Nem sikerült, kikaptunk a franciáktól, maradt a 6. hely

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.19. 15:25
null
Jól kezdő ellenfelünk a szünet után leblokkolt, de ez, valamint Bíró védései és Triscsuk tíz gólja sem segített (Fotó: Szabó Miklós)
A hatodik helyen végzett a társrendező magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon azt követően, hogy a budapesti helyosztón egygólos vereséget szenvedett Franciaországtól. Jól kezdő ellenfelünk a szünet után leblokkolt, de ez, valamint Bíró Blanka védései és Triscsuk Krisztina tíz gólja is kevés volt a győzelemhez.

 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ 5. HELYÉRT

FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 26–25 (16–13)
Papp László Budapest Sportaréna, 3500 néző. Vezette: Opava, Válek (csehek)
FRANCIAORSZÁG: Leynaud – Prouvensier 1, LACRABERE 3, Pineau 2, Kamto 2, Niombla 3, Dembélé 1. Csere: Glauser (kapus), Ayglon 2, NZÉ MINKO 7, Landre 3, Baudouin 1 (1), Leveque, Zaadi 1, Cissé
MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Bódi, Bulath 3, Tóth G., Mayer 2, Tomori 2, Kovacsics 3. Csere: BÍRÓ (kapus), TRISCSUK 10 (5), Mészáros, Temes 1, Szucsánszki, Kovacsicz 1, Szamoránsky, Planéta 3
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–2. 9. p.: 5–5. 14. p.: 10–7. 18. p.: 13–8. 27. p.: 14–13. 36. p.: 16–15. 38. p.: 18–15. 45. p.: 19–18. 50. p.: 22–20. 53. p.: 22–23. 57. p.: 25–25
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 5/5

1. FÉLIDŐ

A kezdésnél Tóth Gabriella irányított – ahhoz képest, hogy a csoportmeccsen még kerettag sem volt, gyorsan első számú irányítóvá nőtte ki magát –, Tomori Zsuzsanna és Bulath Anita játszott lövőposzton, Mayer Szabina volt a beállónk. A kapuban Kiss Éva állt, a két szélen Kovacsics Anikó és Bognár-Bódi Bernadett kapott szerepet. Védekezésben egyet cseréltünk, Mayert Mészáros Rea váltotta. Védekezésünknek percek kellett ahhoz, hogy üzemi hőmérsékletre melegedve kellően mozgékonnyá váljon, ám a gólokat tekintve így is csak kergettük a rendre előnyt szerző ellenfelet.

Támadásban a beállójátékot erőltettük, elég sablonosan. A combját fájlaló Tóth két hiba után kapott cserét, helyét Temes Bernadett foglalta el. A kevés néző eltűnt az Arénában, a hangulat(lanság) rányomta bélyegét az iramra. Negyedórához közelítve pedig két-három góllal meglépett az ellenfél. Kiss Éva ezúttal kevesebbet tudott hozzátenni a mérkőzés alakulásához védéseivel, de a falunk volt az, amelyik nem igazán volt hatékony.

A 18. perc elején Németh András mínusz négynél indokoltan kért időt, védekezésünk nyomaiban sem emlékeztetett a korábban sokszor megdicsértre, amit a mozgékony franciák könnyedén használták ki (8–12). A kapuban váltottunk is, érkezett Bíró Blanka, és Tóthot is pályára vezényelte a kapitány. Ha lassan is, de érkeztek a nézők, alakult a hangulat, csökkent a két csapat közötti különbség is, Kovacsics Anikó kontra utáni látványos bevetődése a kétgólos felzárkózáshoz volt elég.

A kapuban Bíró elkapta a fonalat, tartotta a frontjainkat, támadásban viszont Triscsukon kívül kevesen támadták a kaput. A hajrában Kovacsics rontott szélső ziccert, majd az ápolószemélyzeteknek jutott feladat mindkét oldalon. Nem volt durva a mérkőzés, de a hetedik meccsen már fáradtak voltak az izmok, a szervezet jelzett. A félidő utolsó gólja Gnonsiane Niombláé volt, ezzel lett meg a közte három oda (13–16).

A szünetben már három góllal mentek a franciák (Fotó: Szabó Miklós)
A szünetben már három góllal mentek a franciák (Fotó: Szabó Miklós)

2. FÉLIDŐ

Szamoránsky Piroska kiállítást érő szabálytalansággal mutatkozott be, Bíró viszont védett kettőt. A jobb szélre érkezett Kovacsicz Mónika, akit hetest érő betörése után rögtön ápolni kellett. Mivel Bódi nem érkezett a második félidőre, vérbeli jobbszélső híján maradtunk. Volt viszont Bírónk, aki a 35. percben kétszer bravúrral védett.

Támadásban nem tudtuk ziccerig húzni az emberfórt, a szélre kényszerből egyetlen épkézláb balkezesünk, Planéta Szimonetta érkezett. Bő ötperces gólcsend után időt kértek a franciák, akik fórból tudtak először gólt lőni. Akkor sem egyszerűen, ami jó jelnek tűnt. A csere után visszafutó Bíró (emberhátrányban vészkapussal játszottunk ) a hatoson kívülről bravúrral ért bele egy távoli ívelésbe, de a szélről tehetetlen volt. Fórban Planétára jött ki az akció, aki a szélről felkanyarodott, és a rövid felsőbe bombázott.

Érdekes volt ilyen gólt látni az átlövőtől, aki viszont szépen oldotta meg a feladatot. Hiába a jó kapusteljesítmény, támadójátékunk változatlanul bátortalan volt, így nem tudtuk utolérni a lendületüket elveszítve tanácstalanná váló franciákat.

Magyar időkérés után kicsit magunkra találtunk, de hiába jöttünk fel mínusz egyre, nem kaptunk esélyt az egyenlítésre. Elsőre, majd másodikra sem, de harmadikra végre sikerült: 22–22-nél az 51. percben utolértük az ellenfelet. Meg is jött a közönség hangja, rögtön volt éle a meccsnek.

Sőt újabb magyar gól már a 3–0-s periódusunkat jelentette, ami francia időkérést ért. Huszonkét perc alatt dobtak hatot az elfáradó franciák, mi pedig először jutottunk vezetéshez a meccsen. Az ellenfél szövetségi kapitányát figyelmeztették sárga lappal reklamálás miatt, mi viszont rossz csere után fújtak ránk két percet a zsűri asztal közbenjárására. Ezt Mayer látványos hátravetődéssel gyorsan kompenzálta.

A falba bátran betörő Triscsuk nyakában a védővel is kilőtte a jobb felsőt, ezúttal nálunk volt az irányítás, az ellenfélnek kellett kapaszkodnia. Sajnos technikai hibákkal esélyt adtunk az ellenfélnek, amely fordított, az utolsó három percben ikszes állással mentünk neki. Az utolsó percben ellenben már mínusz eggyel, Németh András időt is kért. Planétával akartuk átlövetni a falat, de nem sikerült, a franciák pedig az asszisztálásunk mellett eljátszadoztak az utolsó másodperceken (25–26).

A hatodik hely nyolcmillió forintot ér a teljes magyar keretnek.

NŐI KÉZI EB, HELYOSZTÓK (BUDAPEST)
AZ 5. HELYÉRT
December 19., péntek MAGYARORSZÁG–Franciaország 25–26
ELŐDÖNTŐ
December 19., péntek Spanyolország–Montenegró 19–18 (13–8)
December 19., péntek Norvégia–Svédország 20.30
(tv: Sport1)
BRONZMÉRKŐZÉS
December 21., vasárnap
Norvégia/Svédország–Montenegró 15.30
(tv: Sport2)
DÖNTŐ
December 21., vasárnap
Norvégia/Svédország–Spanyolország 18.00
(tv: M1)
TUDNIVALÓK

Az elődöntőben, illetve a helyosztókon döntetlen esetén hosszabbítás következik, időtartama alapesetben 2x5 perc. Ha a hosszabbítás után is döntetlen az állás, újabb 2x5 perc ráadás következik, végső esetben pedig hétméteresek, amit 5-5 dobóval kezdenek.

Az Európa-bajnokságra vonatkozó teljes, angol nyelvű EHF-szabályzatot itt találja meg!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (IPress Center-Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC-Galerius Fürdő)*, KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC),
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd)*, TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TEMES Bernadett (Tus Sies Metzingen)*, TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC)*
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

*A csoportkör után Klivinyi Kingát Tóth Gabriella, míg a középdöntő második fordulója után Erdősi Ildikót Temes Bernadett váltotta a keretben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik