NFL-draftelemzés: már látszik a fény az alagút végén

HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.05.27. 16:46
null
A Baltimore-szurkolók örülhettek csapatuk jó draftját követően (Fotó: whiskeyandcarkeys.wordpress.com)
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, április 28. és 30. között rendezték meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idei uborkaszezonjának legjelentősebb eseményét, a 2011-es játékosbörzét. Elérkezett az idő, hogy a Bowl.hu segítségével értékeljük is a draftot. Négyrészes sorozatunkban minden csapat húzását értékeljük, ezúttal a 9–16.-ként rangsoroltakat mutatjuk be.

 

A teljes 2011-es draftlistát ide kattintva érheti el!

16. New York Jets
1/30 Muhammad Wilkerson, DE, Temple
3/30 Kenrick Ellis, NT, Hampton
4/29 Bilal Powell, RB, Louisville
5/22 Jeremy Kerley, WR, TCU
7/5 Greg McElroy, QB, Alabama
7/24 Scotty McKnight, WR, Colorado
A Jetsnek nem volt sok választási joga, hiszen az előző holtszezonban Antonio Cromartie-t és Santonio Holmest is csereügylet keretében szerezték meg.

Wilkersont a jövőre már 34 éves Shaun Ellis utódjának szánják, és bár méretei megvannak hozzá, hogy a védőfal bármelyik posztján kipróbálják, gyaníthatóan DE lesz, mert 3. körben szerzett Rex Ryan egy tipikus NT-t is. Ellis kalandos életútja során kirúgatta magát a South Carolina egyetemről, és a második vonalban lelt otthonra. Méretei (196 cm, 157 kg) sokat mondóak, ezt ki is tudta használni egyetemen, volt olyan meccse, ahol 16 szerelést jegyzett. Egyes vélemények szerint magassága miatt lehetnek bajai 3-4-es Nose szerepkörben, de akkor legfeljebb majd cserélnek Wilkersonnal, Tannenbaum manager úr mindenre gondol. Sione Pouha beugróként tavaly remekül teljesített az említett poszton, de ő is már 32 éves, így elkél az utánpótlás. Ellisbe úgy sem lehet rövid idő alatt belegyúrni a profi mentalitást.

A Reptériek már a Tomlinson utáni korszakra is gondolnak, ezért vették magukhoz a Big East konferenciát 1330 futott yarddal vezető Powellt. Ő sem mentes a balhéktól, de ez újabban nem gátolja meg a zöldeket, a sikerhez kockáztatni kell. Tomlinson alma materéből érkezik Kerley, aki kiváló visszahordó, és hihetetlen irányváltásai vannak. Elsősorban Brad Smitht pótolhatja ezen a téren, a két lejáró szerződésű sztár elkapót, Edwardsot és Holmest ő nem tudja feledtetni, ha elmennek. Ismerve a klub hozzáállását, és az év eleji fizetések kipucolását, alighanem legalább az egyiküket meg fogják tartani.

McElroy az 5. QB momentán a keretben, de Brunnell már félig-meddig nyugdíjasnak tekinthető, a másik két versenyző pedig beelőzhető a rangsorban, könnyedén. McElroy nem egy fenomén, de arra elég volt, hogy ne rontsa el csapata játékát olyan szinten, hogy a bajnoki címbe kerüljön. Hosszú évekig lehet az NFL-ben csereirányító, mert remek meglátásai vannak, értelmes, jól lát a pályán, csak a megvalósítással vannak gondjai.

Mark Sanchez gyermekkori barátja Scotty McKnight, akivel a különböző egyetemre kerülés miatt nem volt módja egy ideje együtt játszani. Az ő kérésére vitték el a 7. körben a slot WR-t. Kíváncsian várhatjuk, hogy mennyit ér az összeszokottság.

Ami szembetűnő, hogy külső linebackert nem draftolt a Jets, márpedig Jason Taylor már nem fogja ezt a gondot megoldani, arra fogadást is lehet kötni.

Értékelés: B

15. Chicago Bears
1/29 Gabe Carimi, OT, Wisconsin
2/21 Stephen Paea, DT, Oregon State
3/29 Chris Conte, FS, California
5/29 Nathan Enderle, QB, Idaho
6/30 JT Thomas, OLB, West Virginia

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A Colts mellett a Bears bír idén a legszűkebb újonc sorral, náluk is csak 5 játékos alkotja a csoportot.
Ketten közülük azonnali javulást eredményezhetnek, Gabe Carimi kis túlzással már most a legbiztosabb tagja ennek a támadófalnak. Eléggé rapszodikus volt, amit tavaly a Medvék irányító védelem címszó alatt előadtak, így akár az is előfordulhat, hogy Carimit kipróbálják Cutler vak oldalán, annak ellenére, hogy őt elsősorban a futás blokk során lehet kamatoztatni. Akármit is választ Lovie Smith, első körben nagyszerűen döntött.

Paea már érdekesebb kérdés, tavaly nem volt az Oregon State a legjobb védelmek között a futás ellen, és ebben a tongai is ludas. Ettől függetlenül azon a drafthelyen Paea volt a legjobb elérhető megoldás, és Tommie Harris kivágása után szükség is volt egy új elemre a védőfal közepén. Anthony Adams szerződés hosszabbításának függvényében, még akár kezdő is lehet Toeiana párjaként a súlyemelésben is elit játékos.

Chris Contéről nehéz nyilatkozni, mert a megfigyelők eléggé sokra tartották már hónapokkal a draft előtt is, de a pályán nehéz lenne megmondani, hogy mitől lett volna több egy átlagos safetynél. Ráadásul egy másodéves vetélytársa is van a keretben, az NCAA bajnoki címmel is rendelkező Major Wright. Nincs szerencséje a Chicagónak a safety draftolásokkal, az elmúlt években Steltzből sem tudtak játékost faragni.

Az ötödik kört ismét sikerült irányítóra elszórni, tavaly a 6. kört szánták Dan Lefevourre, akit aztán a gyakorló csapatból el is vitt a Bengals. Enderlét tehát keretben kell tartani, ha nem akarnak még egy választási jogot a kukába dobni. Valószínűleg azon tanakodnak az irodában, hogy Caleb Hanie-t elengedik, ha megfelelő ajánlatot kapnak érte, és akkor kell egy csereirányító mindenféleképpen. Más kérdés, hogy ki akarna egy fél meccs miatt ellenértéket adni Hanie-ért.

JT Thomas esetében kézen fekvő, hogy cserének jött, de ha ránézünk a keretre, látjuk, hogy momentán bárki eséllyel pályázik a Briggs és Urlacher melletti 3. linebacker pozícióra.

Értékelés: B

14. Atlanta Falcons
1/6 Julio Jones, WR, Alabama
3/27 Akeem Dent, MLB, Georgia
5/14 Jacquizz Rodgers, RB, Oregon State
6/27 Matt Bosher, K/P, Miami (Fl)
7/7 Andrew Jackson, OG, Fresno State
7/27 Cliff Matthews, DE, South Carolina

Kis túlzással a Georgia Dome használati jogát is odaadta a Falcons, hogy a 27. helyről a 6-ra jöjjön fel, és megszerezze Julio Jonest. A Clevelandnek két 1., egy 2. és két 4. körös draftjogot ajánlottak, hogy megszerezzék az Alabama elkapóját. Egy ilyen üzlet után fokozott az elvárás bármelyik újonc felé, Julio Jones azonban hozzászokott már, hogy neki kell szállítani az eredményeket, szóval nem kell őt félteni. A cserével a Falcons nyíltan vállalta, hogy nincs hiány komolyabb hiányposztja az elkapón kívül, ami meg van, azt meg tudják oldani ennyi választással is. Roddy White klasszissá érett, de nem volt méltó párja egészen idáig. Ők ketten Jonesszal ligaszinten rettegett páros lehetnek még hosszú évekig. A sors iróniája, hogy az újonc a nagyhatalomnak számító Alabama egyetemről érkezik, miközben leendő mentora a népszerűségben és játékerőben is jóval elmaradó Alabama-Birmingham játékosa volt annak idején.

Dent helyzete érdekes, mert 3–4-es védelemben játszott belül, itt viszont más a szisztéma (4–3-ban védekezik a Falcons). Curtis Lofton tud kívül és belül egyaránt játszani, így valószínűleg rajta múlik majd, hogy hová kerül Dent. Az biztos, hogy Mike Peterson és Stephen Nicholas szerződése is lejárt a linebackerek közül, adott esetben tehát azonnal kezdő is lehet Dent Lofton és Weatherspoon mellett.
Quizz Rodgers fantasztikus játékos volt egyetemen, de méretei miatt (5’6”) a profik közt csak limitált szerepkörre számíthat. Érkezésével a sérülékeny Jerious Norwood maradására ne fogadjunk.

Matt Bosher rúgni és puntolni is tud, momentán egyik posztra sincs embere Mike Smithnek, szóval ő sokat érhet. Matt Bryant (K) és Michael Koenen (P) közül így az egyikőjük biztosan távozik.

A hetedik körben elég sok ismeretlen játékos talált gazdára, Atlantába viszont sokat látott tehetségek érkeztek. Jackson és Matthews is komoly visszaesést mutatott végzősként, de ha visszanyerik korábbi formájukat, akár meglepetést is okozhatnak.

Értékelés: B

13. Houston Texans
1/11 JJ Watt, DE, Wisconsin
2/10 Brooks Reed, OLB, Arizona
2/28 Brandon Harris, CB, Miami
4/30 Rashad Carmichael, CB, Virginia Tech
5/13 Shiloh Keo, FS, Idaho
5/21 TJ Yates, QB, North Carolina
7/11 Derek Newton, OT/OG, Arkansas State
7/51 Cheta Ozougwu, OLB, Rice

Wade Phillipsék úgy sakkoztak, hogy a korábban lekommunikált helyzettől eltérően, nem kéne Mario Williams pass rush képességeit veszendőbe hagyni, és inkább húztak egy 3–4-es DE-t első körben, Mario pedig kedvére hajkurászhatja az irányítókat a linebacker sorból indulva, jövőre. Ebben Brooks Reed lesz a társa, akiről még könnyebb is elképzelni, hogy álló helyzetből induló pass rusher. Mindkét választás indokolt, és megalapozott döntés, akár azonnal be lehet vetni őket.

A nagyobb nyomás hatására a fiatal CB egység is jobb teljesítményre lesz képes, főleg, hogy a 2/28-as helyen sikerült elvinni egy első körbe várt tehetséget, Harrist. Carmichael is lehet meglepetésember, egyetemen jópár labdát szerzett meg, és a speciális egységben is jó munkát végez.

Keóban kisebb a kezdő potenciál, egydimenziós, futás elleni védőnek tűnik, de a távozóban lévő Bernard Pollard sem sokban különbözik a jobb felépítésén kívül.

Yates szerződtetése kissé érthetetlen. Schaub mögött ott van Matt Leinart, aki mai napig várja a bizalmat, és Orlovsky is látott már pályát eddigi karrierje alatt. Newton és a draft utolsó választottjaként kiemelt figyelmet kapó, helyi egyetemről érkező Ozougwu a keret mélyítése céljából érkezett, nagy dolgokat ne tőlük várjunk.

Értékelés: B+

12. Minnesota Vikings
1/12 Christian Ponder, QB, Florida State
2/11 Kyle Rudolph, TE, Notre Dame
4/9 Christian Ballard, DT, Iowa
5/8 Brandon Burton, CB, Utah
6/3 DeMarcus Love, OG, Arkansas
6/5 Mistral Raymond, SS, South Florida
6/7 Brandon Fusco, C, Slippery Rock
6/35 Ross Homan, OLB, Ohio State
7/12 D’Aundrae Reed, DE, Arizona
7/33 Stephen Burton, WR, West Texas A&M

Brett Favre újabb visszavonulása után egyértelmű volt, hogy új irányító érkezik Minnesota államba. Egyes elméletek az első körbe várták a QB-t, másikak a másodikba, volt, aki Pondert vizionálta ide, volt, aki mást, de arra szinte senki sem számított, hogy Pondert az első körben azonnal Vikinggé avatják.

Hozzá kell tenni, hogy kiment a Vikings előtt Newton, Locker és a feltrade miatt Gabbert is, muszáj volt lépniük. Chris Ponder ebben a mezőnyben eléggé NFL kész irányítónak tűnik, nem volt szerencséje a sérülésekkel, de egészséges szezonjában nagyszerűen játszott, ezt várják el tőle itt is.

Hogy a dolga könnyebb legyen, Shiancoe mellé elvitték a draft legjobb tight endjét, Kyle Rudolphot is, akire azért is szükség van, mert ha Sidney Rice távozik, nagy veszteség éri a passzjátékot.

Christian Ballard hírét pont a draft előtti napokban szennyezték be azzal, hogy a combine-on nem ment át a drogteszten, ezért a vártnál tovább csúszott, egészen a 4. körig. Sokoldalú védő falember, kívül és belül is bevethető. A DE poszton Ray Edwards, a DT helyén pedig az öregedő Pat Williams pótlására is ki lehet őt nevezni.

Brandon Burton is megéri a pénzét az 5. körben, Winfield 33 éves, Cedric Griffin pedig jelenleg is lábadozik, így kellett az erősítés a corner posztra. A guardok is eléggé benne vannak a korban, Love kiváló egyetemi karrier után itt epizódszereplőnek lesz jó, míg Fusco a harmadosztályból érkezve igyekszik felvenni az NFL ritmusát.

Raymond és Homan a speciális egység ászai lehetnek, D’Aundrae Reed pedig megmutathatja, hogy a két korábban választott Arizona DE, Ricky Elmore és névrokona, Brooks Reed árnyékából előtörve is érdemes a profi szerződésre.

Stephen Burton nem rokona Brandonnak, ő egy projekt játékos, aki alacsonyabb ligában sztárnak számított, az edzőtáborban nagyot küzdhet a keretbe kerülésért.

Értékelés: B+

11. Indianapolis Colts
1/22 Anthony Castonzo, OT, Boston College
2/17 Ben Ijalana, OG, Villanova
3/23 Drake Nevis, DT, LSU
4/22 Delone Carter, RB, Syracuse
6/23 Chris L. Rucker, CB, Michigan State

Indianában a szokásos terv volt terítéken: meg kell védeni Manninget. Olyannyira, hogy az első két kört egyaránt rááldozták a fal foltozására, ezáltal lehetséges, hogy a túlfizetett, de főként szabálytalanságokkal kitűnő Ryan Diem lapátra kerül, és a guard posztra is állandóság költözik.

Castonzo jobb és bal oldalon is bevethető, főként utóbbit játszott, nem kizárt, hogy egyből megbízzák Manning vak oldalának védelmével, tavaly is volt rá példa, hogy az újonc Linkenbach volt az LT.

Nem volt jellemző a Boston College-ra a virtuóz passzjáték az elmúlt 3 évben (ekkor távozott Matt Ryan), így kissé másra kell fektetni a hangsúlyt Castonzónak a felkészülés során, de akkor sem lesznek Caldwellék alighanem szomorúak, ha szemmel látható javulást visz a futójátékba. Ebben Ijalana lehet a kulcs, a 2009-es másodosztályú bajnok Villanova egykori LT-je, aki méretei miatt kerülhet itt a fal közepére. A ’Nova rengeteg trükkös játékkal operált, amihez sok idő kell, nem véletlen figyeltek fel Ijalanára. Sok futásra építettek, akárcsak a BC, úgy tűnik Indyben is szeretnék, hogy elkerüljenek ezen kategória utolsó helyeiről.

Ebben kulcskérdés lehet Joseph Addai szerepe, akinek a szerződése lejárt, márpedig a Colts csak szökőévente igazol szabadügynököt, tehát gondoskodni kellett az esetleges utódról, ő lett Delone Carter.

A 3. körös Nevis többéves kiegészítő szerep után ősszel megkapta a lehetőséget a bizonyításra az LSU-ban, és a nagy játékok mesterévé nőtte ki magát. Indianapolisból rég óta hiányzik egy klasszis DT, aki képes középről is nyomást gyakorolni. A rendszerbe illik, Moalának remek társa lesz, talán ő a legjobb választás a Colts ötöséből.

A végére marad Chris Rucker, a Spartans nagyra nőtt cornerbackje, akit Bob Sanders távozása után alighanem kipróbálnak safetyként is. Blair White-nak személyes emlékei is lehetnek róla a Michigan State edzéseiről, talán az ő szava is közrejátszott, hogy pont rá esett a választás. Azért is gyanítható a safetyvé képzés, mert ott van a keretben a tavalyi 3. körös, de szezon előtt sérültlistára kerülő Kevin Thomas, így mennyiségileg mindenképpen kielégítő a csikók CB részlege.

Értékelés: B+

10. Pittsburgh Steelers
1/31 Cameron Heyward, DE, Ohio State
2/31 Marcus Gilbert, OT, Florida
3/31 Curtis Brown, CB, Texas
4/31 Cortez Allen, CB, The Citadel
5/31 Chris Carter, OLB, Fresno State
6/31 Keith Williams, OG, Nebraska
7/29 Baron Batch, RB, Texas Tech

A 35 éves Aaron Smith talán már soha nem fog pályára lépni a Steelers színeiben, és Brett Keisel is csak 3 évvel fiatalabb nála. Ideje volt találni egy párt Ziggy Hood mellé, a jövő csapatába, akinek első évében még nem kell nagyot alakítani. Heyward egy 4 év alatt 4 BCS Bowlig eljutó csapat tagja volt újonc korától kezdve, már most komoly rutinnal bír, méltán pályázik a nagyhírű pittsburgh-i védelem leendő sztárjai közé.

Ennél nagyobb problémának számított a támadófal kérdése, ahová Floridából szereztek embert, hiszen az már többször bevált (Max Starks, Pouncey). Az egyetemen több poszton is megfordult, legtöbbször RT szerepkörben láthattuk. Flozell Adams jelenleg is a keret tagja, de ő is már a 35. életévét tapossa, illetve az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a sokat sérülő Steelers falba egy ilyen sokoldalú játékos mindenképpen jól jön. Keith Williamsnek nehezebb lesz eljutnia a keretig, de jó képzést kapott, így abszolút nem lehetetlen.

A cornerback gondot így 3. körre halasztotta Mike Tomlin (illetve 4-re is). Curtis Brownt sokan jobb játékosnak tartják, mint a 2. kör elején Buffalóba kerülő társát, Aaron Williamset, Pittsburgh-ben túl sok riválisa nem lesz a poszton, a 3. számú CB helyét azonnal megcsípheti. Igaz ez Cortez Allenre is, aki bár messze nem olyan nívós játékosokkal találkozott eddig, mint Brown, de ha jobb játékot nyújt nála az edzőtáborban, akkor értelemszerűen ő fog többet játszani.

Chris Carter hatalmas sack királynak számított Fresnóban, de méretei miatt kevés csapat látott benne fantáziát. Szerencséjére Pittsburgh-ben van egy James Harrison, aki hasonló gondokkal küzdött fiatalon, így a példa adott előtte, bizonyíthat a kétkedőknek.

Batch szerepe érdekes lehet, mivel sokkal nagyobb rutinja van az összes keretben lévő futónál, elkapás terén, ezt pedig a 3. kísérleteknél jól ki lehet majd használni. Az ő draftolása kissé meglepőnek számított, de 7. körben már ez nem túl nagy faktor.

Értékelés: A-

9. Baltimore Ravens
1/27 Jimmy Smith, CB, Colorado
2/26 Torrey Smith, WR, Maryland
3/21 Jah Reid, OT, Central Florida
4/26 Tandon Doss, WR, Indiana
5/33 Chykie Brown, CB, Texas
5/34 Pernell McPhee, DE, Mississippi State
6/15 Tyrod Taylor, QB, Virginia Tech
7/22 Anthony Allen, RB, Georgia Tech

Párosával vitte John Harbaugh a játékosokat az elején, két elkapó és két cornerback is megkapta a hollós sapkát. Az egyetem alapján kitalálható, hogy a két Smith itt sem testvér. A posztokat nem igen kell magyarázni, a CB-k között Webb és Foxworth rendelkezik csak szerződéssel, így Jimmy Smith akár a kezdőcsapatban is debütálhat. Remekül le tudja venni az emberét a pályáról, utolsó évében ezt nem is nagyon tesztelték, most viszont ismét sok dolga lesz, mivel újonc. Chykie Brown 3. számú CB volt a posztján Texasban, a sok corneres felállásokban itt is rendszeresen pályán lehet, ráadásul hozzá van szokva a feladathoz, hogy a slot WR-eket kövesse, akiknek általában nagyobb a sebessége a külső elkapóknál.

Torrey Smith államon belül maradt, így a szurkolók bizonyára jól ismerik. Veszélyes visszahordó, villámlépű, és 2010-ben már elkapásban is kiemelkedő számokat mutatott fel. Szorgalmas, jól edzhető játékos, nem csoda, hogy a 2. körben gazdára talált. Doss szintén hordott vissza egyetemen, itt majd eloszthatják a feladatot. Ő magasabb, a vörös zónában jól használható, fizikálisabb elkapó. Azért volt kettejükre szükség, mert Derrick Mason már 37 éves, a tavaly nem sokat mutató TJ Houshmandzadeh szerződése pedig lejárt, így egy szem Anquan Boldin volt a keretben, már ami a kezdőbe pályázó elkapókat illeti.

Jah Reidről még nem tudni, hogy melyik oldalra érkezik. Michael Oher nem volt túl bíztató a vak oldalon, de legalább van rutinja, Yanda nem egy született OT, Gaither pedig végigülte a múlt szezont. Utóbbi kettő maradása ráadásul kérdéses.

Az utolsó három játékosnak marad a csere szerepkör, McPhee és Allen persze így is bevetésre kerülhet, főleg ha beigazolódik a pletyka McGahee kivágásáról. Tyrod Taylor hozza a wildcat QB szerepkört, amit anno Troy Smith is játszott, és ha Marc Bulger új csapat után néz, akkor akár Flacco első számú cseréje is lehet a Vick-klón.

Értékelés: A-

Az első rész ide, a második ide kattintva érhető el!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik