EJ, ökölvívás: Hámori Luca és Kovács Richárd is olimpiai kvótát szerzett!

PATAI GERGELY (NOWY TARG)PATAI GERGELY (NOWY TARG)
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 15:50
null
Hámori első magyar női ökölvívóként készülhet olimpiára (Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló)
Két magyar ökölvívó már biztosan lesz a jövő nyári párizsi olimpián, hiszen a két délutáni kvótaesély mindegyikét kihasználták bunyósaink.

 


Birkák baktatnak a folyóparton, kofák árulják portékáikat a piactéren – ilyen egy átlagos hétköznap a Magas-Tátra lábánál fekvő csendes kisvárosban, Nowy Targban. Nos, a szerda sem átlagos, sem csendes nem volt, a jégcsarnokban felállított két ringben már párizsi kvótákért küzdöttek az ökölvívók – a létesítmény az ötvenes években épült, és bár azóta átesett némi ráncfelvarráson, azért megőrizte a kor lenyomatát. A helyiek nem sokat érzékeltek a szokatlan felhajtásból, nem is tolongtak a nézők a bejáratnál, az ír szurkolók viszont úgy érezték magukat, mintha még a rögbicsapatuk kedd esti döntőjén lennének, vidáman dalolva gondoskodtak a jó hangulatról.

Nekünk, magyaroknak is volt minek örülnünk: olimpiai kvótának! A 66 kilogrammos Hámori Luca már a délutáni program elején szorítóba lépett a negyeddöntőben, és két könnyed győzelem után a holland Luna Beeloo ellen is uralta a mérkőzést. A gyors ismerkedést követően már az első menetben nagy intenzitással bokszolt, az egyenesek mellett kombinációkat is ütött, míg riválisának alig volt tiszta találata.

A mérkőzésvezető sokáig hagyta „birkózni” a feleket, a holland többször is befogta Hámori kezét, de ellenállását nem tudta megtörni, a második és a harmadik menetben is a kőszegiek kiválóságát látták jobbnak a pontozók. Hámori mindent kiadott magából, de a magyar szurkolókkal együtt ugrálni azért még maradt ereje – naná, hogy maradt, elvégre 22 évesen sporttörténelmet írt, első magyar női bokszolóként jutott ki az olimpiára!

HÁMORI LUCA – MININTERJÚ

– Élete legfontosabb mérkőzése volt?
– Igen, tíz éve azért harcolok, hogy valóra váljon az álmom, és ott lehessek az olimpián. Nagy felelősséget jelent, amikor egy ország szurkol nekem, de ahogy az egyik kedvenc dalom szövege is szól, „Bajnoknak születettem, így vállalom”.

– Sporttörténelmet írt, első magyar női bokszolóként lehet ott az olimpián. Feldolgozta már?
– Aludnom kell rá néhányat, mert egyelőre belegondolni is hihetetlen... Álmodoztam róla, de nem mertem belegondolni, hogy milyen érzés lesz kvótát szerezni. Bizonyítottam, hogy képes vagyok kijutni az olimpiára, hálásan köszönöm mindenkinek, aki támogatott.

– Kívülről úgy tűnt, három sima győzelemmel menetelt az elődöntőig. Melyik mérkőzés volt a legnehezebb?
– Talán a második, mert nagyon tapasztalt ellenféllel találkoztam, de őt is sikerült legyőznöm. Az első mérkőzés tökéletes volt kezdésnek, a negyeddöntőben pedig elsősorban a mentális teherrel kellett megbirkóznom, mert tudtam, hogy egyetlen lépésre vagyok a kvótától.

– Mikor érezte, hogy megtörte holland riválisa ellenállását?
– Próbáltam már az elejétől kezdve irányítani, és éreztetni vele, hogy magabiztos vagyok. Bármi történt volna a mérkőzésen, nem álltam volna meg – végig mentem előre, hogy elérjem az álmomat. Mostantól az aranyérem lebeg a szemem előtt.

 

Egy kvóta is jó, de kettő még jobb, márpedig alig egy órával Hámori után a 63.5 kilogrammos Kovács Richárd is azért lépett kötelek közé, hogy kiharcolja a párizsi indulási jogot. A szerb-orosz Alekszej Szendrik az első három percben nem érezte a távolságot, míg Kovács sokat próbálkozott, csapott ütései rendszerint találtak – nem véletlen, hogy mind az öt pontozó neki adta a menetet. A folytatásban az ellenfél is megmutatta klasszisát, de a közönség támogatását élvező nyíregyházi öklöző állta a sarat, jól mozgott, és a menet végén látványos kombinációkat ütött.

Három pontozónál a második menetet is Kovács nyerte meg, vagyis Szendriknek mennie kellett előre, miközben edzői már-már eksztázisban mutogatták neki, hogy mit kellene csinálnia a ringben. Mindkét bokszoló az utolsó erőtartalékait mozgósította, kevés volt a tiszta találat, annál több a fogás, de a rivális hiába rázta az öklét az eredményhirdetés előtt, a bírók egyhangú pontozással Kovács Richárdot hozták ki győztesnek.

Akinek az arcára, miközben legbelül alighanem szétvetette a boldogság, csak egy félmosoly ült ki – mint mondta, időbe telik feldolgoznia, hogy kvótát szerzett, no meg amúgy is, az elődöntő és a remélt döntő még hátravan...

Az 51 kilogrammos Bernáth Attilának döntőbe kellett volna jutnia ahhoz, hogy ott legyen Párizsban, de a negyeddöntőben egyhangú pontozással kikapott az olasz Federico Serrától. Az esti programban a kick-boxosként ötszörös világbajnok, ökölvívóként Eb-bronzérmes Veres Rolandnak (57 kg) szurkolhatunk, aki 20 órától a svéd Nebil Mahmud Ibrahimmal bokszol az éremért és a kvótáért.

ÖKÖLVÍVÁS
FÉRFIAK

Negyeddöntő. 51 kg: Serra (olasz)–Bernáth Attila p. gy. (5:0). 57 kg: Veres Roland–Ibrahim (svéd) – később. 63.5 kg: Kovács Richárd–Szendrik (szerb) p. gy. (5:0).
NŐK
Negyeddöntő. 66 kg:
Hámori Luca–Beeloo (holland) p. gy. (5:0)

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik