EJ, ökölvívás: Veres Roland is a nyolc között és egy meccsre az olimpiától

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2023.06.27. 15:27
null
Veres Roland szerdán Párizsért lép szorítóba (Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló – archív)
Az eséllyel élni kell – márpedig ahogyan korábban Bernáth Attila, Kovács Richárd vagy Hámori Luca, az 57 kilós Veres Roland (Halker-Király Team) is állta a sarat a Nowy Targ-i szorítóban.

Eb-bronzérmesünk sokadszor bizonyítja, hogy jó döntés volt kick-box világbajnokként az ökölvívásra váltania, aminek bevallottan az olimpiai szereplés lehetősége állt a hátterében. Nos, Párizsig alig több mint egy év van hátra, Veresnek pedig immár csupán háromszor három perc hiányzik ahhoz, hogy biztos indulónak tekinthesse magát.

A német-török Murat Yildirim borzasztóan kellemetlen, szabálytalan bunyós, úgy bokszol, mintha ez a szép sportág kizárólag fogásból, fejelésből és kifordulásból állna, ehhez képest Veres kizárólag azért nem nyerte meg teljesen simán a nyolcaddöntőjét, mert a második menetben őt intették fogásért...

Szerencsére ennek végül nem lett drámai következménye, de ha kicsit is szőrösebb szívűek a pontozók, most verhetnénk a fejünket a falba. Így viszont készülhetünk a svéd Nebil Mahmud Ibrahim elleni éremcsatára, amelynek a párizsi kvóta is a tétje. (Ibrahim a Pakisztán, Irak és Törökország érintésével Bécsig vándorló, hivatalosan a „menekült csapat” tagjaként induló afgán Farid Valizadeh ellen nyert – hogy az utóbbi hogyan került az Európai Játékokra, azt ne kérdezzék.)

Két magyar hölgy is maradt keddre, az előnyös sorsolás jóvoltából mindketten az első meccsüket vívták a Nowy Targ Arenában – igaz, sajnos egyben az utolsót is. Az 50 kilós Mezei Petrának nem sok esélye volt a szerb Nina Radovanovics ellen, így gyorsan befejeződött számára az Európai Játékok. Nagy Tímea állt már világ- és Európa-bajnoki dobogón, de nagyobb eredményeinek azért jellemzően jó pár éve, és a 35 éves anyuka a francia Davin-Myrha Michel ellen nem is volt képes megváltani a világot, a meccs már az első két menetben eldőlt a rivális javára.

Szerdán délután Hámori Luca (66 kg) a holland Luna Beeloóval, Bernáth Attila (51 kg) az olasz Federico Serrával, Kovács Richárd (63.5 kg) a szerb-orosz Alekszej Szendrikkel, este pedig Veres Roland ugyebár Ibrahimmal bokszol az éremért. Hámori, Veres és Kovács győzelme egyben olimpiai kvótát is érne, míg Bernáthnak ehhez az elődöntőjét is meg kellene nyernie, hiszen 51 kg-ban az Európai Játékokon csak két párizsi helyet osztanak ki.

EURÓPAI JÁTÉKOK
ÖKÖLVÍVÁS
FÉRFIAK

Nyolcaddöntő. 57 kg: Veres Roland–Yildirim (német) p. gy. (4:1).
NŐK
Nyolcaddöntő. 50 kg:
Radovanovics (szerb)–Mezei Petra p. gy. (5:0). 75 kg: Michel (francia)–Nagy Tímea p. gy. (5:0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik