NFL: négy év után újra döntetlen az alapszakaszban

Vágólapra másolva!
2012.11.12. 05:52
null
David Akers (középen) már látott ilyet korábban (Fotók: Action Images)
Címkék
A hosszabbításban sem bírt egymással a San Francisco 49ers és a St. Louis Rams az NFC West rangadóján magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel. A Philadelphia Eagles irányítója, Michael Vick, agyrázkódást szenvedett a Dallas Cowboys ellen elvesztett mérkőzés első félidejében, ahogyan San Francisco-i és chicagói kollégái, Alex Smith és Jay Cutler jártak a Rams, illetve a Texans ellen. A Seattle Seahawks elkapója egyedül több touchdown-passzt adott a New York Jets ellen, mint az ellenfél két quarterbackje együttvéve, Chicagóban pedig zuhogott az eső és a turnoverek.

2008 novembere óta először fordul elő az észak-amerikai profi amerikaifutball ligában, hogy két csapat a hosszabbításban sem bír egymással – akkor a Cincinnati Bengals és a Philadelphia Eagles remizett. Azóta megváltoztak a szabályok, aminek köszönhetően több az esély a döntetlenre, ugyanis a mérkőzés akkor is folytatódik, amennyiben a labdát a túlórában elsőként birtokló csapat csak mezőnygólra képes. Ez a lehetőség azonban most nem fenyegetett, ugyanis mindkét rúgó elrontotta a saját kísérletét az extra 15 percben.

A nyitó fordulóban a Green Bay Packers ellen 63 yardos sikeres rúgásával NFL-rekordot beállító David Akers ezúttal 41-ről nem tudta a póznák közé juttatni a játékszert nyolc perccel a hosszabbítás vége előtt, pedig ezzel csapata a kiemelésért vívott harc szempontjából nagyon fontos pontra tett volna szert. Érdekesség, hogy Akers a 2008-as döntetlen alkalmával is a pályán volt – akkoriban még az Eagles placekickereként kereste kenyerét. Alex Smith ekkor már nem volt a pályán, hiszen még az első negyedben le kellett cserélni a Frisco irányítóját agyrázkódás miatt, őt pedig Colin Kaepernick helyettesítette, na meg a trükkös játékokban lubickoló John Hekker – a punter a második és a negyedik negyedben is sikeres átadással harcolt ki first downt, miután felszabadító rúgáshoz állt fel a 49ers speciális egysége.

Mivel Sam Bradfordnak a túlóra lejárta előtt még bőven maradt ideje,hogy lőtávolba kalauzolja csapatát, ezt meg is tette, de ez a győzelemhez nem volt elég. Greg Zuerlein, a Rams újonca ugyan értékesítette 53 yardos mezőnyrúgását, de mivel a Rams speciális egysége későn indította el a játékot, a találatot a játékvezetők érvénytelenítették, és a St. Louisnak ötyardos büntetést utaltak ki. Jeff Fischer, a missouri franchise vezetőedzője punt helyett ismét a mezőnygól-kísérlet mellett döntött, ám 58 yard már távoli volt Zuerleinnek, és valamivel több, mint két és fél perccel a mérkőzés vége előtt mellélőtte a disznóbőrt, így a vége: San Francisco 49ers–St. Louis Rams 24-24. Az 1974-es szezon óta ez a 18. döntetlen az NFL-ben, és az első amióta új szabályozás vonatkozik a hosszabbításra.

A Seattle Seahawks kiváló formában mehet szünetre, ugyanis idei ötödik mérkőzését is megnyerte hazai pályán, nem úgy a New York Jets, amely 2007 óta nem produkált ilyen gyenge szezonkezdetet. A már 1000 futott yard fölött járó Marshawn Lynch szokásához híven a földön terrorizálta az ellenfelet, az újonc irányító, Russell Wilson két TD-passzal járult hozzá csapata sikeréhez, de még az elkapó Golden Tate is megkínálta egy 23 yardot és hat pontot érő átadással Sidney Rice-t, miközben a másik oldalon Mark Sanchez 22 és Tim Tebow három átadásából egyszer sem találtak be a célterületre, csak egy interception jött össze Sancheznek az ellenfél gólvonalán. A Jets összes pontját egy sack-fumble után visszahordott touchdown jelentette Muhammad Wilkersontól, Seattle Seahawks–New York Jets 28-7.

Michael Vick egy félidőt sem bírt, de nem volt ezzel egyedül
Michael Vick egy félidőt sem bírt, de nem volt ezzel egyedül

A Dallas Cowboys mindhárom fegyverneme szerzett touchdownt a Philadelphia Eagles ellen, ráadásul a Philly kezdő irányítóját, Michael Vicket addig ütötte a vendégek védelme, amíg agyrázkódás miatt le nem kellett cserélni a második negyedben, így nem volt kérdés Tony Romóék győzelme az NFC East rangadóján. A Vicket helyettesítő Nick Folest pályára lépésekor ováció fogadta, a philadelphiai közönségnek ugyanis kezd elege lenni a mozgékony irányító játékából, és valószínűleg lassan Andy Reid edzősködéséből is – az Eagles Reid alatt, vagyis az elmúlt 14 szezonban még sosem veszített öt mérkőzést zsinórban, de most ez is összejött, ugyanis a remekül debütáló Foles tevékenységére a Dallas három egysége kevesebb, mint öt perc alatt egyaránt egy-egy TD-vel válaszolt: a támadók Romo 30 yardos passzával Dez Bryantnek, a speciális egység Dwayne Harris 78 yardos punt visszahordásával és a védők Brandon Carr 47 yardos interception utáni visszahordásával. A 4/5-ös győzelem/vereség mutatóval álló Dallas következő hat mérkőzéséből ötöt otthon játszik, így minden adottnak tűnik ahhoz, hogy ismét a playoffért harcolhasson. Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys 23-38.

Az első negyedben több labdaszerzést láthatott a Soldier Field közönsége, mint pontot a szakadó eső közepette: az egy-egy interception mellett a Texans védői kétszer ki is tudták verni a labdát a Chicago játékosainak kezéből, ami után meg is szerezték azt. Az akadozó játék közepette, nem túl nagy meglepetésre, pontot csak hármat szereztek a csapatok, azt is a vendégek tették fel a táblára Shayne Graham közeli mezőnygóljával. Úgy nézett ki, hogy a második negyed is a labda két kézzel történő elszórásával folytatódik, de Tim Jennings második interceptionje után – melyet Robbie Gould egyenlítést érő mezőnygólja követte – egy időre elapadtak a turnoverek. Többek között ennek is köszönhetően megszületett a mérkőzés egyetlen touchdownja, amikor Matt Schaub találta meg Arian Fostert a Chicago célterületén egy kétyardos passzal.

Graham kezdőrúgásainál rendre „squib kick”-kel próbálkozott (lapos, pattogós rúgás), nehogy Devin Hester kezébe kerüljön a labda, aki kedvére cikázhatott volna a védők között a csúszós talajon, de volt, hogy kis híján ráfázott erre a Texans: J.T. Thomas a félpályánál kapta el az egyik squibet, kiváló mezőnypozíciót biztosítva ezzel csapatának, a Houston szerencséjére viszont Kareem Jackson elcsípte Jay Cutler passzát másfél perccel a szünet előtt. Cutler ebben a drive-ban nem kímélte magát, olyannyira, hogy egy ütközésnél agyrázkódást is szenvedett, és a második félidőre már nem is jött ki, Jason Campbell helyettesítette.

A harmadik negyedre felerősödő esőben a csapatok jobban koncentráltak a labda megtartására, és az elkeseredett mezőnyharc eredménytelenségét csak Robbie Gould második, 24 yardos mezőnygólja törte meg. A negyedik negyed elején Gould megpróbálkozott a harmadikkal is, kétszer olyan messziről, mint ahonnan az előzőt lőtte be, de ezúttal a kapufa megtréfálta, nem úgy Grahamet, aki 42-ről tette be, és növelte ezzel egy touchdownnyira a különbséget, mielőtt végképp a mezőnypozícióval és az órával való küzdelemmé változott volna a mérkőzés, anélkül, hogy az eredmény változott volna: Chicago Bears–Houston Texans 6-13.

A Chicago Bears 7/2-vel áll az NFC North élén, míg a Houston Texans 8/1-gyel vezeti az egész AFC-t.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
2012. 11. 09.2:20Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts10–27
2012. 11. 11.19:00Carolina Panthers–Denver Broncos14–36
2012. 11. 11.19:00Tampa Bay Buccaneers–San Diego Chargers34–24
2012. 11. 11.19:00Miami Dolphins–Tennessee Titans3–37
2012. 11. 11.19:00New England Patriots–Buffalo Bills37–31
2012. 11. 11.19:00Baltimore Ravens–Oakland Raiders55–22
2012. 11. 11.19:00Cincinnati Bengals–New York Giants31–13
2012. 11. 11.19:00New Orleans Saints–Atlanta Falcons31–27
2012. 11. 11.19:00Minnesota Vikings–Detroit Lions34–24
2012. 11. 11.22:05Seattle Seahawks–New York Jets28-7
2012. 11. 11.22:25Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys23-38
2012. 11. 11.22:25San Francisco 49ers–St. Louis Rams24-24
2012. 11. 12.2:20Chicago Bears–Houston Texans6-13
2012. 11. 13.2:30Pittsburgh Steelers–Kansas City Chiefs
Szabadnapos: Cleveland Browns, Washington Redskins, Green Bay Packers, Arizona Cardinals
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik