A Chargers sem bírt Manninggel, Panthers-siker a védelmi derbin

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.10. 22:44
null
Calvin Johnson és a Detroit chicagói győzelmével lépéselőnybe került az NFC Északi csoportjában (Fotó: Reuters)
A St. Louis Rams a Houston után az Indianapolist is kiadós verésben részesítette idegenben, a Coltsot 38–8-ra győzte le az NFL 2013–2014-es idényének 10. fordulójában. A Green Bay Packers harmadik számú irányítójával játszva kapott ki otthon a Philadelphiától, míg az NFC Északi csoportjának rangadóján a Detroit Chicagóban nyert két ponttal. Az AFC Északi csoportjában is játszottak rangadót, a csoportban éllovas Cincinnati a címvédő Baltimore-tól kapott ki hosszabbítás után. Megvan a Jacksonville első győzelme, így már csak a Tampa Bay nyeretlen.

 

A Green Bay Packers állapotáról mindent elmond, hogy a Philadelphia elleni meccs egyetlen hazai touchdownját Scott Tolzien passzolta Brandon Bosticknak. Ismeretlenek a nevek? Nem a kedves olvasó hibája, mindketten az első mérkőzésüket játszották az NFL-ben. A Packers első keretéhez csupán hat napja csatlakozó Tolziennek az első negyedben – a kulcscsonttörés miatt kidőlt Aaron Rodgers helyén játszó – Seneca Wallace-t kellett pótolnia, miután a tartalék passzoló lovaglóizom-sérülést szenvedett.

A Packersnek nem sok esélye volt, mert miközben Mason Crosby rúgó két mezőnygólkísérletet is elpuskázott, a múlt héten az Oakland ellen hét TD-t jegyző Nick Foles tartotta pazar formáját, és újabb három hatpontost ért el – egyet DeSean Jackson, kettőt pedig az egy hete ötször eredményes Riley Cooperrel, akit kis híján kiraktak az idény elején egy rasszista megnyilvánulása miatt.

Azt, hogy a Green Bay Aaron Rodgers nélkül valóban fogatlan oroszlánnak tűnik, a Chicago és a Detroit az átmeneti csoportelsőségről döntő meccsen igyekezett kihasználni. Jay Cutlernek, a Bears első számú irányítójának húzódása után legalább négy mérkőzésre szóló kényszerpihenőt jósoltak az orvosok, de Cutler már két kihagyott találkozó után visszatért, és az első támadás végén 32 yardos TD-passz Brandon Marshallnak.

Nagy dobópárbaj kezdődött, Matthew Stafford Kris Durhamnek és Calvin Johnsonnak adott TD-passzai után már a Lions vezetett, és ki sem adta a kezéből az irányítást. Robbie Gould két mezőnygóljával csak felzárkózni tudott a Chicago (egy TD-t videózás után elvettek a hazaiaktól), de 2:22 perccel a vége előtt újra megvillant Stafford és Johnson. Az utolsó Chicago-akciót Josh McCown vezényelte, Cutler ugyanis bokasérülést szenvedett. A Brandon Marshallnak adott TD-passz után 40 másodperc maradt, és az egyenlítéshez jutalomrúgás helyet kétpontos kísérlet kellett, de Matt Forte futása sikertelen volt.

Nyert a Detroit, és a 10. játékhét után az NFC Északi csoportjának élén áll a Chicago és a Green Bay előtt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Houstonban 38–13-as győzelmet arató St. Louis Indianapolisban sem elégedett meg kevesebbel, Jeff Fisher vezetőedző helyismeretét (korábban a Tennessee vezetőedzője volt az AFC Déli csoportjában) kihasználva hatalmas csapást mért a Coltsra.

Az egész úgy kezdődött, hogy a harmadik percben Robert Quinn szerelte Andrew Luckot, az elejtett labdával Chris Long futott vissza a hazaiak célterületéig. Zac Stacy futott touchdownja után a szerencse sem volt az Indianapolisszal, egy harmadik kísérletnél a bírók jogosan védő szabálytalanságot fújtak, de visszavonták, negyedik kísérletnél puntolt a Colts, és Tavon Austin 98 yardos visszahordott TD-jével 21–0-ra vezetett a Rams.

Ez azonban az Austin-show első felvonása volt, a meccs előtt két TD-t jegyző újonc egy 57 és egy 81 yardos elkapott TD-t is jegyzett – utóbbival már 35–0-ra vezetett a Rams, Kellen Clemens irányító pedig első öt jó passzával 210 yardot és két TD-t szerzett.

A Colts az első nyolc meccsén hatszor adta el a labdát, Luck a harmadik negyed elején már harmadszor ajándékozta azt a Ramsnek – a meccs végére le is hozták Luckot, de aztán matt Hasselbeck is dobott egy interceptiont.

Hihetetlenül kezdődött a New York Giants és az Oakland meccse: a kezdőrúgás után a New York-iak elvesztették a labdát a visszahordáskor, a Raiders TD-vel büntetett. Ám a második oaklandi támadás végén punt következett, a Giants védelme blokkolta, Cooper Taylor a felszedett labdával a célterületig futott.

A továbbiakban is változatos és fordulatos volt a meccs, amely során Tracy Porter, aki a 2009–2010-es idény Super Bowlján a Saints játékosaként Peyton Manning passzát lehalászva szerzett TD-t, most kevésbé fontos, de szintén jóleső pick sixet jegyzett a másik Manning, Eli ellen (ő az első, aki mindkét fivér ellen így szerzett hat pontot). Pedig a Giants irányítója éppen egy hónapja nem adott el labdát.

A végén mégis a Giants nevetett, 20–14-es Oakland vezetés után a harmadik negyed végén Andre Brown futott TD-jével és Josh Brown mezőnygóljával 24–20-ra fordított, és nyert.

Atlantában a szurkolók nem a Seattle elleni mérkőzéstől várhatták a szurkolók, hogy magára találjon a tavalyi sikercsapat, de azt, hogy Marshawn Lynch néhány yard híján többet fusson (145), mint amennyit Matt Ryan passzol (172), kevesen remélték Georgiában. Csúnya, 33–10-es vereség lett belőle a Falcons számára, a Seattle-ben Golden Tate pedig a játéknap egyik legszebb TD-elkapásával rukkolt elő.

Nashville-ben az első játék megmutatta, mi várható: Chris Johnson elveszített labdájából a Jacksonville touchdownt ért el, és nemcsak, hogy vezetést szerzett, végig meg is tartotta előnyét, és megszerezte első győzelmét a 2013–2014-es szezonban. A Tennessee 13–0-s vendégvezetésnél szerezte első pontjait, és bár bő négy perccel a vége előtt feljött 22–20-ra, a meccsen megsérülő, a pálya mellé mankón visszatérő Jake Locker helyett játszó Ryan Fitzpatrick elejtett labdáját Will Blackmon a célterületig visszavitte, eldöntve ezzel a találkozót.

A Pittsburgh a Buffalót fogadta, és a New Englandtól kapott múlt heti 55 pont után jóval veszélytelenebb, de az idén olykor meg-megvillanó Billst 10 ponton tartotta, és miután 23-at szerzett, simán nyert.

A nap drámáját az AFC Északi csoportjának rangadóján láthattuk: a bajnoki címvédő, idén a várakozásoktól elmaradó Baltimore végig kézben tartotta a Cincinnati elleni mérkőzést, vagy legalábbis az utolsó másodpercekig ez történt. A félidőben 17–0-ra vezetett a Ravens, és a bár feljött a Bengals 17–10-re, az utolsó támadásban nem jutott közel a hazai célterülethez: Andy Daltonnak 51 yardról kellett eleresztenie a labdát, s ezúttal hatott az Üdvözlégy: a gólvonalra dobott labdára több hazai és vendég játékos pályázott, de senki sem tudta megfogni. Le is esett volna a földre a labda, ha az addig két interceptiont jegyző James Ihedigbo nem üt bele, és tereli az ég felé. Így viszont a labda éppen A. J. Green kezében landolt, ő pedig köszönte szépen, jöhetett a hosszabbítás. GIF ITT.

Az egy hete a Miami ellen hosszabbításos safetyvel vereséget szenvedő Bengals ezúttal sem járt szerencsével, Justin Tucker 46 yardos mezőnygólja a Ravens javára döntött.

A 22 óra után kezdődő mérkőzéseken a Carolina Panthers a védelmi ütközetben 10–9-re legyőzte a San Francisco 49erst, a Denver Broncos az ismét fantasztikusan játszó Peyton Manning vezérletével nyert San Diegóban, míg az Arizona Cardinals nagyszerű második félidei játékával legyőzte a Houston Texanst.


Colin Kaepernicknek lélegzetvételnyi ideje is alig jutott a Panthers ellen (Fotó: Action Images)
Colin Kaepernicknek lélegzetvételnyi ideje is alig jutott a Panthers ellen (Fotó: Action Images)

 

Pedig nem indult rosszul a mérkőzés a 49ers számára, Phil Dawson három mezőnygóljával 9–0-ra vezetett, miközben Cam Newton passzát is elcsípték a védők egyszer. A nagyszünet előtt DeAngelo Williams 27 yardos TD-jével szépített azonban a Panthers, és bár Graham Gano 48 yardról hibázott a 3. játékrészben, a negyedikben 53-ról már eredményes volt, és mivel több pont már nem született, a Carolina végül behúzta sorozatban az ötödik, szezonbeli hatodik sikerét. A hazaiaknál Colin Kaepernicket terror alatt tartotta a parádés Panthers-védőfal, mindössze 91 passzolt és 16 futott yardig jutott, miközben hatszor is sackelték a fiatal irányítót.

A Denver Broncos a 330 yardig és 4 TD-passzig jutó Peyton Manning és a 108 yardot és 3 elkapott TD-t jegyző Demaryius Thomas vezérletével a harmadik negyed elejére gyakorlatilag kiütötte a SanDiego Chargerst (28–6), Philip Riversék azonban kis híján felálltak a padlóról. A második félidő 5. percében Tourek Williams szabadította meg Manninget a labdától, azt pedig Donald Butler kaparintotta meg, így az ellenfél 11 yardosáról indulhatott a Chargers. Rivers Danny Woodheadnek adott passzával szépített a San Diego, majd miután a védelem sorozatban állította meg a vendégrohamokat, a záró felvonásban Ryan Mathews 1 yardos futása következtében már csak egy labdabirtoklásnyi volt a különbség (28–20). Újabb pontszerzésre ezután azonban már nem futotta a kaliforniai csapat erejéből, így a Broncos szezonbeli 8. sikerét is megszerezte.

Az Arizona Cardinals Matt Shaughnessy fumble utáni TD-jével szerzett vezetést a szezonban rettenetesen szenvedő Houston Texans ellen, a vendégek azonban Chase Keenum irányításával kétszer is kiegyenlítettek, és Randy Bullock 48 yardos mezőnygóljával a szünet előtt fordítottak is (14–17). Sőt, a vendégek rúgója 4 mp-cel a félidő vége előtt 40 yardról is próbálkozhatott, de ekkor Justin Bethel blokkolta a kísérletét. A harmadik negyedben Jay Feely két közeli mezőnygólja ismét hazai vezetést jelentett, sőt Carson Palmer napi második TD-passza után 27–17-re meg is lépett a Cardinals. Keenum saját maga 3., Andre Johnson 2. TD-jével látótávolságra lopta övéit – persze ehhez kellett az is, hogy J. J. Watt az ellenfél 12 yardosánál a meccs során másodszor is labdát szerezzen. A Texans védelme megadta a támadóknak a lehetőséget a győztes drive-re, de a saját 17-eséről csak 18 yardot haladt előre a Houston, így szezonbeli hetedik vereségét is elszenvedte, miközben az Arizona már 5/4-gyel áll.

Az otthon játszó New Orleans számára jól indult a Dallas elleni, magyar idő szerint már hétfő hajnalban rendezett mérkőzés, ugyanis Drew Brees 22 yardos passzából Marques Colston már az első negyedben touchdownt szerzett. Ezt követően egy mezőnygóllal, majd a második negyed elején DeMarco Murray futott TD-jével még fordított a Cowboys, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat a vendégek. Az összesen 392 yardot passzoló, négy TD-t is előkészítő irányító, Drew Brees vezérletével beindult a Saints-henger. A nagyszünetre már 28–10-re vezettek a hazaiak, a vége pedig 49–17 lett. A hazaiaknál a futók közül Mark Ingram emelkedett ki, aki 145 yardot futott, és volt egy TD-je is. Az elkapók közül pedig a már említett, 107 yarddal és egy TD-vel záró Colstont lehet kiemelni. A másik oldalon hiányoztak a klasszisteljesítmények, a Dallas irányítója, Tony Romo 128 yarddal és egy TD-passzal zárt. A New Orleans ezzel a győzelemmel 7–2-es mérleget tudhat magáénak, amivel az NFC második helyén áll a Seattle mögött.

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
2013.11.082:25Minnesota Vikings–Washington Redskins34–27
2013.11.1019:00Atlanta Falcons–Seattle Seahawks10–33
2013.11.1019:00Chicago Bears–Detroit Lions19–21
2013.11.1019:00Green Bay Packers–Philadelphia Eagles13–27
2013.11.1019:00Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars27–29
2013.11.1019:00Indianapolis Colts–St. Louis Rams8–38
2013.11.1019:00New York Giants–Oakland Raiders24–20
2013.11.1019:00Pittsburgh Steelers–Buffalo Bills23–10
2013.11.1019:00Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals20–17 – hosszabbítás után
2013.11.1022:05San Francisco 49ers–Carolina Panthers9–10
2013.11.1022:25San Diego Chargers–Denver Broncos20–28
2013.11.1022:25Arizona Cardinals–Houston Texans27–24
2013.11.112:30New Orleans Saints–Dallas Cowboys
2013.11.122:30Tampa Bay Buccaneers–Miami Dolphins
Szabadnapos: Cleveland Browns, Kansas City Chiefs, New England Patriots, New York Jets

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik