Vladimir Klicsko számára kötelező a címvédés Hasim Rahman ellen

Vágólapra másolva!
2008.12.13. 08:50
Vladimir Klicsko szombat este Mannheimben védheti meg az IBF és a WBO nehézsúlyú világbajnoki címét, ellenfele az amerikai Hasim Rahman. Az a Rahman, aki legyőzte Lennox Lewist, de azóta nincs számottevő eredménye.
Klicsko és Rahman
Fotó: Action Images
Klicsko és Rahman
Klicsko és Rahman
Fotó: Action Images
Klicsko és Rahman

Háromból három

A fiatalabb Klicsko fivér mindhárom veresége meglepő volt. Először 1998. december 5-én kapott ki Ross Purittytól a 11. menetben, 2003. március 8-án Corrie Sanders már a 2. menetben elintézte, 2004. április 10-én pedig Lamon Brewster verte meg az 5. menetben. Valamennyi vereség technikai K. O. volt, Vladimir egyik alkalommal sem volt ütésálló. Az első esetben rutintalansággal magyarázta a fiaskót, nem a mérkőzésre koncentrált, mert Kijevben, hazai környezetben mindenre tudott koncentrálni, csak a bunyóra nem, s az utolsó előtti menetben „elfogyott”. Sanders pedig elkapta, s Klicsko nem tudta lábon kihordani az ütést. Az amerikai Brewstertől elszenvedett veresége után az FBI is nyomozott, az ukrán váltig állította, hogy elkábították.
Harmadszor lép a mannheimi SAP Arena ringjébe Vladimir Klicsko (51–3–0, 45 K. O., T. K. O.), s a hely szelleméből fakadóan ő az esélyes, mert itt kétszer is nyert, előbb Chris Byrd ellen, aztán Ray Austint verte meg technikai K. O.-val.

Mondjuk ki, szombaton is ő az esélyes, bár Hasim Rahman (45–6–2, 36) rendkívül nagy ütőererejű, s mint tudjuk, Vova ezt nem szereti. Más kérdés, hogy az amerikai Lewis leütése óta ritkán villant meg.

A mérkőzés nem jöhetett volna létre, ha Alekszandr Povetkin nem sérül meg. Az orosz az erdőben futott, amikor egy rönkre lépett, és a bokája bánta. Az IBF-nél ő volt az ukrán hivatalos kihívója.

Klicsko választása annak tükrében érthető, hogy neves ellenfelet szúrt ki magának, aki azért vélhetően nem okoz neki gondot, hiába mondogatja, hogy „Rahman veszélyes kihívó”. Jelenleg veszélyesebb, mint Povetkin, mert sokkal tapasztaltabb.

„Tizenkét menetre készültem, de fölényes sikert egy gyors győzelem jelentene. S én azon vagyok, hogy ez így is legyen” – mondta a címvédő, aki azért hozzátette, hogy nem becsüli le ellenfelét.

Az amerikai számára valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy bizonyítson. Rahman magabiztos: „Tanultam a múltban elkövetett hibáimból, jól felkészültem. A világbajnoki címek tekintetében ez még Klicsko felségterülete, de vasárnaptól már az enyém lesz.”

Álljon itt Povetkin véleménye is: „Vladimir tisztán nyer, minden nehézség nélkül.” A 32 éves ukrán 83,33 százalékos K. O.-mérleggel rendelkezik, a 36 esztendős Rahman rátája 66,67 százalék.

Klicsko legutóbbi 10 meccsén egy vereséget szenvedett, 2004-ben Brewstertől, Rahman egy vereség mellett egy döntetlent és egy meg nem történtté nyilvánított összecsapást tud felmutatni.

Oleg Maszkajevtől kapott ki 2006-ban, a 12. menet utolsó pillanatában technikai K. O.-val. James Toney ellen döntetlent bokszolt, s legutóbbi csatájában szintén tőle szenvedett T. K. O.-vereséget, amelyet később módosítottak „no contest” összecsapásra.

Rahman 2001-ben „ütött nagyot”, amikor a WBC, az IBF és az IBO övéért az 5. menetben egy jobbegyenessel leterítette Lennox Lewist, akit kiszámolt a mérkőzésvezető (a visszavágón a brit a 4. menetben törlesztett). Klicsko ellen is egy lucky punch, azaz szerencsés ütés hozhat sikert az amerikainak.

Ha Vladimir nyer, a négy nagy szervezetből három világbajnoki címe a Klicsko családban marad, mert az ő IBF- és WBO- övei mellett Vitalijé a WBC vb-öve.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik