Ökölvívás: Las Vegas végállomás? Pacquiao utolsó meccse jöhet

Vágólapra másolva!
2016.04.09. 10:10
null
Manny Pacquiao és Timothy Bradley harmadszor csap össze (Fotó: Reuters)
Manny Pacquiao és Timothy Bradley harmadszor csap össze magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban. Egymás elleni mérlegük egy győzelem, egy vereség, a tét most a Bokszvilágszervezet (WBO) nemzetközi bajnoki címe, ám ami ennél fontosabb, a 37 éves Pacman már többször kijelentette, a találkozót követően visszavonul.

 

Tulajdonképpen minden baj Timothy Bradleyvel (33–1–1, 13 K. O. – T. K. O.) kezdődött. Manny Pacquiao (57–6–2, 38) – és a bokszvilág – a Fülöp-szigeteki bunyós Floyd Mayweather jr. elleni meccsére várt már évek óta, de a felek ilyen-olyan indokkal kitértek egymás útjából. A Fülöp-szigeteki bunyós 2005 óta nem kapott ki, győzött Erik Morales, Marco Antonio Barrera, Juan Manuel Márquez, Oscar De La Hoya, Miguel Cotto, Ricky Hatton, Shane Mosley, Antonio Margarito ellen, de a Money Mayweather elleni összecsapás csak nem akart összejönni. Mit tehet ilyenkor az ember? Bokszol.

Bokszol, mert évente legalább egy meccs kell, nehogy berozsdásodjon. Bokszol, mert kell a pénz. Így aztán Pacquiao 2012 júniusában kiállt Timothy Bradley ellen. A két bunyós mérkőzésszervezője, Bob Arum sem sejtette, hogy ezzel mennyi galibát okoz. Az amerikai ugyanis a WBO váltósúlyú vb-címéért megosztott pontozással legyőzte Mannyt. Ugyan nemcsak a vesztes, hanem a szakma is meglepődött, hogy a pontozók Pacquiaót hozták ki győztesnek, de ez a lényegen nem változtatott, a Sivatagi vihar becenévre hallgató Bradley elsöpörte Pacmant. „Elképesztő a pontozás” – nyilatkozta a vesztes, Bradley úgy érezte, ő kontrollálta a meccset. „Hárman pontoztak, így látták, mit tegyek hozzá? – hangzott a költői kérdés.

Nem tudom, Pacman mit szólt volna Bradley elleni mérkőzése előtt, ha tudja, szinte pontosan három évet kell várnia, hogy Mayweatherrel bokszolhasson. Gyakorlatilag a csúcsmeccs bűvöletében vállalt be összecsapásokat, és elkövette azt a hibát, hogy nem figyelt oda eléggé. Márpedig a bokszban különösen igaz, hogy mindig az adott mérkőzés a legfontosabb. Hagyta, hogy belevigyék egy Márquez elleni negyedik meccsbe. De 2012 decemberében csúnyán, kiütéssel kikapott. Ám majd' egy év múlva, 2013-ban legyőzte Brandon Ríost, 2014 áprilisában pedig következett a Bradley elleni visszavágó.

Pacquiao további karrierje volt a tét – egészen pontosan az, lehet-e egyáltalán beszélni egy Mayweather elleni mérkőzésről. Közben Bradley erősödött, legyőzte a jó, de nem kiváló Ruszlan Provodnyikovot, sőt, Márquezt is megverte, aki éppen előtte terítette le Pacmant. Sivatagi vihar süvöltött is. „Megvertem a fickót, aki legyőzte Pacquiaót és tavaly az év meccsét vívtam Provodnyikov ellen, mit akarnak még?” És a visszavágó előtt még odabökött a Fülöp-szigeteki bokszolónak. – Mannyból kiveszőben van a gyilkos ösztön.” No hiszen, csak ez hiányzott, Pacquiao tiltakozott, de ellenfele az elevenjére tapintott: a korábban hat súlycsoportban is világbajnok Pacman 2009 óta nem nyert kiütéssel.

Edzője, Freddie Roach is láthatott valamit, mert azt szuggerálta. „Ismét vissza akar jutni a csúcsra, ez viszont csak úgy lehetséges, ha újból nekiáll kiütni az ellenfelet.” Ha Pacquiao nem is ütötte ki ellenfelét, megdolgozott a 20 millió dollárért, pontozással simán nyert, továbbá reménykedett, hogy 2014 végén Mayweather végre „fogadja” a ringben, de nem, előtte még Chris Algieri következett, szintén pontozásos sikerrel. Aztán 2015 májusában következett a világ legjobbja elleni küzdelem, de nem volt az küzdelem, Mayweather fölényesen nyert pontozással.

Az azóta eltelt időszakban, a Fülöp-szigeteki bokszoló többször is kijelentette, visszavonul. Arra pedig, hogy miért nem képes harcképtelenné tenni ellenfeleit, amit egyébként Roach rendre beígért, ezt mondta. „Váltósúlyban már sokkal nehezebb kiütni az ellenfeleket, mivel valójában én kisváltósúlyú ökölvívó vagyok. Sőt, ha kicsit megszorongatom magam, akkor könnyűsúlyba is be tudok mérni.”

Bradleyt megfogta a Pacmantől elszenvedett vereség, 2014 decemberében csak döntetlenre volt jó Diego Gabriel Chaves ellen, majd tavaly júniusban pontozással verte meg Jessie Vargast. Tulajdonképpen a WBO váltósúlyú vb-övéért a Brandon Ríos elleni tavaly novemberi, a kilencedik menetben elért technikai K. O. jelentette az igazi visszatérést.

Nem kell nagyon találékonynak lenni, hogy a Bradley elleni búcsút (?) a trilógia harmadik felvonásaként lehet eladni, no és természetesen azzal, ez a mérkőzés dönt arról, kettőjük közül ki a jobb. Hogy ez mit számít? Nos, a szervezetektől és súlycsoportoktól független ranglistán Pacquiao hatodik, Bradley tizedik. A rangsort a középsúlyú mexikói Saul Álvarez vezeti. Talán mondani sem kellene, Pacman mérkőzésszervezője, Bob Arum már pedzegette: Pacquiao olyan verést osztana ki a mexikóinak, mint De La Hoyának.

Csak hogy lebegtesse Manny visszavonulását…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik