Rácz remekelt, Klasz hős volt

Ch. Gáll András (Agadir)Ch. Gáll András (Agadir)
Vágólapra másolva!
2006.09.10. 02:00
Címkék
A színpompás pénteki ünnepélyes megnyitót követően – melyet berber és tuareg lovasok, továbbá tevék parádéja színesített a 250 ezres Atlanti-óceánparti város főterén – szombaton negyven perces késéssel kezdődött a program. Mindez azért különösen kínos, mert – a nemzetközi szokásokkal ellentétben – egyetlen szorítóban folynak a küzdelmek, s az összesen 34 pár küzdelme a hajnali órákba nyúlt…
Rácz Sándor
Rácz Sándor
Rácz Sándor
Rácz Sándor

Nos, Rácz Sándorra, a gyöngyösiek 57 kilós klasszisára nem kellett ilyen sokáig várnunk, a nyári, pécsi EU-s bajnokságon a felnőttek között is szerepelt öklöző az első párban lépett a kötelek közé a mezőny egyik legjobbja, az örmény Robert Jegiszjan ellen. A ravasz kaukázusi az első két menetben rendre kiugrasztotta – a nyulat bokorból, s persze Ráczot is, majd keresztbe verte a kissé kapkodó magyart. Ekként kétszer két perc után 13-11-re az örmény vezetett, ám a harmadik menet végén már 20-20 állt az eredményjelzőn.

A döntés a negyedik felvonásra maradt, s amikor a mérkőzésvezető számolt Ráczra – pedig a gyöngyösi fiú fél lábon, gólya módjára állva jelezte, nincs problémája az egyensúlyérzékével , minden veszni látszott. Aztán 24-24-nél a durván lökdösődő örményt megintette a bíró, s ettől kezdve már csak Rácz volt a ringben. A vége 29-25 lett, megérdemelt magyar győzelem. Reménységünk a nyolc közé jutásért észt bokszolóval találkozik.

„Mihelyt Rácz megnyugodott, s megérezte, hogy nem csak fejetlenül rohamozva lehet nyerni – sőt, úgy nem is lehet , sikerült felülkerekednie. Remek ellenfélen jutott túl, szerintem a következő körben könnyebb dolga lesz”, értékelt Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke.

69 kilóban egy eredendően 60 kilós, azaz könnyűsúlyú bokszoló, Klasz Árpád képviselte színeinket. Hogy miért volt szükség a kétkategóriás ugrásra? Mert a KSI-s fiú időközben kinötte a könnyűsúlyt, 64 kilóban viszont Bacskai Balázsnak, a korosztály legjobb magyarjának kellett indulnia – így nem maradt más választás, mint beleerősödni a 69 kilóba.

Ezt persze könnyebb leírni, mint megcselekedni, főleg úgy, hogy a kadett Európa-bajnok, a súlycsoport nagy esélyese, az ukrán Jevgen Hirtov az ember ellenfele…

Éppen ezért történt az, hogy nem akartunk hinni a szemünknek: a pazarul – mondhatni: klasszul bokszoló Klasz a második menet közepén 14-11-re, a harmadik elején 18-17-re vezetett az ukrán fanyűvő ellen. Amikor először döntötte földre Árpit az ukrán egy jobbhoroggal, még reménykedtünk, a második számolás után már kezdtünk rosszat sejteni, a harmadik – gyomorra mért – megrendítő ütés után viszont idősb Balzsay Károly szövetségi kapitány kezéből berepült a törülköző. Klasz még folytatni akarta – hiszen csak 22-20-ra vezetett az ukrán , de sajnos benne volt a levegőben egy súlyos K. O.

Csötönyi és Balzsay is szívből gratulált a hatalmas tehetségnek megismert Klasznak, aki valójában két számmal nagyobb kabátba próbált belenőni – egyelőre még sikertelenül.
De ha így folytatja, a magyar ökölvívás nagy alakja lehet…

Eredmények (a 16 közé jutásért):
57 kg:
Rácz Sándor Robert Jegiszjan (ormény) p. gy. 29-25
69 kg: Jevgen Hitrov (ukrán) Klasz Árpád feladás a 3. m., 22-20-nál
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik