Férfi ökölvívó-vb: Veres Roland lesz hétfőn az első magyar a ringben

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2023.04.30. 17:20
null
A magyar csapat és az edzők már a helyszínen (Facebook/MÖSZ)
Sorsoltak a taskenti világbajnokságon, amelyet 19 ország ökölvívói bojkottálnak az oroszok és a fehéroroszok indulása miatt. A hiányzók ellenére a nagy többségnek már a 32 közé jutásért is bokszolnia kell.

 

Taskent és a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) a maga 5.2 millió dolláros összdíjazásával igyekszik a résztvevőknek vonzó vb-t rendezni, egyben a NOB-nak és a nemrég alakult rivális World Boxingnak is jelezni, hogy a Gazprom pénzével kell annak felvennie a harcot, aki az IBA helyébe akar lépni.

Mindenesetre az oroszok és a fehéroroszok teljes jogú részvétele miatt 19 ország eleve bojkottálja a világbajnokságot, 16 európai (de ebben benne vannak a futballhoz hasonlóan külön szövetségbe tömörülő angolok, skótok és walesiek is) mellett az Egyesült Államok, Kanada és Argentína. Magyarország ringbe lép, a 13 súlycsoportból hétben képviselteti magát – és most már azt is tudjuk, hogy kinek milyen ágat adott Fortuna. (Párizsban majd nyolc kategóriában bokszolnak a férfiak, taskenti csapatunkból öten ilyenben mérlegeltek.)

A 12 500-as Humo Arenában a május 1-jei nyitányon egyedül Veres Roland (57 kg) bokszol, volt kick-box-világbajnok Eb-bronzérmesünk az indonéz Yosua Holy Masihor ellen kezd a 32 közé jutásért, és ha nyer, egy nigériai–ecuadori összecsapás győztese vár rá.

Bernáth Attila (51 kg) a 32 közé jutásért a kétszeres Európa-bajnok bolgár Daniel Aszenov ellen kezd, Szakai István (54 kg) súlycsoportja egyetlen meccsét vívja a 32-be jutásért, a türkmén Dovlet Muhanov ellen, ha nyer, az első kiemelt, vb-ezüstérmes kazah Mahmud Szabirhan következik. Kovács Richárddal (63.5 kg) a ghánai Jospeh Commey után vélhetően a franciák Eb-döntőse, Lounes Hamraoui jönne szembe a 32 között. Egyik „ukránunk”, Pilipec Makszim (71 kg) a tádzsik Dolut Mahkamov ellen bokszol, aztán az ötödik kiemelt, címvédő japán Okazava Szevon következhet a 16 közé jutásért. Akilov Pylyp (75 kg) és Kovács Pál (80 kg) legalább erőnyerő az első fordulóban, az előbbi a grúz Giorgi Harabadze, az utóbbi a kenyai Robert Okaka ellen mutatkozhat majd be a nyolcaddöntőért.

Hamid Tangribergenov
Hamid Tangribergenov

 

A mieink spanyolországi edzőtáborban hangoltak az eseményre, közösen a Taskentben végül nem induló skótok mellett az osztrákokkal, a franciákkal, a spanyolokkal és a mauritiusiakkal. A csapatunk mellé frissen kinevezett vezetőedző, az üzbég Hamid Tangribergenov hazai szorítósarokból irányíthatja első világversenyen bunyósainkat, akik között két honosított ukrán is akad – Pilipec Makszim és Akilov Pylyp –, lehet, hogy ők a vb egyedüli ukrán indulói, hiszen hazájuk természetesen a bojkott élharcosa. A korábbi szövetségi kapitány, Bertók Róbert szalmai igazgatóként tartott a csapattal.

A világbajnokság két hétig tart, a döntőket május 13-án és 14-én rendezik meg – óriási meglepetés lenne, ha ezen a két napon magyar ökölvívónak is szurkolhatnánk. Magyar ökölvívó (Káté Gyula) legutóbb 14 évvel ezelőtt Milánóban állt vb-dobogón.

A MAGYAR CSAPAT
51 kg:
Bernáth Attila (DVSC). 54 kg: Szaka István (UTE-Madárfészek Akadémia). 57 kg: Veres Roland (Halker-Király Team). 63.5 kg: Kovács Richárd (NYVSC). 71 kg: Pilipec Makszim (Bp. Honvéd). 75 kg: Akilov Pylyp (Bp. Honvéd). 80 kg: Kovács Pál (Bp. Honvéd)
Edzők: Hamid Tangribergenov, Régi Dániel, Nagy Lajos

A PROGRAM
Május 1–8.:
selejtezők. Május 9–10.: negyeddöntők. Május 11.: szünnap. Május 12.: elődöntők. Május 13–14.: döntők

A 12 500-as Humo Arena, a taskenti vb helyszíne
A 12 500-as Humo Arena, a taskenti vb helyszíne

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik