Férfi kézilabda Eb: izlandi bronzérem, mínusz nyolc után ébredtek a lengyelek

Vágólapra másolva!
2010.01.31. 16:36
null
Bronzérmet ért Izlandnak a szigorú, fegyelmezett védekezés (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Ausztriában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon az izlandi válogatott szerezte meg a bronzérmet, a kisdöntőben Lengyelországot múlta felül három góllal.

Mondhatjuk, hogy a sportág két meghatározó alakulata készült egymás ellen a kisdöntőben, hiszen Izland olimpiai finálét játszott másfél évvel ezelőtt, Lengyelország pedig világbajnoki ezüst-, majd két évvel később bronzéremig jutott. Több motivációjuk az északiaknak lehetett, hiszen ők azért nem állandó vendégei az éremcsatáknak. Nem úgy a lengyelek, akiknek azért kijuthatna már a jóból, a csapat ereje alkalmassá teszi őket a nagy győzelemre, de valahogy a végjátékban eddig nem sok sikert értek el. Így voltak ezúttal is.

A vezetést megszerezték ugyan a lengyelek, de erre Izland négy találattal válaszolt. A folytatásban nagyjából egy lengyel gólra kettő volt a válasz a túloldalról, az izlandiak a kemény védekezésüknek köszönhetően a szünetben már nyolc gólos előnyre tettek szert – idő előtt eldőlni látszott a bronzcsata.

A lengyelek a 36. percben találtak magukra, akkor kezdtek el tudásuknak megfelelően játszani, amikor már szinte mindegy volt. Akkor azonban zsinórban hatszor voltak eredményesek, miközben az izlandiak sorozatban rontottak, így megint nyílt lett a találkozó. Amikor a lengyelek belátható távolságba értek (20–18), Izland három gólt lőtt. A hajrá kiegyenlített játékot hozott, de Lengyelország már nem tudta ledolgozni a hátrányát.

Izland hat olimpián vett részt eddig, 2008-ban ezüstérmet szerzett, 1992-ben negyedik lett. A szigetlakók tizenöt világbajnokságon voltak jelen, legjobb szereplésük egy ötödik hely 1997-ből. Eb-ken most már zsinórban hatodszor szerepeltek, eddig egyszer kerültek a négy közé (2002), de dobogóra nem tudtak fellépni. Eddig...

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AUSZTRIA
A 3. HELYÉRT
Lengyelország–Izland 26–29 (10–18)
Ld: M. Jurecki 4, B. Jurecki 4, Tluczynski 4, Lijewski 3, Jachlewski 3, ill. Sigurdson 8, Gunnarson 6, Gudjónson 4, Atlason 3, Stefánson 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik