Formula-1: jóváhagyták a tervezetet, visszatérnek a turbómotorok

Vágólapra másolva!
2010.12.10. 16:40
Címkék
A Nemzetközi Automobil-szövetség motorsport-világtanácsa pénteken jóváhagyta a következő évekre tervezett Formula–1-es technikai szabálymódosításokat. Ezek szerint 2013-tól az autókban négyhengeres, 1.6 literes turbómotorok dübörögnek, és azokból is csak öt egy idényben (2014-ben pedig már csupán négy).

A turbómotorok fordulatszámát percenként legfeljebb 12 ezerben limitálják. Azt, hogy az autók teljesítménye ezzel együtt elérje a jelenlegi nyolchengeres, 2.4 literes motorokét, az energiaátalakító rendszerek továbbfejlesztésével akarják elérni. (A szabálytervezet részleteiről itt olvashat.)A szabálytervezet részleteiről itt olvashat.)

A következő évben a váltókat nem négy, hanem öt egymás utáni versenyen kell használni, és az F-csatorna betiltásával egy időben engedélyezik az állítható dőlésszögű hátsó légterelőt, amelyet az előzéshez használhatnak a versenyzők.

A következő idényben a lekörözött autók visszaelőzhetik a mezőnyt a biztonsági időszakban, valamint újra engedélyezik a csapatutasításokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik