Riddick Bowe harmadszor is visszatér a szorítók világába

Vágólapra másolva!
2008.11.20. 17:42
Talán az utolsó meghatározó amerikai nehézsúlyú öklöző volt Riddick Bowe, aki az 1990-es évek első felében járt karrierje csúcsán – 1996-ban váratlan visszavonult, és katonának állt. Nyolc, majd kilenc év múlva is visszatért egy-egy mérkőzésre, ám most három és fél év szünet után újra a kötelek közé lép.
Bowe messze jár a versenysúlyától...
Fotó: Imago (archív)
Bowe messze jár a versenysúlyától...
Bowe messze jár a versenysúlyától...
Fotó: Imago (archív)
Bowe messze jár a versenysúlyától...

Amatőrként sem tartozott éppen a rossz bunyósok közé Bowe, 17 éves korában James Smith nevű ellenfelét mindössze 4 másodperc alatt kiütötte. A szöuli olimpián ezüstérmes lett a szupernehézsúlyúak között- bizonyos Lennox Lewis múlta felül a döntőben.

Négy évvel az ötkarikás játékok után már a profik között ünnepelte első világbajnoki címét, ami kapásból három volt: Evander Holyfieldet egyhangú pontozással legyőzte 12 menetben, így a Boksz Világszervezet (WBA) a Nemzetközi Boksz-szövetség (IBF), és a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övét is bezsebelte.

Utóbbi övéről később lemondott és 1993 novemberében került sor a visszavágóra, már csak két világbajnoki címért. Holyfield nagyon szűken – megosztott pontozással, egy bírónál egy, egynél kettő ponttal – bizonyult jobbnak. Ez volt Bowe egyetlen vesztes meccse, 42 győzelme mellett, amelyből egyébként 33 kiütéssel aratott.

A profiknál amúgy nem akárhogy indított: első 15 meccséből 14 alkalommal kiütötte ellenfelét, mindannyiszor a 4. menet előtt. A balhék sem kerülték el a hamburger imádata miatt állandó súlyproblémákkal küzdő Bowe-t.

Akadt, amikor az első menet után ellenfele elkezdte rugdosni őt, mire Bowe edzője a nyakánál fogva rántotta ki a renitenst a szorítóból – Elijah Tillery volt az, íme a videó a meccsről.

BOWE–TILLERY



Másfél hónappal később a felek újra összecsaptak, végül Bowe a negyedik menetben kiütötte Tilleryt – aki amúgy fél éve kapott kilencéves börtönbüntetést, mert egy játékalligátorba rejtve egy lefűrészelt csövű vadászpuskát tartott autójában.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor tömegverekedés kísérte Bowe fellépést, az Andrew Golota elleni két mérkőzése máig legendás – ahogy az első után kitört óriási hírig is az.

Történt, hogy a hetedik menetben Golota herén vágta Bowe-t, aki összegörnyedve elnyúlt a padlón, mire Bowe sarkából azonnal megindultak a lengyel öklöző felé. Egyikük egy walkie-talkiet vert szét a lengyel fején, akinek sérülését utóbb 11 öltéssel kellett összevarrni, míg Bowe edzőjét szívproblémái miatt a ringből orvoshoz vitték.

BOWE–GOLOTA



Akkor már Bowe megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) nehézsúlyú övét is, ezzel ő is feliratkozott azon kevesek közé, akik a négy nagy szervezet világbajnoki övét birtokolták pályafutása során.

Főhősünk aztán 1996-ban váratlanul bejelentette, hogy visszavonul az ökölvívástól, és katonának áll. A tengerészet kiképzését mindössze 11 nap után otthagyta, és röviddel ezután megindult a lejtőn.

Bántalmazta feleségét és húgát is, ami miatt 17 hónap börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után 1999-ben elrabolta gyermekét és feleségét, amiért aztán másfél év börtönt kapott.

Ahogy visszavonulását, visszatérését is ugyanilyen váratlanul jelentette be: 2004. szeptember 25-én a második menetben kiütötte Marcus Rhode-ot, majd második visszatérő meccsén, 2005. áprilisában pontozással verte Billy Zumbtunt. Azóta annyit lehet tudni róla, hogy három évvel ezelőtt végleg eladósodott, egy évvel ezelőtt pedig pénzkereseti céllal az MMA felé fordult.

A 43 éves amerikai három és fél év szünet után december 13-án lép ismét szorítóba: Vlagyimir Klicsko–Hasim Rahman három világbajnoki címért (IBF, WBO IBO) zajló meccsét megelőzően lép szorítóba. Ha valóban ott lesz, korábban ugyanis már akadt egy visszatérési próbálkozása, amely szerint idén szeptemberben Győrben kellett volna bokszolnia Petrányi Zoltán ellen – abból nem lett semmi...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik