Ismét veteránok esnek egymásnak

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.04.10. 10:23
Egy nem nagyon jegyzett szervezet, a World Boxing Federation (WBF) nehézsúlyú világbajnoki címéért lép ringbe magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban Evander Holyfield. Ő a kihívó – ellenfele pedig a címvédő Francois Botha.

 

Francois Botha (balra) és Evander Holyfield (jobbra) az övvel (Fotó: Reuters)
Francois Botha (balra) és Evander Holyfield (jobbra) az övvel (Fotó: Reuters)
HOLYFIELD ESÉLYESEBB 

Rácz Félix menedzser szerint Botha abban téved, hogy 10 évvel ezelőtt kellett volna bokszolnia Holyfielddel. „Inkább tizenöttel. De Holyfield akkor is nyert volna, s most is ő győz. Sokkal tapasztaltabb, és ha a Valujev elleni meccséből indulok ki, nem is biztos, hogy kikapott, míg Botha csak megosztott pontozással győzött Pedro Carrión ellen. Holyfield a legnagyobbakkal bunyózott, míg Bothának korántsem volt annyi rangos ellenfele. S noha Evander nem az ütőerejéről híres, még az is elképzelhető, hogy idő előtt végez Bothával" – mondta a menedzser.

A dél-afrikai Francois Botha (47–4–3, 28 K. O.–T. K. O.) tavaly októberben ült fel a WBF (nem keverendő össze a World Boxing Foundation szervezettel) trónjára – a szervezet egyébként dél-afrikai illetőségű –, és Pedro Carrión elleni teljesítményéről annyit, hogy a WBF-elnök Howard Goldberg azt hangsúlyozta, Las Vegasban csak jobb jöhet – igaz, a Thomas & Mack Centerben a közönség nyilván Evander Holyfieldért (42–10–2, 27) szorít.

A 47 éves matuzsálem köszönetet mondott a mérkőzésszervezőknek, hogy vb-címért bokszolhat, aztán nosztalgiázott keveset: „Las Vegas karrierem egyik legfontosabb városa: itt győztem ezerkilencszáz-nyolcvannégyben az olimpiai válogatón, majd kilencvenben, kilencvenháromban, kilencvenhatban és kétezer-egyben Vegasban nyertem világbajnoki címet. Ez a város segített hozzá, hogy az lehessek, aki vagyok. De előre tekintek, nem foglalkozom azzal, hogy Valujev ellen lepontoztak. Amúgy ebben a helyiségben csaptam össze másodszor Lennox Lewisszal ezerkilencszázkilencvenkilencben."

Nos, Holyfield vesztett, mint ahogyan a legutóbbi tíz meccséből ötször. K. O.-mutatója 50 százalék, eddig 422 menetet bokszolt profi pályafutása során. A 41 éves Botha 307 menetnél tart, 51 százalékos kiütési indexszel, de csupán annyiban hasonlít a kihívóra, hogy ő is bunyózott Mike Tyson és Lewis ellen.

A búr Fehér bölénynek nincsen kisebbségi komplexusa: „Annak ellenére megvédem a címem minden idők egyik legnagyobb legendája ellen, hogy Evander tudásánál csak a tapasztalata a nagyobb. Lezárom a karrierjét – üzent Botha. – Evandernek és nekem már tíz évvel ezelőtt bokszolnunk kellett volna egymással. Ő bajnok volt, én pedig első a ranglistán, de valamilyen oknál fogva nem jött létre az összecsapás."

Holyfield Lewis elleni, 1999-es csatája után került leszálló ágba, Bothát pedig abban az esztendőben ütötte ki az 5. menetben Tyson.

 BERTO MÁR KÉT ÉVE KIRÁLY A VÁLTÓSÚLYBAN

Váltósúlyban a WBC világbajnoki övéért vasárnap hajnalban a floridai Sunrise-ban Andre Berto és Carlos Quintana csap össze.

„Annyira motivált vagyok, hogy azt kívánom, bárcsak azonnal ringbe léphetnék – mondta a sajtótájékoztatón a címvédő Berto (25–0–0, 19), akinek Shane Mosley elleni meccse a haiti földrengés miatt hiúsult meg. – Izgatott vagyok, de ez inkább versenyláz, hogy újra bokszolhatok." A WBC vb-címét 2008 júniusa óta birtokló 26 éves Berto családjából többen életüket vesztették a tragédia során.

A kihívó, a 33 esztendős Carlos Quintana (27–2–0, 21) korábban volt már a WBO világbajnoka, és nem áll hadilábon az önbizalommal: „Csak egy győztest hirdetnek, s megmutatom, hogy én is nagyszerű bokszoló vagyok." A Puerto Ricó-i a két vereségét Miguel Cottótól és Paul Williamstől szenvedte el.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik