Ungvári István remek boksszal elődöntős, ezzel már biztosan érmes

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.11.11. 16:24
A 48 kg-ban szereplő Ungvári István bejutott az elődöntőbe, s ezzel már biztosan érmes a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokságon, miután a keddi negyeddöntőben pontozással legyőzte a fehérorosz Anton Bekist.
Ungvári István (kékben) első felnőtt világversenyén dobogóra állhat
Fotó: Czeglédi Zsolt
Ungvári István (kékben) első felnőtt világversenyén dobogóra állhat
Ungvári István (kékben) első felnőtt világversenyén dobogóra állhat
Fotó: Czeglédi Zsolt
Ungvári István (kékben) első felnőtt világversenyén dobogóra állhat

Az első ütéseket Anton Bekis vitte be, s amikor a sarokban megsorozta a hajdúsámsoniak 19 éves papírsúlyú versenyzőjét, többen attól tartottak, hogy a magyar fiú nem állja végig a nyolc percet.

Ám az első felnőttvilágversenyén részt vevő Ungvárit annál keményebb fából faragták. Remekül táncolva, jobbkezes ellenfele elől jobbra elforogva kiváló tempóban kontrázott, és fokozatosan átvette az irányítást. A negyedik menetben már azt csinált Bekissel, amit akart, s a közönség viharos tapsa közepette megszerezte a magyar küldöttség első liverpooli érmét.

„Most még nem tudok nyilatkozni, annyira kifulladtam” – lihegett a balkezes Ungvári.

„Én a titkos esélyesek közé soroltam Pistát” – mondta Turu István, a válogatott egyik edzője, aki kiemelten foglalkozott Ungvárival a felkészülés során.

„Akkora az ütése, mint a lórúgás, én csak tudom, mert az edzéseken az én tenyeremet csapkodta. Egy kicsit fel kellett gyorsítanunk, s ez sikerült is.”

„0:2-nél megütötte egy bal-jobb kombinációval, ettől pedig feljött, majd átvette az irányítást. Az utolsó menetben már csak ellépkedett, és simán győzött. Nagyon elégedett vagyok vele, igaz, a sorsolása nem is lehetett volna szerencsésebb. Egy meccset kellett nyernie, és ezt hozta is” – nyilatkozta az ifjú bokszolóról id. Balzsay Károly szövetségi kapitány.

Ungvári a négy között az örmény Hovancs Danieljannal bokszol.

Varga Miklós a grúz Koba Phakadzét győzte le pontozással 8:6-ra. Az elődöntőben, csütörtökön az orosz Leonyid Kosztiljevvel mérkőzik.

Fakadze kezdte jobban a könnyűsúlyú negyeddöntőt, 3:1-re vezetett az első menet végén, de látszott, hogy Vargának még vannak ütőkártyák a tarsolyában. Gyorsan kiegyenlített, s bár a grúz visszaszerezte a vezetést, már érezni lehetett, a hajdúsági fiú felülkerekedik. 6:5-nél vette át a vezetést, testre mért ütésekkel is puhította a grúzt, s a negyedik menetben már egyértelmű volt a fölénye. Győzelme a második liverpooli magyar érmet jelentette.

„Mit is mondjak? Kemény meccs volt, igyekeztem még nagyobb tempót diktálni, mint a grúz. Inkább érzésből bunyóztam, mint hideg fejjel, de úgy látszik, ezen a délutánon ez kellett” – mondta a mindig szűkszavú Varga, aki azért még hozzátette: „Csütörtökön az oroszt is meg akarom verni.”

„Varga remekül, nagy szívvel bokszolt, és azok a testre mért ütései is alaposan meggyengítették grúz ellenfelét, amelyekre nem adtak pontot az ítészek” – tette hozzá Balzsay Károly szövetségi kapitány, aki korábban azt ígérte, hogy csak akkor pályázik újra a kapitányi posztra, ha legalább két érmet nyerünk Liverpoolban.

„Csodálatos liverpooli napok, már van két érmesünk, és a nagyágyúink még nem is bokszoltak a negyeddöntőben!” – lelkendezett Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

Az esti programban Bacskai Balázs (69 kg) lép a kötelek közé – szintén éremért.

ÖKÖLVÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, LIVERPOOL

48 kg, negyeddöntő
Ungvári István–Anton Bekis (fehérorosz) p. gy. 8:2

ÖKÖLVÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, LIVERPOOL

60 kg, negyeddöntő
Varga Miklós–Koba Phakadze (grúz) 8:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik