Gyász: hosszú betegség után elhunyt Boskovics Jenő

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.23. 20:36
Hosszú, súlyos betegség után, 82 éves korában elhunyt Boskovics Jenő sportújságíró, az MTI örökös tudósítója – közölte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) budapesti titkársága péntek este az MTI-vel.

Az 1928. október 9-én született Boskovics Jenő 35 évig (1952-1987) dolgozott az MTI-ben, ahol a Sportszerkesztőség munkatársaként, majd főmunkatársaként összesen hét nyári olimpiáról tudósított. Érdemei elismeréseként 80. születésnapja alkalmából, 2008 októberében a Magyar Távirati Iroda örökös tudósítója lett.

A magyar sport hőskorának egyik legismertebb krónikásaként legendás barátság fűzte a két legnagyobb magyar sportolóhoz, Puskás Ferenchez és Papp Lászlóhoz. Dolgozott a Foci című lap főszerkesztőjeként, majd a Nemzeti Sport főmunkatársaként. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben - ahol évekig sajtófőnökként tevékenykedett - az IWF magazinjának főszerkesztője volt a lap első megjelenése, 1980 óta haláláig.

Élen járt a hazai és a nemzetközi sportújságírók életének szervezésében is: 1997-től 2002-ig a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) főtitkárhelyettese, 2002-től 2005-ig pedig kincstárnoka volt, s örökös tiszteletbeli elnökségi tag. A Magyar Sportújságírók Szövetségében főtitkárként és alelnökként tevékenykedett, s megkapta az örökös tiszteletbeli főtitkár címet. Tiszteletbeli tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Az ő ötlete nyomán került sor Budapesten az Évszázad Sportolóinak megválasztására, a hazai Év sportolója-választás létrejötte és annak sikere is többek között az ő nevéhez fűződik.

Tevékenységét MOB-érdeméremmel, 1995-ben Aranytollal, 2004-ben Gerevich Aladár-emlékéremmel ismerték el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik