Wilson: Egész évben könyörtelenek voltunk; Manning: Keserű pirula

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.03. 06:46
null
Russell Wilson szerint minden nap úgy készültek, mintha a döntő napjára kerülne sor (Fotók: Action Images)
Mint arról már beszámoltunk, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013–2014-es kiírását a Seattle Seahawks nyerte meg, miután a 48. Super Bowlban 43–8-ra kiütötte a Denver Broncost. A döntő legjobbjának választott Malcolm Smith-t meglepte, hogy övé lett az elismerés, Peyton Manning szerint már a kezdéstől fogva nem voltak elég élesek, és le kell nyelniük a keserű pirulát, a Seahawks irányítója, Russell Wilson pedig azt emelte ki, hogy minden nap úgy készültek, mintha a döntő napjára kerülne sor.



Malcolm Smith-t meglepte, hogy ő lett az MVP
Malcolm Smith-t meglepte, hogy ő lett az MVP

A Seattle Seahawks játékosa, Malcolm Smith mindössze a harmadik linebacker lett a liga történetében Chuck Howley (1971) és Ray Lewis (2001) után, aki a Super Bowl legértékesebb játékosának járó MVP-trófeát megkaparintotta.

Smith kilenc szerelése mellett az alapszakasz legértékesebb játékosának megválasztott Peyton Manning passzát elcsípve 69 yardos touchdownt is szerzett, valamint volt egy fumble után megszerzett labdája is.

Az élő műsorban Michael Strahan korábbi kiváló irányítósiettető azt kérdezte Smithtől, gondolta-e volna, hogy ez (mármint az MVP-díjátadó) az ő pillanata lesz.

„Dehogy, de nagyon jó érzés volt. Felkeltem és ugráltam, pattogtam örömömben – mondta konfetti-angyalkát készítő Malcolm Smith, miután megválasztották a legértékesebb játékosnak. – Nagyszerűen alakult számunkra az este."

Pete Carroll
vezetőedző és John Schneider vezérigazgató négy évet töltött azzal, hogy a liga legkeményebb, legmélyebb, legsokoldalúbb védelmét összehozza, amely a nagy nyilvánosság előtt a pontrekorder Denver ellen bizonyította félelmetes erejét.

„Nem fogunk aludni ma este – szögezte le gyorsan Carroll a mérkőzést követően. – Egész éjszaka fent leszünk, mert egyből megkezdődik az ünneplés, amint ti srácok utamra engedtek."

Pete Carroll szerint hosszú volt az út, de sosem tértek le a helyes ösvényről (Fotó: Action Images)
Pete Carroll szerint hosszú volt az út, de sosem tértek le a helyes ösvényről (Fotó: Action Images)

 

29 pontos előnynél a 12. ember, a Seahawks szurkolótábora az „L-O-B, L-O-B" skandálásba kezdett, ami a hátvédsorra aggatott Legion of Boom, avagy a Bumm-légió beceneve, amelyet az óriási erejű ütközések miatt kapott.

Richard Sherman sérülést szenvedett a meccsen
Richard Sherman sérülést szenvedett a meccsen

„Rengeteget és nagyon keményen dolgoztunk, nagy odaadással és a csapat megérdemelte. Russell Wilson, Earl Thomas, Kam Chancellor, megérdemelték ezt. A Bumm-légió, baby! Remélem, beírtuk nevünket a történelemkönyvekbe. A liga történetének legjobb támadósora ellen játszottunk, és képesek voltunk jó meccsre ellenük. Peyton Manning minden idők egyik legjobb játékosa, és kiváltság számunkra, hogy lehetőségünk adódott játszani ellene. Nem tudom elhinni" – mondta a mérkőzés után a szabadszájú cornerback, Richard Sherman.

A Seahawks 26 éves, 138 napos átlagéletkorával az 1985-ös Bears Super Bowl-diadala után a legfiatalabb csapatként hódította el a bajnoki címet.

„Ez egy csodálatos csapat. Négy évig tartott, mire idáig elértünk, de soha nem tévedtünk le a helyes útról. Ezek a srácok semmi mást nem tettek, mint megnyerték ezt a meccset" – vélekedett a Seattle vezetőedzője.

„Csodálatos érzés, hogy elvihetjük ezt a trófeát észak-nyugatra és a 12. emberhez (az együttes szurkolótábora – a szerk.), amely óriási támogatást adott nekünk az egész idény során" – mondta az együttes tulajdonosa, Paul Allen.

Pete Carroll érzései a mérkőzéssel kapcsolatban?

„Fantasztikusan érezzük magunkat. Hosszú év volt, de a csapat elkötelezett volt, hogy elérjünk ide, és most már mondhatjuk, hogy mi vagyunk a világbajnokok!"

A Halászsasok irányítója, Russell Wilson nem vállalta túl magát, 25 passzkísérletéből volt 18 is sikeres volt (egészen kiváló 72 százalékos pontosság), 206 yardja mellett pedig 2 touchdownpasszt is adott.

„Könyörtelenek voltunk az egész szezonban – mondta Wilson. – Mindennap olyan mentalitással készültünk, mintha ha a bajnoki döntőről lenne szó. A nap végén azt akarod, hogy a legjobb játékodat nyújtsd, és mi pontosan ezt tettük."

Peyton Manning szerint keserű a pirula, de le kell nyelniük (Fotó: Action Images)
Peyton Manning szerint keserű a pirula, de le kell nyelniük (Fotó: Action Images)



Az alapszakasz legértékesebb játékosának járó MVP-díjat elhódító Peyton Manning karrierje egyik legrosszabb mérkőzését játszotta a Seattle ellen.

Peyton Manning hiába zárt a Super Bowlok történet legtöbb (34) sikeres átadásával, így sem tudott segíteni együttesének abban, hogy legalább szoros meccset játsszon.

„Már a mérkőzés legelejétől kezdve nem voltunk elég élesek – mondta a vereség okáról a Broncos irányítója. – Nagyon nagy csalódás, így befejezni a szezont. Nem könnyű lenyelni ezt a keserű pirulát, de meg kell tennünk. Kiváló védelmük van, jobban hajtották végre a játékokat ma nálunk. Több jó játékot mutattak be a védelem részéről, mint mi, labdákat szereztek, amiért elismerés illeti meg őket."

John Fox a Carolina után a Denverrel is alulmaradt a döntőben (Fotó: Action Images)
John Fox a Carolina után a Denverrel is alulmaradt a döntőben (Fotó: Action Images)

 

STATISZTIKA-FELHŐ
A Seattle első bajnoki címét nyerte meg, ezzel a 19. franchise-ként ült fel a trónra. Seattle városa a SuperSonics 1979-es NBA-bajnoki címe óta várt majorsport-trófeára
A Seahawks az 1985-ös Bears óta a legfiatalabb átlagéletkorú csapat, amely Super Bowlt nyert. A Chicago akkor szintén kiütéssel, 36 ponttal nyert a New England ellen.
Malcolm Smith személyében Dexter Jackson (Tampa Bay) 11 évvel ezelőtti MVP-címe után először kapta meg védőjátékos a döntő legértékesebb játékosának járó díjat (az előző linebacker-győztes Ray Lewis volt).
Peyton Manning ismét rekordokat döntött: korábban még senkinek nem volt 34 sikeres passza egy Super Bowlon, illetve ez már a 12. veresége volt a rájátszásban, amivel beérte Brett Favre-ot a nem túl előkelő ranglista élén.
Az alapszakasz legjobbjaként (MVP) Super Bowlba jutó irányító sorozatban a hatodik alkalommal bukott el a döntőben.
Russell Wilson a negyedik kezdő irányító lett, aki második idényében bajnok lett. Ez korábban ez Kurt Warnernek, Tom Bradynek és Ben Roethlisbergernek sikerült.
Ez volt a (holtversenyben) harmadik legnagyobb különbségű Super Bowl-siker. A rekorder a San Francisco Denver elleni 55–10-es győzelme volt, a második helyen a Chicago New England elleni 46–10-es sikere áll.
A 62 éves Pete Carroll a 3. legidősebb főedző lett, aki Super Bowlt nyer. A Seahawks mestere emellett a 3. vezetőedző lett, aki az egyetemi bajnokság (NCAA) nagydöntője után a Super Bowlban is diadalmaskodott Barry Switzer és Jimmy Johnson után.
Demaryius Thomas 13 elkapással zárt, ezzel új rekordot állított fel, a korábbit 11-gyel Wes Welker, Deion Branch, Jerry Rice és Dan Ross tartotta.

John Fox vezetőedző szűkszavúan konstatálta, hogy a 2003-as szezon bajnoki döntője után tíz évvel később ismét vereséget szenvedett együttese a Super Bowlban.

„A játék mindhárom elemében felülmúltak minket" – mondta ezt már John Fox vezetőedző utalva arra, hogy a Seattle-ben a védelem, a támadósor és a speciális egység is jobban játszott együttese egységeinél.

John Elway játékosként három Super Bowl-vereséget is átélt a Denver Broncos együttesével, később azonban két bajnoki címet is nyert csapatával. Véleménye szerint ez a vereség nem olyan volt, mint a korábbiak.

„Nem játszottunk úgy, ahogy képesek vagyunk rá, csalódott vagyok. Remélem, tanulunk ebből. Nagyon keményen kezdődött a meccs, úgy tűnt, egyszerűen nem tudjuk elkapni a fonalat" – vélekedett Elway.

A szezon után szabadügynökké váló elkapó, Eric Decker öt felé szálló labdából csupán egyet szerzett meg, és csak 6 yarddal zárta a meccset.

„Okkal ők a legjobbak az NFL-ben. Domináltak minket a meccs során."

A túloldalon az alapszakaszban és a rájátszásban is csupán egy meccset játszó Percy Harvin a döntőben igencsak kitett magáért, 2 futásból 45 yardot, egy elkapásból 5 yardot szerzett, valamint a második félidő első játékából egy 87 yardos touchdownt is fel tudott mutatni, 29 pontos előnyhöz juttatva ezzel csapatát.

„Óriási bizodalmunk volt a védelmünkben, jó érzés visszaadni nekik valamit" – mondta Harvin, aki elmondta, készültek a pattogó labdák visszahordására, és miután megkaparintotta a tojást, a blokkolók akkora lyukakat nyitottak neki, hogy üres volt számára az egész pálya. S, hogy mit jelent számára a siker?

„Mindent. Ez a csapat, ahogy mögém álltak és támogattak az egész szezon során, rengeteget jelentett nekem."

EMLÉKEZTETŐ – SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43 (0–8, 0–14, 8–14, 0–7)
A döntő legértékesebb játékosa (MVP): Malcolm Smith (Seattle) 9 szerelés, egy interceptiont utáni 69 yardos visszahordott touchdown és egy visszaszerzett fumble

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik