NFL: Manning>Panthers, birodalmi rohamosztagos>Palmer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.03. 17:17
null
A 39 éves legenda vagy a feltörekvő fiatal örülhet a végén? (Fotó: NSO-montázs)
Már csak négyet kell aludnunk, és kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös szezonjának nagydöntője, az 50. Super Bowl. A Denver Broncos Carolina Panthers elleni összecsapását felvezető írássorozatunkban ezúttal a rendszeresen jelentkező Red Zone-nal jelentkezünk, statisztikák, sztorik, mémek, tippek a nagy meccs előtt.

Super Bowl előtti felvezetőnket ide kattintva érheti el!

A HÉT SZTORIJAI

MANNING NEWTONT DICSÉRI, A PANTHERS IRÁNYÍTÓJA ARANYBA KÉRI
Az NFL egyik legnagyobb alakja, Peyton Manning sokak szerint utolsó mérkőzésére készül. Az Indianapolis Colts irányítójaként egy Super Bowlt megnyert, egyet elvesztett. A Denver QB-jaként is van már egy veresége, most igazíthat a mérlegén, mielőtt végleg hátat fordít a pályának. Csakhogy ezen a meccsen nem a Broncos az esélyes, hanem a Carolina, amelynél a szezon legjobb irányítója játszik – Peyton Manning szerint is.

„Elképesztő éve volt Camnek, szemernyi kétségem sincs a felől, hogy szombat este őt nevezik meg, mint az idény legértékesebb játékosát – mondta Manning, aki saját jövőjéről nem akart beszélni az újságírók előtt. – Nem régóta NFL-irányító, de máris rengeteget letett az asztalra. Félelmetes, ez a legjobb szó rá. Kiválóan passzol, kiválóan fut a labdával, kiváló vezér. Nem lehet 17–1-es mérleged, ha nem vagy félelmetes.”

Newtont szembesítették Manning szavaival (amit szimpla dicséreten túl amolyan generációk közötti staféta átadásként is értékelt az amerikai szaksajtó), amire így reagált: „Bármit is mond a Seriff, aranyba kell foglalni.”

Aztán Newton az esélyekről is beszélt.

„Ha mindkét csapat a legjobbját nyújtja, mi nyerünk. Tudjuk, hogyan kell a védelmek ellen játszani. Nem akarom leszólni a Denvert, egyszerűen úgy érzem, bármelyik csapat ellen érvényes, hogy ha a legjobbunkat nyújtjuk, nem veszthetünk” – mondta Newton.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

A BRONCOS ELKAPÓJA KÉT MECCSET VÍV EGYSZERRE
Rengeteg ember álma, hogy valaha eljusson a Super Bowlra, akár csak nézőként is. Az pedig, hogy valakinek a rokona, egyenesen a fia játsszon ott, óriási kitüntetés – mégis van, aki számára ez most elsősorban nyűg, mint az öröm forrása.

Katina Smith, Demaryius Thomas édesanyja nemrég szabadult a börtönből 15 évnyi fogság után. Azt követően, hogy másfél évtizeden át minden napja nagy részét egy ötször öt méteres helyiségben töltötte a külvilágtól elzárva, néhány hét alatt meg kellett ismerkednie a mobiltelefonnal és az internettel, újratanulni vezetni, s először meglátogatni olyan gyerek rokonokat, akik még gondolatban sem léteztek, amikor őt drogkereskedelem miatt lecsukták.

Azt mondta, élete legszebb napjaiként élte meg a New England elleni főcsoportdöntő hétvégéjét, mégis hirtelen annyi impulzus érte, hogy hazament, és napokig a szobájában feküdt. A Bibliát forgatta, ahogy azt 15 éven át a börtönben tette, és csak reggel beszélt telefonon a fiával, aki a rájátszásban csak árnyéka az alapszakaszbeli önmagának, aki csak árnyéka volt az utóbbi évekbeli önmagának.

A Broncos egyik kulcsjátékosaként legalább annyira fel kell készítenie az anyját a nagy meccsre, mint önmagát – pedig neki is fontos lesz a vasárnap, hiszen egyszer már elbukott egy Super Bowlt, és nem akar másodszor is így járni.

Most együtt kell megjárniuk ezt az utat, ami számukra talán mégis fontosabb a vasárnapi végeredménynél.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 50. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!



A HÉT STATISZTIKÁI

PEYTON MANNING A PANTHERS FELETT
Peyton Manning 1998-as bemutatkozása óta kezdőirányítóként 186 meccset nyert meg az alapszakaszban – 79 vereség mellett –, ezzel Brett Favre-ral (186–112) közösen áll az élen Tom Bradyt (172–51) megelőzve. Összehasonlításként a Carolina Panthers 1995-ös fennállása óta 166-ot nyert meg (166–169–1).

DANIELS MEGINT LECSAPOTT A PATSRE
Owen Daniels nem számít kifejezetten kiemelkedő tight endnek, de a rájátszásban a Patriots ellen valahogy kijön neki a lépés, tavaly a Ravens tagjaként szerzett TD-t, most pedig a Broncos színeiben kétszer is villant, hatalmas szerepet játszva a győzelemben.

BRADY LEGROSSZABB ESTÉJE A RÁJÁTSZÁSBAN
A New England irányítója először zárt ötvenszázalékos pontosság alatt a rájátszásban (27/56), a 29 sikertelen passz ugyancsak negatív rekordja. A Patriots 15 harmadik kísérletből csak kettőt oldott meg, a 13.3 százalékos mutató pedig a leggyengébb a Belichick-érában. Mondjuk a Pats ezzel együtt kis híján visszajött a meccsbe a végén.

ISMÉT DÖNGÖLTEK A PÁRDUCOK
A Carolina 49 pontot rámolt be a konferenciadöntőben, ennél csak az 1991-es AFC-döntőn szerzett többet egy csapat, akkor a Bills 51-ig jutott. A Párducok hét labdát szereztek a meccsen és a Panthers az elmúlt húsz rájátszásban csupán a második csapat lett, amelyik legalább 49 pontig eljutott legalább ennyi labdaszerzéssel. Ezelőtt a Jaguars volt erre képes legutóbb, hét labdaszerzéssel és 62 ponttal zárt a Miami ellen.

CAMVP
A Carolina irányítója 335 passzolt yarddal és két futott, valamint két passzolt TD-nal zárt az Arizona ellen. Newton a negyedik irányító, aki a rájátszásban passzokból és futásokból is legalább két TD-t szerzett egy meccsen. Otto Graham még 1954-ben és 1955-ben volt erre képes, Jay Cutler 2011-ben, Colin Kaepernick pedig 2013-ban.

PANTHERS–CARDINALS? LABDAELADÁSOK!
Carson Palmer négy interceptiont dobott a Carolina ellen, emellett két fumble-t is elveszített. A hat labdaeladás rekordot jelent a rájátszásban, a legutóbb szintén egy Panthers–Cardinals összecsapáson került erre sor, akkor viszont a Carolinát irányító Jake Delhomme (öt interception, egy fumble) szórta üzemi szinten a labdákat.

Cam Newton egyedülálló bravúrt hajthat végre (Fotó: nfl.com)
Cam Newton egyedülálló bravúrt hajthat végre (Fotó: nfl.com)

SUPER BOWL ELÉ

AZ ELSŐK CSATÁJA – IRÁNYÍTÓK

Ez lesz az első Super Bowl, amelyben mindkét csapatot egy korábbi 1/1-es választott irányító vezet. Peyton Manninget még 1998-ban, Cam Newtont 2011-ben választották elsőként.

AZ ELSŐK CSATÁJA – EDZŐK
Arra is első alkalommal kerül sor, hogy a két főedző (Gary Kubiak, Ron Rivera) egyaránt volt játékosként is Super Bowlban részt vevő csapatban. Rivera a Bears linebackerjeként 1985-ben nyert, Kubiak a Broncos csereirányítójaként háromszor is alulmaradt.

AZ ELSŐK CSATÁJA – CSAPATOK
A Panthers szerezte az alapszakaszban a legtöbb pontot (31.3), a Broncos védelme engedte meccsenként a legkevesebb yardot (283.1). Az első ilyen döntőben is érdekelt volt a Denver, de akkor még a Peyton Manning vezette félelmetes offenzíva révén. Akkor a ligaelső védelemmel bíró Seattle 43–8-ra nyert.

NEWTON ÉS MANNING IS ELSŐ LEHET
Cam Newton lehet az első irányító, aki egyetemi bajnokságot, Év játékosa-díjat (Heisman-trófea) és Super Bowlt nyer, úgy, hogy őt választják a döntő legjobbjának is. Manning pedig a rájátszásmeccseket is figyelembe véve a 200. sikerét arathatja, ezzel maga mögé szorítaná Brett Favre-ot.

FUTÁS ÉS ANNAK A MEGÁLLÍTÁSA
A Carolina sorozatban 31 meccsen jutott 100 futott yard fölé, ez már csak hattal marad el a Steelers 1970-es évekbeli csúcsától (37). Cam Newton a földön történő pontszerzésekből is kiveszi a részét, eddig 43 TD-t szerzett az alapszakaszban, amely holtversenyben a legtöbb. A Broncos ugyanakkor a szezonban még nem engedett TD-futást az ellenfél irányítójának.

PICK-SIX: GYŐZELEM!

Luke Kuechly két interceptiont is touchdownra hordott vissza ebben a rájátszásban. A Super Bowlokban a pick-sixet bemutató csapatok 12–0-val állnak. Peyton Manning mindkét vesztes döntőjén adott hatpontos passzt az ellenfélnek.

A HÉT MÉMJEI

EZÚTTAL BRADY BÚSLAKODHAT

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)

NAGYSZERŰ, FIATAL IRÁNYÍTÓ, KIVÁLÓ VÉDELEM ÉS DIVATSZURKOLÓK ÁLTAL HAJTOTT CSAPAT A DENVER ELLEN – HONNAN LEHET EZ OLYAN ISMERŐS...

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)

A LEGUTÓBB ANNYIRA NEM JÖTT ÖSSZE A BRONCOSNAK

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)

EBBEN A RÁJÁTSZÁSBAN A CAROLINA LINEBACKERÉNEK TÖBB TD-JA VAN, MINT A KOMPLETT DENVERI ELKAPÓSORNAK

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)

MANZIEL KÖZBEN AZÉRT IGYEKSZIK, HOGY VELE IS FOGLALKOZZANAK

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)

DE A SAVAT PALMER KAPJA

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)

AMIKOR AZ ELLENFÉL INKÁBB MÁR KILÉP A MECCSRŐL

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)



A SUPER BOWL SEM MARADHAT KI – SZEMÉLYES KEDVENC A SUPER BAGOLY MEGOLDÁS

(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)
(Fotó: NFL Memes)



A HÉT JELENETEI



A HÉT LEGJEI


Passzolt yardok: Cam Newton (Carolina) 335
Futott yardok: Jonathan Stewart (Carolina) 83
Elkapott yardok: Rob Gronkowski (New England) 144

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Tom Brady (New England) 612
Futott yardok: Jonathan Stewart (Carolina) 189
Elkapott yardok: Rob Gronkowski (New England) 227
Szerelések: K. J. Wright (Seattle) 21
Sackek: Nick Perry (Green Bay) 3.5
Inteceptionök: Kurt Coleman (Carolina), Luke Kuechly (Carolina) 2

BÁTOR JÓSKA

A főcsoportdöntőben a Carolina ismét hozta magát, az Arizona kevésbé, de ketten így is 60 pont fölé jutottak végül (49–15).

A Super Bowlban a sackgyáros denveri védelem legalább ötször földre viszi Cam Newtont, de az irányító futásaiból így is összejön legalább 60 yard.

TIPPELDE


Somlóvári Dávid ihletett formában zárja a szezont, sorozatban a negyedik héten lett legalább holtversenyben az első, a rájátszásban pedig mind a 10 meccset eltalálta. A versenyt a döntő a legkisebb mértékben sem befolyásolja már, tekintve, hogy mind a tíz nevező a Panthers sikerére tippelt. Ezzel eldőlt, hogy Borbély László és Herczeg Ádám holtversenyben végez az élen, Kovács Sándort megelőzve.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) 16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) 9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) 18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) 23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) 31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) 26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 20–18
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.) 49–15
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Denver Broncos (1.)–Carolina Panthers (1.)* 0.30
*Levi’s Stadium (San Clara, California)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik