450 grammal született, de volt 150 kilós is – a hihetetlen Fury-sztori

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.02.26. 10:35
null
A király visszatért és padlóra küldte Wildert (Fotó: AFP)
A Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka, Tyson Fury (30–0–1, 21 KO) nem akármilyen utat bejárva foglalta el másodszor is a nehézsúly trónját az amerikai Deontay Wilder legyőzésével. 1988-ban koraszülöttként, 450 gramm súllyal jött a világra, az orvosok nem sok esélyt adtak neki a túlélésre... Ahogy arra sem volt sok esélye a hangzatos sikerektől mentes amatőr pályafutását követően, hogy a profik között igazán nagyot alkosson. Az első profi meccsén a magyar Gyöngyösi Bélát megverő brit azonban rácáfolt a várakozásokra, 2015-ben a királykategória akkori egyeduralkodóját, az ukrán Vladimir Klicskót is legyőzte. Utána viszont több mint két évre felhagyott a bunyóval, elhízott, 150 kilogramm fölé ment a súlya, de onnan is megtalálta a visszautat a csúcsra...

„Úgy bunyózik, ahogy énekel, leeresztett kézzel” ezt Tyson Fury első profi ellenfele, Gyöngyösi Béla nyilatkozta a Borsnak még 2015-ben, amikor a brit az ukrán Vladimir Klicsko legyőzésével először lett világbajnok. A Furynál jóval kisebb, alacsonyabb és vagy 30 kilóval könnyebb magyar bunyósnak így sem volt esélye a 2008-as nottinghami gálán. Fury bő két perc elteltével egy bal felütéssel leküldte, amiből fölállt ugyan, de a bíró leléptette. Ettől függetlenül még igaz, hogy Gipsy King, avagy a Cigánykirály – ahogy magát nevezi, gyakran leereszti a kezeit, de ez nem csak rá jellemző, és még ezzel együtt is éppen a védekezése, a lábmunkája, az elhajlásai azok, amikkel ki tud emelkedni a nehézsúlyúak közül – túl azon, hogy alighanem ő a legjobb énekes is a nehézfiúk között.

450 GRAMMAL SZÜLETETT…

Viszont mielőtt szakmai részletekbe bocsátkoznánk, menjünk vissza az időbe 1988. augusztus 12-ig. Másfél hónappal azután, hogy Mike Tyson Michael Spinks ellen első menetes KO-val megvédte a világbajnoki öveit, Manchesterben megszületett Tyson Luke Fury. Három hónappal korábban jött a világra a vártnál, mindössze 450 gramm súllyal egy ír vándorcigány família gyermekeként. Miután a család korábban már két, ugyancsak koraszülött kislányt elveszített (édesanyja, Amber összesen 14-szer volt terhes, de csak négy gyermeke maradt életben), az orvosok neki sem sok esélyt adtak a túlélésre. Édesapja ezért is nevezte el a nagy küzdő, akkoriban vitathatatlan bajnoknak számító, három szervezetnél is világbajnok amerikai klasszisról.

NÉVJEGY

TYSON LUKE FURY
Született:
1988. augusztus 12., Manchester
Magasság:
206 cm
Súlycsoportja:
nehézsúly
Sikerei amatőrként: angol bajnok (2008), az EU juniorbajnoka (2007), junior vb-3. (2006).
Profi mérlege (2008-tól): 30 győzelem–0 vereség – 1 döntetlen, 21 KO/TKO
Sikerei profiként: a WBA, az IBF, a WBO és az IBO világbajnoka (2015–2016), WBC-világbajnok (2020-tól), Európa-bajnok (2014)

A névválasztás bejött, a kis Fury legyőzte a koraszülöttséggel járó nehézségeket, majd a családi hagyományokat követve tízévesen kezdett bokszolni (apja is bokszolt, kezdetben illegálisan, kesztyű nélküli meccseken, később hivatásos lett és több unokatestvéréből is bokszoló lett). Édesapja volt az edzője 2011-ig, akkor John Fury börtönbe került, miután kiszúrta valakinek a szemét. Tyson nem hagyott fel a sporttal, nagybátyja, Peter Fury tanítványaként folytatta az ökölvívást.

Tyson Fury amatőrként Írországot és Angliát is képviselte nemzetközi versenyeken, de miután 2008-ban nem ő, hanem a Pekingben később bronzérmes David Price indulhatott hazájából az olimpián, hősünk 20 évesen, 31–4-es (26 KO) mutatóval befejezte amatőr pályafutását, és az év végén a Carl Froch–Jean Pascal ütközet köré szervezett gálán szorítóba lépett a profik között a fent említett Gyöngyösi Béla ellen.

„Így fest egy kövér világbajnok” – emlékezetes sajtótájékoztató Klicskóval, a végül elmaradt második meccsük kapcsán

MEGVERTE KLICSKÓT, MAJD JÖTTEK A DÉMONOK ÉS A 150 KILÓS MÉLYPONT

A profik között az igazi áttörés sokáig váratott magára. Bár a legtöbb meccse idő előtt véget ért, többségében TKO-val győzött, vagyis a mérkőzésvezetők szüntették be az egyoldalú küzdelmet, s nem arról volt szó, hogy a vesztes fél egy megrendítő ütéstől nem tudott felállni. Az első ismertebb ellenfele 2011-ben az Angliában akkor már sokak kedvencének számító Dereck Chisora volt, akit egyhangú pontozással győzött le 12 menetben a brit a bajnoki címért, majd három évvel később másodszor is megverte, akkor már az Európa-bajnoki és a WBO nemzetközi bajnoki övéért.

A nehézsúlyban a 2000-es évek második felétől kezdetét vette egy olyan időszak, amikor a világbajnoki címek, elsősorban az ukrán Klicsko testvéreknek, Vitalijnak és öccsének, Vladimirnek köszönhetően Európába kerültek, és a sportág berkeiben mindenki azt „kereste”, ki lehet az, aki megállíthatja a testvérpárt. Sok jelölt akadt, de Fury nem tartozott közéjük, ellenben például Chisorával, aki a 2011-es veresége ellenére 2012-ben ringbe szállt Vitalijjal, és persze ki is kapott – az idősebbik Klicsko testvérnek utána már csak egy meccse volt, 2012-ben a 45. győztes mérkőzése után vonult vissza. Öccse, Vladimir 2015-ben, három nagy szervezet (WBA, IBF, WBO) világbajnokaként kiállt Fury ellen, aki nagy meglepetésre teljesen egyhangú (két pontozó három, egy öt ponttal látta jobbnak a britet) pontozással legyőzte az ukránt, lezárva ezzel Klicsko 11 éves veretlenségi sorozatát.

Fury ekkor már nemcsak a bunyójával villogott, hanem „showmanként” is nagyot alakított. A meccs előtti egyik sajtótájékoztatóra Batmannek öltözve vonult be, majd azt mondta Klicskónak, „annyira vagy karizmatikus, mint az alsógatyám. Sportpszichológus vagy, harminchét nyelven beszélsz, de kit érdekel? Unalmasan bunyózol. Ha nem verlek meg, a szemétdombra való vagyok”. A meccs után viszont elnézést kért az ukrántól, és nagyon nagy tisztelettel beszélt ellenfeléről (így tett a Wilder-meccs után is), úgy fogalmazott, ha feleakkora bokszoló lesz, mint Vladimir, már érdemes volt megszületnie, majd kihívta egy puszta kezes bokszra az akkori amerikai elnököt, Barack Obamát.

A Klicsko elleni meccset követően vált igazán ismertté egy másik szokása, a mérkőzések utáni éneklések. Fury az a típus, aki ország-világ előtt kimutatja az érzelmeit. Az ukrán legyőzése után a könnyeivel küzdve, elcsukló hangon beszélt a sikerről, majd ott a ringben elénekelt egy szerelmes dalt a feleségének. 17 éves volt, amikor élete párját, a nála két évvel fiatalabb, szintén cigány származású Parist megismerte, öt gyermekük született. Fury egyébként a származását is mindig büszkén vállalta: „Cigány vagyok és ez soha nem is fog változni. Mindig is egy fehér, kövér cigány leszek, de bajnok vagyok” – mondta már világbajnokként.

Klicsko legyőzése után szó volt egy visszavágóról, amelyet Fury szülővárosában, Manchesterben rendeztek volna meg, de a brit elveszítette a motivációját. Elhízott, a súlya a 150 kilogrammot is meghaladta, majd tiltott szer használatával vádolták meg, és az ESPN jelentése szerint megbukott egy kokainteszten. Depressziós lett, az egyik interjúban azt mondta, démonokkal kell megküzdenie, hónapokig nem járt az edzőterembe, és még az öngyilkosság gondolatáról is beszélt, nem tagadta alkohol- és drogproblémáit. Megfosztották a világbajnoki címeitől, felfüggesztették a versenyengedélyét.

VISSZATÉRÉS A POKOLBÓL A CSÚCSRA…

Ám ahogy a ringben nem talált legyőzőre, úgy a démonok sem tudtak kibabrálni vele. 2018-ban két könnyű győzelemmel tért vissza a ringbe, majd az év decemberében Los Angelesben megküzdött az addig mind a 40 meccsét kiütéssel megnyerő amerikai Deontay Wilderrel. A 12 menetes gigászi csata során jobban bunyózott, mint ellenfele, többet ütött, többet talált, ám a lenyűgöző ütőerővel megáldott amerikai kétszer is a padlóra küldte, de mind a kétszer felállt. A leütések nem törték meg, nem esett szét a mozgása, és a meccs összképe alapján így is inkább Wilder örülhetett a döntetlennek.

A Wilder elleni bevonulás a második meccsen

Egyértelmű volt, hogy ásodik meccs következik, de a két meccs között Fury még megverte a német Timo Schwarzot és a svéd Otto Wallint, majd még pankrációzni is beugrott a WWE-be (a hírek szerint azzal is keresett 15 millió dollárt). A Wilder elleni, múlt heti második meccsre már úgy vonult be, mint egy király, trónon érkezett a ringbe (szemben a 18 kilós maskarába öltözött Wilderrel, aki később a nehéz jelmezére fogta a vereségét), s a szorítóban királyi bunyót mutatott be. Végig ment előre, irányította meccset, amerikai ellenfelére kétszer számolni is kellett, végül TKO-val lett vége az összecsapásnak a 7. menetben.

Wildernek a vereség után ugyan lehetősége van visszavágót kérni, de a bokszvilág most azt várja, hogy Fury összecsapjon napjaink másik brit klasszisával, Anthony Joshuával (23–1, 21 KO/TKO). Ha azt a feladatot is megoldja, akkor ugyanúgy vitathatatlan bajnokká válik, mint névadója, Mike Tyson volt 1988-ban, amikor Fury 450 grammosan a világra jött…

FURYRÓL A SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL: „MCGREGORRA EMLÉKEZTET” – MINI INTERJÚ S. KOVÁCS ÁDÁMMAL

– Nem igazán nagy ütő, különösebben virtuóznak sem nevezhetjük a bunyóját, és néha kicsit még „darabos” is a mozgása. Mégis minek köszönhetően tud kiemelkedni a nehézsúlyban Tyson Fury?
– A mentális erejének – válaszolta kérdésünkre a Sport Tv küzdősport szakkommentátora, S. Kovács Ádám. – Fejben rendkívül összeszedett. Jól használja a hosszú karjait, jó a lábmunkája, de ami a legfontosabb, tudja, hogy mit akar, megvan az előre eltervezett taktikája, és azt következetesen végre is hajtja. Mindig ő az agresszor a ringben, aki irányítja a mérkőzést. Nála elképzelhetetlen lenne, hogy olyan nehéz jelmezben vonul be a szorítóba, mint tette azt Wilder, és simán el tudom képzelni, hogy az amerikai tényleg besavasodott ettől. Ez azonban nem lehet mentség, végig az történt a ringben, amit Fury akart.

Wilder és Fury első meccse


– Miért volt ez a meccs teljesen más, mint az első, amely döntetlen zárult kettejük között?
– Azért, mert Fury kamatoztatni tudta az első meccs tanulságait. Már az első összecsapáson is iskolabokszot mutatott be, de akkor Wilder még meg tudta ütni. Ez is az intelligens ember sajátja, hogy képes tanulni a múltból, megküzd a mentális kihívásokkal. Nem hiába mondják, hogy a bunyó is fejben dől el. Fury igazi ökölvívó-dinasztiából származik, és mindaz a tudás egyesül benne, amit a családja összeszedett. Még csak harmincegy éves, mégis negyvennek néz ki, és olyan rutinosan is bokszol. Engem a Guy Ritchie-filmben, a Blöffben nyújtott Brad Pitt-alakításra emlékeztet, hozzá hasonlóan „belemászik” az ellenfelek fejébe, mentálisan megtöri őket. Jellegzetes kép volt, hogy a meccset felvezető egyik nyilvános megjelenés során Wilder a barátnőjére hajtotta a fejét, mire Fury elkezdte őt utánozni, csak ő az edzőjére támaszkodott. Teljesen hülyét csinált az amerikaiból.

Wilder–Fury II

– Már-már az MMA-s Conor McGregorra emlékeztet… Ráadásul hasonló közegből is jönnek, hiszen mind a ketten a szigetországban születtek. Fury talán megmarad egy bizonyos határon belül, nem vájkál a másik magánéletében…
– Igen, a Fury-meccsek felvezetése már McGregort idézi, de azért Conornak nehezebb volt felhívnia magára a figyelmet, mert az MMA nem annyira népszerű, mint az ökölvívás. Fury egyszer azt is mondta, hogy McGregor mindent tőle tanult, már ami a szövegelést, a körítést illeti. Mind a ketten megosztó személyiségek, nekik ez a közegük, ebben érzik jól magukat, de nagy az intelligenciájuk, ami nemcsak arról szól, hogyan üssem ki a másikat. Hogy Furynál maradjunk, nincs még egy olyan bokszoló, aki a meccs után a ringben azon nyomban képes lenne elénekelni az American Pie-t.

– Összejön a Joshua elleni meccs? Őt is megveri Fury?

– A Fury–Wilder mérkőzés azért jöhetett létre, mert mind a ketten engedtek kicsit az egójukból. Fury az ESPN-nel, Wilder a Foxszal van leszerződve a közvetítésekre, és a nagy meccsek sokszor azon buknak el, hogy a bokszolók és menedzsmentjük presztízskérdést csinálnak abból, melyik televízió közvetítse az összecsapást. Viszont Joshua promótere, Eddie Hearn is hajlik az egyezségre, és már ígéretet is tett arra, hogy össze fogják hozni a meccset. De egyelőre Wilder kezében a döntés, hogy akar-e harmadik mérkőzést Fury ellen. Egyébként elnézve a múlt szombati összecsapást és Joshua legutóbbi, Andy Ruiz elleni mérkőzését, azt mondhatom, Joshua nem győzött meg, a látottak alapján sima Fury-sikert mondanék.

Kiütések Fury-módra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik