NFL-draft, előrejelzés - 1. rész

HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.03.28. 19:39
null
Nálunk Marcell Dareus kelne el elsőként (Fotó: listofnflteams.com)
Címkék
Már csak egy hónap van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) uborkaszezonjának legnagyobb jelentőségű eseményéig, a 2011-es draftig. Ennek apropóján készítette el kérésünkre a Bowl.hu az oldal által leglogikusabbnak, leginkább várhatónak vélt „forgatókönyvet” (mock draft). A kétrészes, kétkörös előrejelzés nem tartalmaz csapatok közötti cseréket (trade-eket), és a jelenlegi erőviszonyok alapján íródott. Íme, az első kör képzeletbeli alakulása!

 

1/1 Carolina Panthers – Marcell Dareus, DT – Alabama

Új edzőt neveztek ki Carolinába, ez pedig általában új quarterback megszerzésével együtt járó jelenség. Sűrűsödnek a pletykák róla, hogy idén is QB lesz az 1. választott, annak ellenére, hogy a Panthersben kötött ki tavaly a 2. körbe csúszó reménység, Jimmy Clausen. Az újonc első szezonja nem lett túl fényes, ennek ellenére, sokkal jobban fel lehetne használni ezt a lehetőséget egy újabb irányító beszerzésénél. A Panthers legnagyobb hiányposztja a DT, erre a posztra ráadásul reményteljes fiataljaik sincsenek. Nick Fairley nagyobb kockázatot rejt magában, mint Dareus, ezért ha Ron Rivera mester biztosra akar menni, az Alabama játékosát választja majd ki.

Elképzelhető verzió még AJ Green is, hiszen Steve Smith mögött a WR sor igencsak gyengécske, viszont ide tavaly érkezett 3 újonc is, akik közül még bárki beválhat. Adott esetben Patrick Peterson is megérné az 1/1-et, de cornerbacket nem szokás húzni az 1. választás jogával.


1/2 Denver Broncos – Nick Fairley, DT – Auburn

Összesen 2 évig használta a Broncos a 3–4-es védekezést, John Fox főedző kinevezésével visszatérnek a Mike Shanahan-érában gyakorolt 4–3-hoz. Ennyi idő éppen elég volt hozzá, hogy a front7-ből DJ Williams és Elvis Dumervil kivételével senki se maradjon, akinek lenne rutinja a 4 falemberes védekezésben, a legmagasabb szinten. Ehhez vegyük hozzá, hogy jelenleg 1 defensive tackle-nek van szerződése a klubbal, és máris láthatjuk, hogy mi az első számú problémaforrás. Szerencséjükre a fal szélén nem lesz gond Ayers és Dumervil szereplésével, viszont a linebackersorba szintén várható vérfrissítés a draft későbbi szakaszában. Leghátul Champ Bailey új szerződésének hála valamivel javult a helyzet, de még mindig nem túl fényes.

A támadóknál kevesebb a hiányposzt, Daniel Graham TE-t kivágták, illetve a tavalyi 1. választottjuk, Demaryius Thomas megsérült a holtszezonban, de talán őket sikerül házon belül pótolni. Knowshon Moreno mellé egy biztos váltótárs hiányzik a futószekcióba, ezt még mindenképpen orvosolni kell.

A Broncos helyzetét nehezíti, hogy kollektív szerződés hiányában játékost nem lehet cserélni, így Kyle Orton áruba bocsátása is várat magára.

1/3 Buffalo Bills – Von Miller, OLB – Texas A&M

Az újoncok hivatalos szószólója hatalmas segítség lehet a „bölényeknek”, akik 2010-ben szinte semmilyen nyomást sem tudtak helyezni az ellenfél irányítóira. Shawne Merriman megtartása is az ezen való változtatás jegyében történt, de „Lights Out” eddig kizárólag a kórterem villanykapcsolóit oltogatta új állomáshelyén, pályára még nem került.

Nem jobb a helyzet az LB-sor belsejében sem, az egyetlen sztárjátékos, Paul Posluszny szerződése lejárt, és maradása korántsem biztos, rajta kívül pedig nincs olyan futballista, akit nyugodt szívvel be lehetne nevezni a kezdőcsapatba. Ide is húzni kell majd egy újoncot a draft későbbi szakaszában.

A támadófal széle is lehetne jobb, illetve egy új irányító beszerzését is megszellőztette Ralph Wilson tulajdonos. Marcus Stroudot elengedték a védőfalból, szóval lényegében nincs olyan poszt a running back kivételével, ahová ne jönne jól az erősítés.

1/4 Cincinnati Bengals – Mark Ingram, RB – Alabama

SZAVAZÁS

Ön szerint ki lesz az 1/1-es?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Carson Palmer elvágyódik Ohióból, viszont a klub vezetősége nem kívánja őt elcserélni. Ha a quarterback nem lesz hajlandó pályára lépni, ide is húzni kell egy irányítót, de egyelőre maradjunk az ideális esetnél, vagyis hogy Palmer felhagy a dívaszereppel.

Új offenzív koordinátor érkezett, Jay Gruden állítólag formabontó módon a futást helyezi majd előtérbe, ehhez viszont jelenleg egyetlen embere sincs. Cedric Benson előző (és legtöbb korábbi) szezonját elnézve nem neki kellene lenni ebben az alapkőnek, ezért lenne logikus választás a korábbi Heisman-győztes Ingram.

Ha a két top DT közül elérhető az egyik, megfontolandó a behúzása, valamint Patrick Peterson is szóba jöhet, ha nem sikerül megtartani Jonathan Josephet. Elkapóra talán kár lenne elvesztegetni az 1/4-et mivel Chad Johnson marad, és Shipley, Simpson és Caldwell alapvetően elegendő fegyvernek számít egy futásorientált csapatban, főleg egy jó kezű tight enddel.

Még nem tudni, hogy a 2009-es első körös választott, Andre Smith a tackle vagy a guard posztra kerül-e a továbbiakban, de az biztos, hogy az egyikre szintén jól jön majd az utánpótlás.

1/5 Arizona Cardinals – Robert Quinn, OLB North Carolina

Glendale-be is elférne egy jó új irányító, viszont annyi lyukas posztjuk és lejáró szerződésű játékosuk van, hogy ez jelenleg luxushúzásnak tűnhet. Ha Ken Whisenhunt marad a Skelton-projekt mellett, egy pass rusher érkezhet első körben, ugyanis mindkét OLB-jük, Haggans és Joey Porter is utolsó éveit tapossa a ligában, és hatékonyságuk meg sem közelíti a pittsburghi éveikben mutatottat.

A másik égető probléma a támadófal: az egyébként sem elitbe tartozó névsorból Levi Brown az egyetlen, aki biztosan a csapatnál marad 2011-ben.

1/6 Cleveland Browns – Da’Quan Bowers, DE Clemson

Sémaváltás közepén van a Browns is, a következő szezonban Dick Jauron 4–3-as rendszere igyekszik majd megállítani az ellenfelek támadóit. Egyelőre ehhez nem sok embere van, és az átképzések sora sem kezdődhet el, amíg tart a lockout. A drafton mindenképpen a front7-re kell fókuszálni a minél gördülékenyebb átálláshoz, ehhez pedig egy elit pass rusher lehet az első lépés, mert abból már tavaly is nagy hiány volt Clevelandben.

Szerencséjükre a legtöbb csapatrész összeállt 2010-ben, egy strong safety és egy jobb oldali tackle érkezése egészítheti ki a front7-be érkező újoncok sorát.

1/7 San Francisco 49ers – Patrick Peterson, CB LSU

SZAVAZÁS

Ön szerint ki a 2011-es draft class legjobb játékosa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A defensive backekre nincs nagy igény a draft top10-es csapatai közt általában, és ennek a Frisco lehet idén a nagy nyertese. A cornerduó, Clements és Spencer nem igazán volt a helyzet magaslatán az elmúlt idényben, és bár a koruk még nem vészjósló, egyikőjük valószínűleg kiszorulna a kezdőcsapatból, ha Peterson betenné lábát a városba.

Alternatív megoldásként ide is jöhet irányító, hiszen Alex Smith és Troy Smith is szabadon távozhat, ha akar, azt pedig nem tudjuk, hogy az új edző, Jim Harbaugh kivel képzeli el a jövőt.

Ha Frank Gore csípőjének gyógyulása nem halad elég gyorsan, borítékolhatunk egy futót is a választások közé a középső- vagy hátsó körök egyikében, valamint egy OLB is nagy eséllyel költözik majd az öbölbe.

1/8 Tennessee Titans – Cam Newton, QB Auburn

A Vince Young-éra elvileg véget ért, gyakorlatban viszont még nem, mivel nem lehet cserélni, márpedig őt ellenérték nélkül semmiképp sem akarják elengedni Nashville-ből. Jeff Fisher edzőt is kirúgták, így biztosan új korszak köszönt be, ennek lehet első jele Cam Newton draftolása. Az idei Heisman-győztes stílusában némileg hasonlít Youngra, ennek leginkább Bud Adams tulajdonos örülhet, aki bevallottan nagy rajongója a mobilis irányítóknak.

Sok helyen kell még erősíteni a csapatot, főként a védelemben. Gyakorlatilag az összes posztra ráfér az erősítés a defense-ben, leginkább talán egy olyan domináns DT hiányzik, amilyen Haynesworth távozása óta nincs.

1/9 Dallas Cowboys – Prince Amukamara, CB Nebraska

Wade Phillips szezon közbeni kirúgása után, az idény második felében megmutatta a Cowboys, hogy ők még Tony Romo nélkül is ütőképes társaságnak számítanak. Vereségeik fő oka a secondary hitvány produktuma volt. Mindez azért szomorú, mert Terrence Newman a múlt évtized legjobb NCAA válogatottjába is beférne, és Mike Jenkinst is első körben draftolták néhány évvel ezelőtt. Alan Balltól talán nem is várt senki elit mutatókat. Ezen változtatandó az egyetemi bajnokság egyik legerősebb védelmének kapitánya érkezhet javítani, aki szükség esetén az FS helyére is behúzódhat.

Ha a két legjobb CB hamarabb gazdára lelne, akkor jöhet első körben DE, ugyanis a rotáció 3 fontos tagjának is lejárt a szerződése, ha pedig van a draftjogra vevő, akkor egy lecserélés után a támadófalat is meg lehetne erősíteni. Jelenleg ez a 3 verzió a legvalószínűbb.

1/10 Washington Redskins – AJ Green, WR Georgia

Óriási szüksége van a Skinsnek Greenre, hiszen jelenleg nemhogy első, de standard második számú elkapó sincs a keretben. Santana Moss maradása kérdéses, ám az ő hatékonysága sem a régi már, amit persze az eléggé érdekes QB szituáció is generál. Donovan McNabb fél év után távozni akar, miután Mike Shanahan a padra ültette Rex Grossman örömére. Pletykálják egy új irányító érkezését, de minek egy harmadik, ha a meglévő kettővel sem tudnak mit kezdeni?

Nehezíti a dolgukat, hogy a 3. és a 4. körben nem választhatnak, mert McNabbért, illetve Jammal Brownért ezeket korábban áruba bocsátották. Ráadásul lehet, hogy Brown nem is marad…

Portist kivágták, de lehet, hogy így sem jön futó, mert Shanahan nem híve a nagynevű running backeknek. A védőfalban Haynesworth helye kérdéses, fizetése már nem olyan nagy, így talán el lehet őt cserélni valahová. Nagyon rosszat nem tud húzni a Redskins, a secondary most elég jónak tűnik, de a többi helyre indokolt a frissítés.

1/11 Houston Texans – Aldon Smith, OLB Missouri

SZAVAZÁS

Ön szerint elmarad az NFL 2011-es szezonja?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Itt a harmadik, és egyben utolsó védelmi alapfelállást váltó egylet. A már szóba kerülő Wade Phillips lett a védelem agya, róla pedig a draft szempontjából az tűnik a fő információnak, hogy nem feltétlenül fog tipikus nose tackle-t alkalmazni, hiszen Dallasban Jay Ratliff sem az, sokkal kisebb a prototípustól. Ha pedig így van, a külső linebackerek a fő célpontok, hiszen ide talán Connor Barwin az egyetlen jelentkező, Cushing szinte biztos, hogy középre húzódik. Mario Williams pedig marad a 3 emberes fal tagja.

Ha jobb lesz a nyomás, akkor a tavaly borzalmas teljesítményt nyújtó secondary is magára talál talán. Az biztos, hogy az egész draftot a védelemre kell optimalizálni, mert a támadók tavaly is remekül ügyködtek. A bökkenő az, hogy ezen a fiatal védelmen inkább egy-egy rutinos játékos érkezése segítene sokat, nem további újoncok szerződtetése, de idén ez az egyetlen út.

1/12 Minnesota Vikings – Blaine Gabbert, QB Missouri

Brett Favre visszavonult, immár örökre, Joe Webbre pedig nem lehet rábízni egy franchise-t. Gabbert felé nagy az imádat a megfigyelők között, olykor már az 1/1-es helyre is be akarják kiabálni.

 

Ha úgy döntenek északon, hogy ráérnek a 2. körben quarterbacket draftolni, akkor leginkább a cornerback az a poszt, amelybe várhatjuk az erősítést, mert bár sokan a DE-t látják a legégetőbb hiányposztnak, egy Ray Edwards távozását nem kell első körös utóddal pótolni.

Erős keret a Vikingsé is, tavaly Favre inkább rontott, mint használt a csapatnak, szóval egy jó drafttal újra playoffvárományossá léphetnek elő, annak ellenére, hogy rendkívül színvonalas a csoportjuk.

1/13 Detroit Lions – Julio Jones, WR Alabama

Julio Jones
Julio Jones

Ha lehetne választani a két elit elkapó közül, akkor Stafford bizonyára volt csapattársára, Greenre szavazna, de Jonesszal sem lehet rosszul járni. Calvin Johnson rendszeresen kiemelt figyelmet kap, a keretben lévő többi elkapó pedig csak elvétve tud élni ezzel a lehetőséggel. Ilyen sérülékeny futó gárdával jobban jár a Lions ha a passzjátékot helyezi előtérbe, Julio pedig rövid időn belül hasonló számokat produkálhat, mint Megatron.

A támadófalat fokozatosan foltozgatja Mayhew, ám Jeff Backus már 33 éves, így nem zárható ki, hogy egy OT kerül Detroitba, ha Julio hamarabb gazdára lel. A legnagyobb hiányposzt nem ez, hanem a linebacker, de azt biztosan nem fognak első körben választani, annál sanszosabb, hogy a másodikban igen. Kérdőjeles még a CB poszt is, nem minden edző lenne nyugodt a Smith/Houston kezdő párossal.

1/14 St. Louis Rams – Cameron Jordan, DE, California

A kosok legújabb távozója OJ Atogwe, aki még a kollektív szerződés lejárta előtt sikeresen elszegődött Washingtonba, így egy új safety fog a kezdőcsapatba kerülni. Az első körben viszont nem ide, hanem Spagnuolo mester fő szakterületére, a védőfalba érkezhet játékos. James Hall korához képest erőn felül teljesít, George Selvie pedig nem tekinthető teljes munkaidős játékosnak.

Steven Jackson mögé létkérdés egy második számú futó leigazolása, mert évek óta a leggyengébb cseresor St. Louisban van ilyen téren, viszont az elkapók és tight endek megfelelő sort alkothatnak, ha mindenki egészséges lesz a szezon kezdetére. Egy elit cornerback, illetve külső linebacker is nagy lökést adhat a csapatnak, szóval a tavalyi jobb szereplés ellenére van itt bőven csiszolnivaló még.

1/15 Miami Dolphins – Ryan Mallett, QB, Arkansas

Nagy liftezés után úgy tűnik, hogy lassan elkezdik helyén kezelni Mallettet a draftportálok, és le meri tenni mellette a voksát valamelyik NFL-gárda az első körben. Miamiben már tavaly lemondtak Chad Henneről, szerencséjére azonban a csereirányító megsérült, így visszahullott a lehetőség az ölébe. Nem élt vele, a Dolphinsé volt a leggyengébb támadósor 2010-ben, ráadásul a két fő futónak lejárt a szerződése. Korrekt futót később is lehet szerezni, az irányítókat viszont hamar elkapkodják, ezért érdemes megfontolni a 15. választási jog rászánását.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a 2. körös draftjoguk Denverben van a Marshall-csere miatt. A védelem remekül szerepelt tavaly, így ha lerendezték a QB/RB pótlást, egy center és/vagy guardot kellene szerezniük, mielőtt a védelem erősítésébe vágnak.

1/16 Jacksonville Jaguars – Ryan Kerrigan, DE, Purdue

Ryan Kerrigan (balra)
Ryan Kerrigan (balra)

Ha egy NFL-szurkolónak arra a kérdésre kellene választ adnia, hogy az utóbbi években melyik iskolából jönnek a legmegbízhatóbb pass rusherek, biztosan nem a Purdue-t mondaná elsőre, pedig így van.

A „jaguárok” évek óta szenvednek a játék ezen elemével, és Derrick Harvey sem tudott sokat segíteni rajta. David Garrard egyáltalán nem zárt rossz szezont, így talán fontosabb ezt a lyukat betömni ahelyett, hogy a franchise új irányítóját kezdjék el keresgetni.

Mike Sims-Walker távozásával egy új elkapó, Durant és Morrison kiválásával pedig linebacker(ek) is kell(enek) a keretbe előbb-utóbb. A meglévő játékosok közül a secondaryben lévők minősége ad fejvakarásra okot, tavaly szinte minden héten új összeállításban játszottak hasonlóan gyengén.

1/17 New England Patriots (a Raiders jogán) – Tyron Smith, OT, USC

*Richard Seymour elcserélése miatt választhatnak a bostoniak az Oakland helyén.

Tele vannak a hazafiak draftjogokkal idén, hétszer választhatnak az első négy körben, amiből még egy alsóházi csapatot is fel lehetne építeni, itt pedig egy alapszakaszelsőről van szó.

Tyron Smith azért érkezhet, mert Matt Light már nem sokáig lesz aktív, ráadásul elképzelhető, hogy Nick Kaczurt kirúgják a közeljövőben. Kiemelkedő hiányposztjuk nincs a külső linebackeren kívül, így előfordulhat, hogy azt választanak elsőre, és utána mennek a legjobb elérhető játékosokra, de ezzel a sok választási lehetőséggel szinte korlátlan sikeres kombinációt össze tudnak rakni.

1/18 San Diego Chargers – Anthony Castonzo, OT, Boston College

Ritkán látható gyenge speciális egysége miatt meccsek sorát bukta el a Chargers, miközben támadói és védői egyaránt a liga élmezőnyébe tartoznak. Ezek után nehéz tippelni, hogy mit akarnak a csapattal csinálni.

A jobb oldalon Jeromey Clary a leggyengébb láncszem a támadófalban, ha helyette sikerülne szerződtetni egy fiatal sztárt (ami az 1/18-as helyen igazán egyszerűnek tűnik), máris sikeres a draft. Ha sikerül elcseréltetnie magát nagy nehezen Vincent Jacksonnak, akkor WR-utánpótlás is szükséges, illetve Sproles örökébe is léphet egy újonc, ha Tolbert visszakerül fullbacknek.

1/19 New York Giants – Martez Wilson, MLB, Illinois

Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz gyógyír a Giants középső linebackerínségére, de Martez Wilson lehengerlő munkát végez eddig a felmérőkön, és rohamosan nő az értéke. Ha Keith Bulluck befejezi a karrierjét, oldalra is ki lehet őt küldeni, pont egy ilyen ember hiányzik a jelenlegi Giantsből.

A támadófal korosodásával egyre több a sérülés köztük, ez által az is valószínű opció, hogy első körben ide szereznek utánpótlást.

1/20 Tampa Bay Buccaneers – Adrian Clayborn, DE, Iowa

Adrian Clayborn
Adrian Clayborn

Temérdek fiatal tehetsége van a Buccaneersnek, a defensive end posztra viszont nincs potenciális kezdőjátékosuk. Minden csapatrészre vonatkozólag érdekes kérdés, hogy vajon tudják-e a tavalyi felfedezettek stabilizálni a formájukat, de különösen igaz ez a támadófalra, amelyben James Lee, Derek Hardman vagy Ted Larsen a semmiből lépett elő biztos ponttá.

Lehet, hogy Barrett Ruud, a csapat egyik ikonja odébb áll, ez pedig hatalmas érvágás lenne a linebackerszekciónak. A másik nagy sztár, Ronde Barber viszont egy évet még biztosan vállal, így cornert nem kell korán választaniuk.

1/21 Kansas City Chiefs – Gabe Carimi, OT, Wisconsin

A jobb oldali tackle posztján Barry Richardson meglepően jól mozgott tavaly, de ő jelenleg korlátozott jogú szabadügynök. Egy továbbra is futásra épülő támadósorba Carimi aranyat ér, ezt már láttuk tőle Madisonban is. Ha van elérhető, elit OLB, arra is rácsaphatnak, hogy Halit ne lehessen folyamatosan duplázni, esetleg szóba jöhet egy elkapó is, hogy minél jobban tehermentesítsék Dwayne Bowe-t. Végül egy nose tackle draftolása is időszerű lenne, a többi poszton jelen állás szerint rendben van a Chiefs.

1/22 Indianapolis Colts – Nate Solder, OT, Colorado

Évek óta ugyanaz a téma a Colts draftjai során: Peyton Manning biztonsága a fő. Illetve ehhez már az is hozzájön, hogy nem ártana futójátékban javulni, hogy ne legyenek e tekintetben ligautolsók. Utóbbit nem Solder fogja megoldani, de lehet, hogy a Colts felfogásába ez belefér.

A védelembe mindenképpen kell egy safety Bob Sanders/Aaron Francisco helyére, illetve a védőfalban is vannak gondok, ami a keret mélységét illeti. Ha Pat Angerert bevethetőnek érzik OLB-ként, egy gonddal kevesebb, ha nem, akkor az ottani erősítésen is el lehet gondolkodni.

1/23 Philadelphia Eagles – Jimmy Smith, CB, Colorado

Jimmy Smith
Jimmy Smith

Nincs kielégítő megoldása a sasoknak az Asante Samuel melletti másik CB-posztra. Smith merőben más stílusú játékos, így jól be lehetne osztani a feladatokat. Más égető hiányposztja nincs az Eaglesnek a centert/guardot leszámítva, ide jól jön majd egy univerzális játékos, de akár guard/tackle kombó falember is lehet, ha találnak, mert az O-line eléggé sérülékeny.

1/24 New Orleans Saints – JJ Watt, DE, Wisconsin

A meghökkentő playoffkiesés rámutatott, hogy a „szenteknek” a védelmét kell elsősorban gatyába rázni, a támadók hasonló mennyiségű pontokat tudnak legyártani, mint korábban. Mindezt úgy, hogy gondjaik vannak a futók sérüléseivel, de ha Chris Ivory visszatér, ez is megoldódik, maximum Reggie Bush helyett lehet szerezni egy hátsó körös játékost, ha nem megy bele a fizetése csökkentésébe.

 

A védelembe már érkezett Shaun Rogers a fal közepére, így egy gonddal kevesebb, viszont a szélen még van javítanivaló, erre lenne gyógyír Watt. Visszatérő hibapont a külső linebacker, ezt a draft további szakaszában kell javítani.

1/25 Seattle Seahawks – Cameron Heyward, DE, Ohio State

Pete Carroll szereti, ha a védőfal egyik oldalán egy nagydarab, főként a futás ellen hasznos játékos áll, ezt próbálta meg Red Bryanttel játszatni legutóbb, de egyáltalán nem jött be. Heyward tökéletesen passzol ebbe az elképzelésbe.

Fontolóra kell venni itt egy center vagy egy guard húzását is, attól függően, hogy Max Ungerrel mit akarnak játszatni. Egy tehetséges cornerback is jól jönne, illetve itt is van QB-kérdés. Matt Hasselbeck 36 éves lesz szeptemberben, így egyáltalán nem biztos, hogy hosszabbítanak vele. Az mindenképp az irányítódraftolás ellen szól, hogy tavaly nyáron Carroll cserélte ide Whitehurstöt, aki eddig nem kapott túl sok játékidőt. Nem lenne meglepő, ha a helyi kedvenc, Jake Locker lenne a Hawks első választottja, más kérdés, hogy rá van-e igazából szükség.

1/26 Baltimore Ravens – Corey Liuget, DE, Illinois

Ha Terrence Cody be tudja verekedni magát a kezdőcsapatba a következő idényre, Haloti Ngatával remek lehetőséget biztosítanak egy újonc DE beépítésére a védőfalba, eleinte akár osztozva Cory Reddinggel a játékidőn.

Tavaly igyekeztek az OLB-részlegen is javítani, de Sergio Kindle balesete miatt kérdéses, hogy lesz-e belőle NFL-játékos valaha, így ez az opció az idén sem zárható ki. A nagy öregek, Ray Lewis és Ed Reed utódjai még nincsenek a keretben, illetve a cornerbacksorra is ráfér az erősítés.

A támadóknál Boldinon kívül nincs ütőképes elkapó, Mason visszavonul, Houshmandzadeh maradása a levegőben lóg, és egy center is jól jönne a 35 éves Matt Birk mögé tanulni.

1/27 Atlanta Falcons – Kyle Rudolph, TE, Notre Dame

Kyle Rudolph
Kyle Rudolph

Tony Gonzalez is 35 éves már, a mögötte lévő tight endek pedig nem képviselnek jelentős értéket. Még egy utolsó nagy menetelés beleférne Gonzo idejébe az utódjával összefogva, és ha jönne a rég várt nagy eredmény, méltóképp vonulhatna vissza.

Ha nem is TE, de elkapó akkor is kell, mert Roddy White mögött alig van használható elkapó a keretben, márpedig azt láttuk idén is, hogy a rájátszásban több játékmester kell. A védelemben a fal a kérdőjeles poszt, főként oldalra kellene egy biztos megoldás a sok szituációs játékos mellé.

1/28 New England Patriots – Justin Houston, OLB, Georgia

A 2010-es draft 2. körében szerződtetett Jermaine Cunningham biztató első évet produkált, de annak nem adta jelét, hogy a jövő nagy sztárjai közé fog emelkedni, így Rob Ninkovich helyére lehetne szerezni egy nagyobb potenciálú passzsiettetőt.

Lehet még Belichick kívánság listáján guard is, ha Mankins távozni fog, illetve a running back és az elkapó sem zárható ki, annak ellenére, hogy tavaly több nagy felfedezett is volt a labdás játékosok között New Englandben.

1/29 Chicago Bears – Mike Pouncey, OG, Florida

Számos logikus elméletet írhatunk be a Bears neve mellé is. A támadófal a legalapvetőbb, de az sem lenne meglepő, ha defensive tackle vagy cornerback lenne a „medvék” első választottja. Később pedig a linebackeregységet kell bővíteni.

Bár Pouncey nem muzsikált túl fényesen centerként, sokoldalúsága még így is jól jöhet a szeles városban, ahol egyik támadófal játékosnak sincs bebetonozott helye a kezdőcsapatban.

Tommie Harris és Hunter Hillenmeyer korai elküldése azt mutatja, hogy Lovie Smithnek már megvan a terve a 2011-es védelmet illetően, csak az a kérdés, hogy ebben hány újonc szerepel.

1/30 New York Jets – Muhammad Wilkerson, DE, Temple

Shaun Ellis szerződése kifutott, és egyébként sem ő a jövő embere, miközben Vernon Gholston gyötredelmes New York-i karrierje is már a múlté, így feltétlenül kell valaki Mike DeVito mellé a DE-posztra.

A másik feltűnő hiányosság az elkapósorban van, hiszen Braylon Edwards és Santonio Holmes is szabadügynök, és az új fizetési sapka bevezetésével nem lesz könnyű mindkettőjüket megtartani. Elkapót azonban könnyebb a 3. körben szerezni, mint kezdő potenciálú falembert, ezért lehet az MAC-konferencia újdonsült sztárja a kiválasztott.

1/31 Pittsburgh Steelers – Phil Taylor, NT, Baylor

Phil  Taylor
Phil Taylor

Casey Hampton 34 éves lenne a szezon optimális kezdetekor, rajta kívül pedig egyetlen nose sincs még a keretben sem. Itt az idő a váltásra.

Ha Tomlin mester másképp gondolja, cornerback vagy támadófalember is szóba kerülhet. Ike Taylor szerződése lejárt, de ha sikerül újraigazolni, akkor ráér 2. körben is CB-t vinni, nagy tudáskülönbség nincs az itt illetve ott elérhető játékosok között. A falat sok sérülés rázta meg a múlt évben, talán ha ez legközelebb elmarad, nem is szükséges első körös újonccal erősíteni.

 

1/32 Green Bay Packers – Derek Sherrod, OT, Mississippi State

Némileg furcsa lehet, hogy egymásután két évben is tackle-t választ egy csapat első körben, de mivel a címvédőről van szó, így akár bevált módszernek is tekinthetjük. Mark Tauscher egyre sérülékenyebb, Chad Clifton pedig már benne van a korban. Bryan Bulagának van rutinja a vak oldalon is az iowai időkből, így a kevésbé stresszes, jobb oldalra érkezhetne egy újonc, például Sherrod.

Ha még látják a lehetőséget Cliftonban, a másik kiöregedő szupersztár, Donald Driver utódjáról is lehetne gondoskodni. Charles Woodson korát meghazudtolóan jó formában van, így a CB-választás talán annyira nem indokolt. A külső linebackerek közt hatalmas a rotációs lehetőség, de talán még befér egy potenciális kezdő Clay Matthews ellentétes oldalára.

A Packers nem véletlenül lett bajnok, a sok sérülés utáni remeklés által a kispadjuk jelenleg hosszabb bármelyik másik NFL csapaténál.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik