Golf: idény eleji történelmi dupla rendel, mellé némi izgalom - videó

Vágólapra másolva!
2012.01.23. 17:52
Címkék
A profi golfozók európai PGA-körversenyének hét végi george-i viadalán a dél-afrikai Branden Grace ért be győztesként a klubházba, amivel ritka bravúrt ért el, míg a tengerentúli Touron az amerikai Mark Wilson diadalmaskodott.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. A 23 éves Branden Grace neve ismerősen csenghet a golfhírek követői számára, hiszen az egy héttel ezelőtti Joburg Openen is azt olvashatták az első helyen. Az idény eddigi legmagasabb díjazású versenyén, a hét végi Volvo Golf Championson ugyanez történt, vagyis az ifjú dél-afrikai megnyerte élete első két EPGA-versenyét – ami nem mindennapi cselekedet.EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. A 23 éves Branden Grace neve ismerősen csenghet a golfhírek követői számára, hiszen az egy héttel ezelőtti Joburg Openen is azt olvashatták az első helyen. Az idény eddigi legmagasabb díjazású versenyén, a hét végi Volvo Golf Championson ugyanez történt, vagyis az ifjú dél-afrikai megnyerte élete első két EPGA-versenyét – ami nem mindennapi cselekedet.

Előtte mindössze öten voltak képesek hasonlóra: négyen – Graham Marsh (1972), Jack Newton (1972), Charles Coody (1973) és Baldovino Dassu (1976) – még az európai PGA Tour hőskorának számító hetvenes években, és az ötödik, az amerikai Fred Couples sem tegnap hajtotta végre a ritka duplázást (1995).

Grace már a szokásos versenypenzum végén, a 72. lyuknál megnyerhette volna a tornát, csakhogy hibázott, így rájátszásra kényszerült két nagynevű honfitársával, Ernie Elsszel és Retief Goosennel.

Nem jött zavarba a két korábbi majorgyőztestől: a playoff első szakaszán ütött birdie-vel győzött, és 570 ezer eurónyi idei pénznyereményével vezeti az európai ranglistát.

José-María Olazábal, az európai Ryder-kupa-csapat veterán kapitánya biztos kézzel játszott, s bár nem sikerült hét év után újra tornát nyernie, hatodik helyezésére büszke lehet.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
VOLVO GOLF CHAMPIONS, GEORGE (The Links at Fancourt)
A pálya hossza: 6648 méter. A pályán elvárt ütésszám (par): 73. A pénzdíj: 2 millió euró
AZ ÉLCSOPORT
1. Branden Grace (dél-afrikai) 280 ütés (68, 66, 75, 71) – rájátszás után
2. Ernie Els (dél-afrikai) 280 (71, 71, 71, 67)
Retief Goosen (dél-afrikai) 280 (72, 68, 70, 70)
ÖSSZEFOGLALÓ


AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY. Mark Wilson mindkét tavalyi tornagyőzelmét a szezon első heteiben aratta, és úgy tűnik, az amerikai golfozó továbbra is tartja magát a „ki korán kel, aranyat lel" mondás útmutatásához: ő nyerte meg ugyanis a magyar idő szerint hétfő hajnalban véget érő Humana Challenge-t Kaliforniában.

A szombati szélvihar miatt csúszott a program. Az még hagyján, hogy a házigazda szerepen osztozó Bill Clinton volt amerikai elnök nem tudta befejezni a pro-am versenyt, de több játékossal együtt Wilsonnak is több szakasz maradt az utolsó napra a szokásos 18-nál. Ő állta a kihívást: a befejező 15 lyukon egyetlen bogey-t sem ütött, miközben minden vetélytársa hibázott.

Wilson az utolsó szakaszon három méterről ütött birdie-vel tette biztossá győzelmét. Miközben mindenki pulóverbe bújt az alkonyati hűvösben, ő egyedüliként rövid ujjúban maradt, nem akarta eme apró körülmény megváltoztatásával elijeszteni az ihletet, ami a verseny hajrájában megszállta. Pályafutása ötödik PGA Tour-győzelme és egymillió dollár lett a jutalma.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
HUMANA CHALLENGE, LA QUINTA (La Quinta Country Club)
A pályák hossza: 6355, 6456 méter. A pályákon elvárt ütésszám: 72. A pénzdíj: 5.6 millió dollár
AZ ÉLCSOPORT
1. Mark Wilson (amerikai) 264 ütés (66, 62, 67, 69)
2. Johnson Wagner (amerikai) 266 (68, 67, 66, 65)
John Mallinger (amerikai) 266 (67, 65, 68, 66)
Robert Garrigus (amerikai) 266 (73, 64, 61, 68)
ÖSSZEFOGLALÓ
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik