétszer Jermain Taylor győzte le vitatott döntéssel.

Ezután felment félnehézsúlyba, 2006-ban ebben a kategóriában is világbajnok lett. Azóta 11 alkalommal mérkőzött, visszavágott Roy Jonesnak, csupán Joe Calzaghe és legutóbb 2012 áprilisában Chad Dawson tudta legyőzni, 46 évesen Jean Pascal ellen minden idők legidősebb világbajnoka lett. Idén kétszer bokszolt, hat veresége mellett kétszer döntetlent bokszolt és két no contest összecsapása volt. Legnagyobb erénye a dörzsöltsége, sokan „piszkos” bunyósnak tartják, de amellett, hogy alapból jó bokszoló, nagy taktikus is, s persze önbizalma is van – van is mire.

„Sumenov engem akar megverni, hogy letegye a névjegyét. Minden fiatal bunyós így van ezzel, de biztos vagyok benne, hogy nem jön össze neki” – nyilatkozta a veterán.

A Hopkinsnál 19 évvel fiatalabb kazah legutóbb a galántai Kovacs Tamassal (Tomi Kid) törölte fel a ringet 2013 decemberében. Mindössze 15 összecsapás van mögötte egyetlen vereségét a spanyol Gabriel Campillótól szenvedte el 2009-ben, akinek aztán egy év múlva visszavágott. Danny Santiago és Byron Mitchell személyében két olyan ellenfelet is legyőzött, akit Erdei simán elintézett. Igazán neves ellenfele nem volt, önbizalma viszont neki is van. „Ez a mérkőzés nem a pénzről szól, sokkal inkább a dicsőségről és a megbecsülésről. Hogy a legjobb legyek, engem tartsanak a világ legjobbjának. Minden idők egyik legnagyobb bokszolója ellen húzok kesztyűt, egy olyan legenda ellen, aki több más legendát is megvert pályafutása során. De be szeretném bizonyítani, hogy én vagyok a világ legjobb félnehézsúlyú bokszolója” – tört a lényegre Sumenov.

A gálát a Sport1 vasárnap hajnalban élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik