Ökölvívás: dollárszázezreket ad kvóták helyett a taskenti vb

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2023.04.30. 10:43
null
Kovács Richárd állt már Eb-dobogón, minden vágya, hogy ez vb-n is sikerüljön neki (Fotó: Kovács Péter)
A férfi ökölvívók világbajnokságát egy sor ország bojkottálja, de ettől még nem lesz könnyebb a 2009 óta csak remélt magyar éremszerzés.

Az üzbég fővárosban vasárnap a sorsolással elkezdődik és két hétig tart az ökölvívók világbajnoksága, amelyet természetesen az IBA (nemzetközi ökölvívó-szövetség) rendez – és amely ezért nem ad olimpiai kvótákat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által el nem ismert szervezet ez évi fő versenyét egy sor ország bojkottálja, miután az orosz Umar Kremljov elnök úgy érezte, itt az idő, hogy az orosz és fehérorosz sportolók ne csupán részt vehessenek, de hazájuk zászlaja alatt bokszolhatnak, és ha nyernek, a himnuszukat is eljátsszák.

Emiatt aztán nem csupán Ukrajna, hanem az Egyesült Államokkal és fél Európával az élen egy sor további ország is a távolmaradásával tüntet. A mi kontinensünket például mindössze 25 nemzet képviseli, márpedig ilyen kevés európai indulóra legutóbb nagyjából a Szovjetunió és Jugoszlávia széthullása előtt lehetett példa. Ettől persze a bokszban méregerős Ázsia testületileg ott lesz, semmivel sem tűnik egyszerűbbnek éremközelbe kerülni, mint ha teljes lenne a mezőny. (A Gaz­prom pénzével szépen kitömött IBA grandiózus összegekkel próbálja vonzóvá tenni a tornát, a tizenhárom világbajnok például egyaránt 200 ezer dollárral lesz gazdagabb, az összdíjazás 5.2 millió dollár...)

Olimpiai kvótákat majd a nyári, krakkói Európai Játékokon osztanak – ha osztanak, ehhez a tornához az IBA-nak semmi köze, de mivel a NOB is támogatja az orosz és fehérorosz egyéni sportolók részvételét semleges színekben, például a rendező lengyelek is húzódoznak a boksztornától, nem is beszélve az ukránokról.

Mi, magyarok visszafogott reményekkel vágunk bele a kéthetes taskenti kalandba, bár az ilyenkor szokásos versenyzői fogadkozásokban természetesen az éremszerzés jelenik meg első számú célként. Nem árt nyomatékosítani, hogy az 1997-es budapesti torna óta rendezett vb-ken ez mindössze háromszor (Bedák Pál ezüstöt nyert 2005-ben, Káté Gyula egyaránt bronzot 2003-ban és 2009-ben) sikerült – legutóbb 14 éve állt magyar a vb-dobogón. Szűk, de nem rossz erőkből álló válogatott utazott el Taskentbe, a korosztályos és felnőtt Eb-érmesekkel (Bernáth Attila, Veres Roland, Kovács Richárd), továbbá tavaly honosított ukránokkal (Pilipec Makszim, Akilov Pylyp) felálló héttagú csapattól már egy világbajnoki dobogós helyezés is óriási eredmény lenne. Viszont a válogatott új vezetőedzője, Hamid Tangribergenov legalább otthonosan mozog majd a ring környékén, lévén üzbég – a MÖSZ egy huszárvágással szakmai igazgatóvá emelte fel Bertók Róbert kapitányt, és külföldi kézbe helyezte a felkészítést. Volt már ilyen, a korábbi kazah vonalra támaszkodva egy fikarcnyit sem lett jobb a magyar ökölvívás.

Amely az elmúlt hetekben tárgyalások sorát ejtette meg a sport-szakállamtitkársággal és a MOB-bal, nyilván az IBA-val szemben, a NOB támogatásával létrejött szakadárszövetség, a World Boxing megalakulása miatt. Az új pozíciók is nagyon fontosak, de az üzbegisztáni vb-n azért ott vagyunk. Még az is előfordulhat, hogy az IBA-tornákon utoljára.

A MAGYAR CSAPAT
51 kg:  Bernáth Attila (DVSC). 54 kg: Szaka István (UTE-Madárfészek Akadémia).  57 kg: Veres Roland (Halker-Király Team). 63.5 kg: Kovács Richárd (NYVSC). 71 kg: Pilipec Makszim (Bp. Honvéd). 75 kg: Akilov Pylyp (Bp. Honvéd). 80 kg:  Kovács Pál (Bp. Honvéd)

A PROGRAM
Április 30.: sorsolás
Május 1–8.: selejtezők
Május 9–10.:  negyeddöntők
Május 11.:   szünnap
Május 12.:  elődöntők
Május 13–14.:  döntők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik