Vb 2010: hiába fellebbezett Ghána, Ayew kihagyja az Uruguay elleni negyeddöntőt

Vágólapra másolva!
2010.06.29. 15:08
Kitűnően szerepel a labdarúgó-világbajnokságon Ghána válogatottja, amely egyetlen állva maradt afrikai csapatként bejutott a legjobb nyolc közé.

Ennek a sikernek azonban ára volt, ugyanis egyik legjobbjuk, Andre Ayew – a legendás Abedi Pelé fia – az amerikaiakkal vívott nyolcaddöntőben megkapta a második sárga lapját a tornán, így nem szerepelhet az uruguayiak elleni mérkőzésen. A televíziós felvételek megmutatták, hogy Ayew nem ért hozzá (csak akart) ellenfeléhez.

A ghánai vezetők rögtön a lefújást követően tiltakoztak a döntés ellen, de a FIFA fegyelmi bizottsága elutasította fellebbezésüket. A hivatalos indoklás szerint bár Ayew valóban nem találta el ellenfelét, de – mint azt Kassai Viktor, a Ghána–Egyesült Államok mérkőzés játékvezetője a jelentésében is leírta – már a szándékot is büntetni kell, ebben az esetben pedig a ghánai mozdulata egyáltalán nem a labdára irányult.

Kassai ezúttal sem tévedett, ez pedig a dél-afrikai vb-n igazi kuriózum a játékvezetők között.

Ghána lehet az első afrikai válogatott a világbajnokságok történetében, amely a legjobb négy közé jut, amennyiben a pénteki negyeddöntőben legyőzi Uruguayt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik