NB II: 2013 őszétől nem lesznek fiókcsapatok a második vonalban

Vágólapra másolva!
2011.12.17. 11:16
Címkék
Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) átalakította az NB II rendszerét, a 2013–2014-es bajnoki szezontól kezdve egycsoportos másodosztály lesz a magyar futballban, azaz a jelenlegi 32 helyett 16 csapat szerepelhet a második vonalban.

Fontos változás lesz, hogy az élvonalbeli együttesek fiókcsapatai ekkor már nem indulhatnak az NB II-ben. Ezek az együttesek legfeljebb az NB III-ban szerepelhetnek majd, onnan nem juthatnak fel a másodosztályba (jelenleg a Debrecen, az Újpest, a Honvéd, a Ferencváros, a Videoton, a Győr és a Paks érintett). Erről és más változásokról Kutasi Róbert, az MLSZ NB II-es bizottságának elnöke beszélt a Hivatásos Labdarúgók Szervezete honlapján, a hlsz.hu-n.az élvonalbeli együttesek fiókcsapatai ekkor már nem indulhatnak az NB II-ben. Ezek az együttesek legfeljebb az NB III-ban szerepelhetnek majd, onnan nem juthatnak fel a másodosztályba (jelenleg a Debrecen, az Újpest, a Honvéd, a Ferencváros, a Videoton, a Győr és a Paks érintett). Erről és más változásokról Kutasi Róbert, az MLSZ NB II-es bizottságának elnöke beszélt a Hivatásos Labdarúgók Szervezete honlapján, a hlsz.hu-n.

„Jelenleg vegyes, nyílt rendszerben zajlanak az első és másodosztályú bajnokságok. Ez a besorolás megváltozik, és két év múlva már csak hivatásos szerződéssel rendelkező profi labdarúgók léphetnek pályára. Természetesen lesz majd egy konkrét korhatár, amely alatt az utánpótláskorú játékosok számára nem lesz érvényes ez a rendelkezés, ők 18-19 éves korukig amatőr szerződéssel is szerepelhetnek. Ezzel megszűnik az idősebb korúakamatőr státusza a két legfelső osztályban” – mondta a portálnak Kutasi.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakul ki majd az egycsoportos NB II mezőnye, a sportvezető így válaszolt: „Eleve kiesnek az élvonalbeli klubok tartalékcsapatai, ami a mostani állás szerint hét együttest érint. A másodosztályú bajnokság olyan együttesekből áll majd a jelenlegi két csoport összevonásával, amelyek ténylegesen jelentős potenciállal rendelkeznek, ígynagyobb küzdelemben dőlhet el a bajnoki cím és a kieső helyek sorsa. A tartalékcsapatok csak a harmadik osztályban szerepelhetnek, de onnan még bajnokként sem kerülhetnek fel az NB II-be. Ezzel együtt bízunk benne, hogy az átalakítást követően a jogosultságot szerző NB III-as együttesek olyan csapatok lesznek, amelyek vállalni tudják a másodosztályú tagsággal járó feltételrendszer megteremtését, és nem azon kell majd »sakkozni«, hogy a visszalépők miatt miként töltsük fel a mezőnyt. Egyetlen szóval úgy tudnám jellemezni a folyamatot, hogy az erőkoncentráció jegyében történnek a változások.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik