Profi ökölvívás: az év meccse lehet a vasárnap hajnali

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.03.04. 18:19
A nózik összeérintése, a nose the nose már megvolt, jöhet a face to face, azaz szemtől szembe csata. Amikor az amerikai Danny Garcia (33–0–0, 19 K. O. – T. K. O.) tavaly november 12-én Philadelphiában technikai K. O.-val elintézte Samuel Vargast, nem más ment fel a szorítóba civilben, mint honfitársa, Keith Thurman (27–0–0, 22), hogy a következő pillanatban a két váltósúlyú világbajnok egymás orrát szinte megérintve farkasszemet nézzen egymással.

Az akció show-műsornak is megtette, ám volt gyakorlatiasabb hozadéka is: összejött a nagy mérkőzés. A két bunyós magyar idő szerint vasárnap hajnalban a New York-i Barclays Centerben kesztyűben egymásnak esik.

A tét a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoki öve, előbbit Garcia, utóbbit Thurman viszi a bőre mellett a vásárra. A terep mindkettőjüknek ismerős, Thurman 2013 márciusában itt győzött Joe Zaveck, majd tavaly júniusban Shawn Porter ellen, Garcia pedig hatodik alkalommal tér vissza a tett helyszínére.

A 28 éves philadelphiai bokszoló 2013-ban és 2014-ben 51 hét leforgása alatt nyert New Yorkban Rod Salka, Lamont Peterson és Paulie Malignaggi ellen, s csupán Peterson ellen volt a pontozókra.

„Philadelphia után Brooklynt is az otthonomnak érzem, biztos vagyok benne, hogy szurkolóim ide is követnek – nyilatkozta Garcia, a szintén 28 esztendős Thurman pedig azt emelte ki, hogy a váltósúly két legjobbja csap össze. Keith „One time" Thurman 2013-ban ült a WBA trónjára, azóta hatszor védte meg vb-címét, legrázósabb összecsapása éppen a legutóbbi volt, 2016 júniusában Porter kis híján bedarálta, de az oroszlánszívű Thurman az utolsó menetekben megfordította a mérkőzést, s mindhárom pontozónál 115:113-ra hozta a meccset.

A szombati találkozó előtt úgy véli. „Eddig 22 K. O.-győzelmem van, és a 23 a kedvenc számom. Lehet, hogy a 23. áldozatom éppen Garcia lesz."

Garcia 66.45 kilóval mérlegelt, Thurman alatt 66.69 kg-ot mutatott a mérleg. Előbbi korábban kisváltósúlyban is világbajnok volt, olyan ellenfeleket győzött le, mint Kendall Holt, Erik Morales – őt kétszer is –, Amir Khan, Zab Judah, Lucas Matthysse, a WBC váltósúlyú koronájáért 2016. január 23-án Robert Guerrerót verte meg egyhangú pontozással. Ellenfelét tartják esélyesebbnek, erre így reagált.

„Nem érdekel, hogy nem én vagyok a favorit. Egész karrierem során alulértékelt voltam. A média és az emberek is ezt sugallták. Ha pontozással győztem, azt mondták, a pontozók fordítva látták. Khan megnyerte az első néhány menetet ellenem, ám visszaküzdöttem magam és lefiniseltem. Matthysse óriási nyomás alatt tartott, de aztán egyhangú pontozással nyertem. Nekem Keith Thurman nem több mint csupán egy név. Meglátják, én vagyok az igazi bajnok, a világ legjobbja!"

Thurman válasza ez volt. „Azt hiszem, Danny korábban nem találkozott ilyen bunyóssal, mint én, és ezt szombaton be is bizonyítom. Sokáig a súlycsoport királya szeretnék maradni."

Mindkét ökölvívó találkozott Robert Guerreróval, Garcia 2016-ban, Thurman 2015-ben. Mindketten egyhangú pontozással győzték le, de Thurman nagyobb arányban. A szakma őt tartja naturálisan váltósúlyúnak, Garcia a kisváltósúlyból lépett fel, márpedig a fáma szerint két közel azonos képességű bunyós közül annak van nagyobb esélye, aki naturálisan jobban beleillik a súlycsoportba. A fightnews.com internetes portál váltósúlyú rangsorának listavezetője, Thurman nem titkolja, ez önbizalmat ad neki.

„Mindketten veretlenek vagyunk, sok K. O.-győzelemmel, de én kevesebb meccsből több alkalommal végeztem idő előtt ellenfeleimmel, mint Danny. Keményebbeket ütök nála. Nem aggódom, hogy csorba esik a hírnevemen."

A fightnews.com rangsorában egyébként Garcia harmadik, kettőjük közé a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) világbajnoka, brit Kell Brook ékelődött be.

Némi ellentmondásnak tűnhet, hogy noha egyik világbajnok sincs a secondsout.com mértékadó internetes szaklap súlycsoportoktól és szervezetektől független rangsorában az első ötben – Thurman 8., Garcia 17. –, nem zárható ki, hogy az év egyik legizgalmasabb mérkőzése előtt állunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik