HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.10.13 20:52 Frissítve: 2014.09.16 01:43

Gyorskorcsolya: az utánpótlás támogatása az Eb egyik fő célja

2012. január 6–8. között a századforduló stílusában felújított Városligeti Műjégpálya ad otthont a kontinens krémjét felvonultató Essent ISU gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak. A rangos nemzetközi esemény a versenykorcsolyázás népszerűsítése mellett az utánpótlás-támogatást és az országimázs építését tűzte zászlajára.

 

Hosszú távú céljainak alapjait teremti meg az eseménnyel a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ). Az erős junior bázisra építkező MOKSZ az Európa-bajnoksággal támogatja az utánpótlás-korosztályt, hiszen a tehetséges fiatalokat egyrészt motiválja a személyes találkozás a kontinens legjobbjaival; másrészt megfelelő körülmények között, korszerű pályán készülhetnek.

Jelenlegi felnőtt versenyzőink szintén összemérhetik erejüket világ- és Európa-bajnok klasszisokkal. A női mezőnyben Tóth Ágota (6x felnőtt magyar bajnok), a férfiaknál Szöllősi Szabolcs (7x felnőtt magyar bajnok) képviselheti hazánkat. Érmes esélyeik ugyan nincsenek, de – többek között – a 2014-es téli olimpiára ez egy remek felkészülési lehetőség számukra.

„A magyar korcsolyasport megérett a megújulásra, ezáltal a szövetség is elindul egy új úton, hosszú távra tervezünk a korcsolyázás minden területén. A gyorskorcsolya Európa-bajnokság az első állomás, amely nem titkolt szándékkal az országimázs építésben is szerepet kap, hiszen Európa legjobb versenyzőit családtagjaik mellett a sajtó is elkíséri hazánkba” – mondta Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke, országgyűlési képviselő.

A versenyre 20 ország 200 részvevőjét, valamint nézőként szurkolótáborukat várják a szervezők Budapestre, egy olyan időpontban, amikor alapvetően kevés turista látogat hazánkba. Az Európa-bajnokság természetesen a versenysport szempontjából a legfontososabb, de a MOKSZ ettől távolabbra is tekint. A korcsolyázás az egyik legkönnyebben elérhető téli tömegsport, Magyarországon mégsem választják sokan ezt a mozgásformát. Az esemény megfelelő publicitásának köszönhetően azonban javulhatna a jégpályák kihasználtsága, amely segíthet a versenykorcsolyázás fellendítésében is.

„Családbarát Európa-bajnokságot tervezünk, élvezhető, izgalmas futamokkal, játékos kiegészítő programokkal. Reméljük, hogy ez által a korcsolyázást egyre többen megkedvelik és akár iskolák is alkalmazzák testnevelési órákon” – nyilatkozta Sallak György, a MOKSZ főtitkára.

Nemzetközileg is hírértékű az Eb helyszíne. Az eredeti állapotában, a századforduló építészeti stílusában, de korszerű technikával felújított Városligeti Műjégpálya a világ legnagyobb szabadtéri műjege. Egyedülálló, hogy egy nagyváros közepén, történelmi környezetben lehet korcsolyázni, miközben a műemléki pálya alkalmas egy világverseny megrendezésére is.

A Műjégpálya igazgatója, Bartha László elmondta: „Különösen fontos momentum ez az Eb, hiszen a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) jóváhagyta a szabadtéri helyszínt, ápolva ezzel a hagyományos korcsolyázó körülményeket. A 2001-es sikeres világbajnokság után, most egy modernebb pályával készülünk egy kiemelkedő Európa-bajnokság megrendezésére.”

 

2011.03.18 17:50:24

BMW X3 Games

Majthényi Szabolcs csapata utazhat a Genfben rendezendő szuperversenyre.

2010.11.18 01:35:42

BMW X3 Games

Egy verseny, amely igazán próbára teszi a képességeket, az edzettséget, ügyességet.