Vladimir Klicsko valamennyi címét kockára teszi

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.05.03. 21:34
null
Vladimir Klicsko a 60. győzelmére készül (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoka, a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoka szombat este Mannheimben valamennyi címét kockára teszi, amennyiben ellenfele, az olasz Francesco Pianeta kockázati tényezőnek számít.

Vladimir Klicsko (59–3–0, 50 K. O.–T. K. O.) 2012-ben háromszor lépett a ringbe, pedig ez a nehézsúlyban nem szokás egy világbajnoktól, főleg túl a harmincon. A fiatalabb Klicsko fivér azonban Tony Thompsont, Jean-Marc Mormecket és Mariusz Wachot is simán elintézte. Szombat este Mannheimben az olasz Francesco Pianeta (28–0–1, 15) következhet a legyőzöttek sorában. Csupán azért a feltételes mód, mert a bokszban egy ütés mindent megváltoztathat. Egyébként Klicsko mérlege lenyűgöző.

Annak ellenére, hogy Pianeta kilátásai nem kedvezőek, neki minden meccs ajándék. A 28 éves bunyósnál 2009-ben hererákot diagnosztizáltak, de 2010-ben már visszatért a ringbe, mi több veretlen, igaz, Oliver McCallt és Francois Bothát leszámítva „ismeretlen harcosokat" vert meg. Ám a legnagyobb ellenféllel szemben győzni tudott, ezt Klicsko is kiemelte:

„Minden tiszteletem az övé, az akaratereje megtörhetetlen. A rák bármelyik bokszolónál keményebb ellenfél." A 37 éves ukrán világbajnok elmondta, az olaszt olyan bunyósnak tartja, aki mindent megtesz, hogy elérje céljait. Az ukránnak Mannheim az egyik kedvenc városa, mert karrierjét itt kezdte újra a Chris Byrd elleni győzelemmel, ez lesz a negyedik összecsapása a remek atmoszférájú SAP Arenában. Pianeta meccsei zömét szintén Németországban vívta, egyébként korábban Klicsko edzőpartnere volt. „Az elmúlt évben sokat bokszoltam vele a tréningeken, kiismertem a gyengéit. Különben is sok példa van arra, hogy az alábecsülnek valakit, de engem ez nem zavar. Sokkolom a világot, amikor kiütöm Klicskót! – nyilatkozta a veretlen olasz.

Erre minden valószínűség szerint kevés az esélye. Tíz évvel ezelőtt Corrie Sanders ugyan lecsapta az üvegállúnak nevezett Vladimirt, aki az azóta elhunyt edző, Emanuel Steward irányítása alatt sokat fejlődött. Nem elsősorban abban, hogy jobban állja a pofonokat – ebben nehéz fejlődni – hanem főleg azon a téren, hogyan lehet azokat jó lábmunkával elkerülni, illetve megelőző balegyenesekkel lehetőleg ütőtávon kívül tartani az ellenfelet. Pianeta egyetlen esélye, hogy megrendítő ütésre törekszik, bár ebben Klicskóban méltó ellenfélre talált: mérték Vladimir ütésének erejét, s a fiatalabb Klicsko fivér 700 kilóval csapott oda.

Nehézsúlyú pofon, annyi szent. Csak remélni tudjuk, hogy a vallásos olasz nem hiába imádkozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik