Miért nem Madár a Dawson–Tarver összecsapás egyik résztvevője?

Vágólapra másolva!
2009.05.09. 12:38
Vasárnap hajnalban Las Vegasban az IBF félnehézsúlyú világbajnoka, Chad Dawson Antonio Tarver ellen bokszol. De miért nem a WBO-világbajnok, Erdei Zsolt az összecsapás egyik résztvevője? Rácz Félix a közelmúlt magyar bokszmenedzsere nyilatkozott az NSO-nak.
Dawson és Tarver újra összecsap
Fotó: Action Images
Dawson és Tarver újra összecsap
Dawson és Tarver újra összecsap
Fotó: Action Images
Dawson és Tarver újra összecsap

– Miért nem mondjuk Erdei áll abban a szorítósarokban, amelyben Tarver vasárnap hajnalban? Az amerikai jelenleg nemhogy nem világbajnok, a fightnews.com szerint az összesített félnehézsúlyú listán Madár mögött áll.
– Nagyon egyszerű. Tarvernek nagy közönsége van Amerikában mind a helyszínen, mind a tévé előtt, Dawsonnak nemkülönben. Ráadásul ő az IBF világbajnoka, ez még pluszbukéja az összecsapásnak. Erdeit nem ismerik a tengerentúlon.

Barátok közt

Las Vegasban az IBF félnehézsúlyú világbajnoka, a 26 éves amerikai Chad Dawson (27–0–0, 17 K. O.–T. K. O.) és honfitársa, a 40 esztendős Antonio Tarver (27–5–3, 19) bokszol. A kihívót az első 15-ben csak a négy nagy szervezet egyike jegyzi, az IBF-nél Tarver 4., a boxrec.com listáján 3., itt Dawson 2., a sort Bernard Hopkins vezeti, Erdei Zsolt 8. Tarver kétszer legyőzte Roy Jonest, Dawsontól legutóbb kikapott. Dawson megverte Glen Johnsont, mondhatni, az amerikaiak jól elvannak egymás között. Ha nézettséget – ezáltal pénzt – akarnak, elég, ha egy szűk körből választanak ellenfelet. Amerika nagy előnye, hogy a sportág népszerű, a HBO pedig házhoz viszi az eseményt. A pénz tuti, a dicsőség kis túlzással házon belül, régi barátok között marad. Még hogy egy „ismeretlen” európai esetleg beleköpjön a levesbe?! Ha minden kötél szakad, jön Roy Jones. Elvégre Tarverrel eddig csak háromszor bunyózott…
– Erdei klubja, az Universum nem tud vagy nem akar betörni az amerikai piacra? Az is elég a menedzsmentnek, ha a német piacon maximálja a profitot?
– Tulajdonképpen igen. Ha meg tud szerezni egy németországi gálán X összegű eurót kockázat nélkül, s ennél több nyereségért kockáztatnia kellene, azt már nem vállalja. Márpedig rizikó nélkül nem lehet betörni a tengerentúlra.

– Hihető, hogy Erdeivel és Balzsayval a főszerepben nem ülne ötmillió néző a képernyők elé? Ina Menzer viszont hozná ezt a nézőszámot… Legalábbis a ZDF vezetői ezt állítják.
– Hihető, de nem a két magyar a ludas ebben. A hanyatló nézettségi adatok mögött az áll, hogy a mérkőzések színvonala nem megfelelő, ezért nem tartom pletykának, hogy a ZDF nem újítja meg 2010-ben lejáró szerződését az Universummal. A kígyó a saját farkába harapott: a klub olcsón vásárolt bunyósokat a keleti piacról, de egyrészt felhígult a mezőny, másrészt a német nézők számára érdektelen egy orosz és egy örmény összecsapása, és egy horvát–bosnyák párharc sem hozza őket lázba.

– Mennyiben felelős az Universum a hanyatlásért?
– Azt tudomásul kell venni, hogy Michalczewski, a Klicsko fivérek, de ide sorolnám Kokót is, unikumot jelentettek. S nem csak a ringben. Mindannyian sztárok voltak a szorítón kívül is. Velük lehetett nagy nézettséget produkálni. Az előbb említett üzletpolitikában látom az okot.

– Hasonlítsuk össze Michalczewskit Erdeivel: Madárt azért nézik kevesebben, mert a stílusa nem olyan, mint Dariuszé volt?
– Ez így nem igaz! A gálák programjával van baj: a felvezető meccseknél még csak-csak elmegy egy honosított török meccse egy ukránnal, de Erdei mérkőzései már nem képernyőképesek, s hangsúlyozom, hogy nem Erdei miatt. Madárnak olyan ellenfeleket kellene hozni, akik ellen megmutathatja, mit tud igazán. Mehdi Sahnoune vagy Julio César Gonzalez ilyen volt, de a többiek…

– A ZDF vezetői a válságra hivatkozva azt mondják, le kell mondani bizonyos dolgokról, s a boksz ezek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy Németországban lekerül a boksz a képernyőről? Ez Erdeire, de még inkább Balzsayra nézve több mint szomorú.
– Szerintem csökken majd a bokszközvetítések száma. Jelenleg Németországban a Sauerland-istálló nézettsége a legmagasabb, Erdeiék klubja a harmadik. S hogy ez a magyarokat mennyiben érinti? A bevétel nyolcvan százaléka a tévéközvetítésből folyik be, a szponzort is az motiválja, hogy a reklámját látják a tévében. Tehát ha nincs tévé, nincs támogató sem. Megjegyzem, azért nem törvényszerű a hanyatlás, mert a bátor üzleti stratégiát követő Arena csapata jön fel. Az Universum legutóbbi igazán jó befektetése Ruszlan Csagajev volt, de az üzbég sem csak a saját értékei miatt, hanem mert a sauerlandos Nyikolaj Valujevet győzte le. Kohlnak jól jön Németországban, ha a vetélytárs Sauerland-istálló bokszolója ellen egyenrangú vagy jobb bunyóst állít ki. A Csagajev–Valujev meccs mellett a Sturm–Sylvester összecsapást említeném.

Rácz Félix szerint csak a gazdasági szempontok döntenek
Fotó: Czagány Balázs
Rácz Félix szerint csak a gazdasági szempontok döntenek
– Korábban az Universum a saját istállójában bokszolóknak is talált ellenfelet házon belül. Most sem különb a helyzet: a WBA világbajnoka Hugo Hernán Garay, ugyanennél a szervezetnél kihívóhelyen áll a németek nagy üdvöskéje, Jürgen Brähmer. A WBO bajnoka pedig Madár. Kohl úgy nyilatkozott, több mint biztos benne, hogy Brähmer világbajnoki címért bokszol. Erdeit ki lehet hagynia a buliból?
– Ki! Bár hozzáteszem, nem egyszerű sakkozni, de létezik olyan verzió, mely szerint Erdeit kigolyózzák abban az értelemben, hogy igazán rangos ellenféllel szemben nem lép ringbe. Egyszerűen nem bokszoltatják a német ellen.

– Ennek ellentmond, hogy 2006-ban az akkori ügyeletes német zsenivel, Thomas Ulrichhal bokszolt, az volt a gála felütése, hogy ki a legjobb félnehézsúlyú bunyós. Madár egyik legjobb meccsén kipofozta a szorítóból a németet. Most Kohl ismét előveheti az akkori szlogent…
– Igen, és az is benne van a pakliban, hogy Erdei Brähmert is elintézi. Ennél jobb, ha az Universum megvárja, amíg Madár szerződése lejár, visszavonul, s a német a megüresedett trónért bunyózik.


– Azért egy Erdei–Brähmer összecsapás hozhatna kiemelkedő nézettséget!
– Aztán Erdei győz, s az Universum jövőre ott áll a ZDF nélkül egy megvert némettel. Így kinek lehetne Brähmert eladni?

– Garayt miért tartják? Hogy Madár harmadszor is legyőzze?
– Talán címegyesítésre, de ebben a kérdésben is nehéz belelátni Kohl lapjaiba.

– Erdei és az Universum megromlott viszonya szerepet játszhat Madár menedzselésében?
– Ugyan már! Ez nem számít. Csak a gazdasági szempontok döntenek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik