NFL: ámokfutó Eagles, klasszis védő a piacon, sztárokon a tag

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.04. 14:45
null
6792 yard futott yard, 44 TD LeSean McCoy mérlege az Eaglesszel, ám véget ért a korszak – a Billsnél kezdődhet új <br />(Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Philadelphia Eagles vezetőedzője, Chip Kelly gondoskodott róla, hogy a klub szurkolói számára mozgalmasan teljes a hét. Kivágott több nagy múltú veteránt is, amellett pedig a liga egyik legjobb futóját elcserélte egy tehetséges fiatal, ám súlyos sérülésből lábadozó linebackerért.


Chip Kelly
, a Philadelphia Eagles vezetőedzője elképesztő lépéseken van túl az utóbbi napokban. Elsőként a tight end James Caseyt küldte el a csapattól, majd némi meglepetésre úgy döntött, kivágja az univerzális támadófalember Todd Herremanst. Herremans tíz szezon át szolgálta a Sasokat, és a fal egyik legjobbja volt, ám kora és fizetése végül vállalhatatlannak bizonyult a vezetőség számára. Kelly tovább tevékenykedett, és a linebacker Brad Jonesnak kétéves szerződést adott, mellette viszont kirúgta a szélső hátvéd Cary Williamset, majd nem sokkal később kiderült, a passzsiettető Trent Cole-t is elengedi magas fizetése miatt.

A bomba viszont magyar idő szerint szerda hajnalban robbant, amikor napvilágot látott az a csere, amelynek keretein belül a Philadelphia a Billshez küldte LeSean McCoy futót, aki posztján a liga egyik legjobbjának számít. A 26 éves running back 1319 yardot és 5 TD-t ért el a 2014–2015-ös alapszakaszban, az együttesnél eltöltött hat éve pedig összesen 6792 yardot és 44 TD-t robotolt össze. Ezzel a lépéssel az Eagles körülbelül tízmillió dollárnyi helyet szabadított fel a fizetési sapkában. McCoyért cserébe a Buffalo Kiko Alonsót adta oda, aki az előző kiírásban nem tudott pályára lépni, mivel a holt szezonban térdszalagszakadást szenvedett, tudása viszont megkérdőjelezhetetlen, első évében ugyanis az egyik legjobb újonc volt, akkor 159 szerelése mellett két sacket, és öt labdaszerzést könyvelt el. Érdekesség, hogy a 24 éves linebacker pont az Oregonra – ahol Kelly 2007 és 2012 között dolgozott – járt egyetemre, így a főedzővel közelebbről is ismerik egymást.

A tranzakciók után a Phillynek körülbelül 55 millió dollárnyi elkölthető helye van a fizetési sapkában, és egyre több jel utal arra, hogy az Oregon Heisman-győztes irányítója, a draftra érkező Marcus Mariota lehet Kelly legfőbb kiszemeltje.

C. J. Spillerről, a Bills jelenleg szabadügynök futójáró is rögtön keringeni kezdtek a pletykák a cserét követően. Spiller azt mondta, szerinte az Eagles hamarosan felkeresi majd.

FRANCHISE TAG
Lejárt a franchise tag kiosztásának határideje, az NFL-ben szereplő együttesek közül pedig sokan éltek is az egyéves röghöz kötéssel.

Elsőként a Kansas City Chiefs rakott taget – az előző szezonban 22 sacket elérő – passzsiettető Justin Houstonra. A Broncos elkapója, Demaryius Thomas is marad egy évig a csapatnál, miután John Elway igazgató úgy döntött, tageli a játékost. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gárda sztár tight endje, az elmúlt két idényben 24 TD-elkapást produkáló Julius Thomas tesztelheti a szabadügynökpiacot. A Cowboys sem tétlenkedett, és egy szezonra magához láncolta sztárelkapóját, Dez Bryantet, aki az elmúlt esztendőben 1320 yard mellett 16 touchdownpasszt jegyzett. Így viszont a futó DeMarco Murray jövője vált kétségessé Dallasban, miután Jerry Jones tulajdonos a hírek szerint hagyja, hogy a játékos kimenjen a piacra.

A Super Bowl-győztes Patriots húzott egy váratlant, és nagy meglepetésre nem a söprögető Devin McCourtyra, hanem a rúgó Stephen Gostkowskira rakott franchise taget. Ez a döntés egyben azt is jelenti, hogy ha március 10-ig nem sikerül megállapodni McCourtyval, akkor a posztja egyik legjobbjaként számon tartott védő is bankot robbanthat szabadügynökként – ezáltal minden bizonnyal távozik New Englandből.

A Giants nem kockáztatott, és a passzsiettető Jason Pierre-Paul röghöz kötése mellett maradt. A 26 esztendős sztár 12.5 sacket jegyzett az elmúlt idényben, ám állandó sérülései, és hullámzó teljesítménye miatt a New York nem szívesen fizetné ki az általa kért 13 millió dolláros összeget hosszútávú szerződés keretein belül. Pierre-Paul a taggel a következő szezonban valamivel több, mint 14 milliót vághat majd zsebre, ám számára minden bizonnyal ez lesz az utolsó szezon Giants-mezben.

A Detroit Lions viszont úgy határozott, hagyja távozni védőkiválóságát, a 28 éves Ndamukong Suh-t. Suh-t az Oroszlánok a 2010-es börze második helyén választották ki, és rögtön első évében megmutatta, hogy félelmetes egyéniség és korszakos tehetség. Az előző idényben 8.5 sacket és 53 szerelést hozott össze, szenzációs teljesítményével pedig évek óta rettegésben tartja az ellenfél irányítóit. A védőfalemberre minden bizonnyal nagy kereslet lesz, és a hírek szerint a hamarosan a liga legjobban fizetett játékosa lesz.

A Miami Dolphins úgy döntött, transition taget rak Charles Clay tight endre, aki így ennek értelmében tárgyalhat más csapatokkal is, ám ha a Miami úgy döntene, megadja Claynek azt az összeget, amit a többiek kínálnak, akkor a támadó biztosan a Dolphinsnál marad – igaz, ha nem adja meg, akkor ellenérték nélkül távozik...

KIVÁGÁSOK
A Cardinals megvált öregedő passzsiettetőjétől, a 33 éves Darnell Dockettól, a Falcons pedig Harry Douglas elkapónak, Steven Jackson futónak és Justin Blalock falembernek köszönte meg a munkáját. A Dolphins elküldte Cortland Finnegan szélső hátvédet, Nate Garner falembert, valamint két elkapóját, Brandon Gibsont és Brian Hartline-t is kirúgta.

A Minnesota Charles Johnson univerzális támadófalembertől vett búcsút, míg a Chiefs a tight end Anthony Fasanótól, a Colts pedig Ricky Jean-Francois-tól vált meg, érdekesség, hogy utóbbit azóta szerződtette a Washington Redskins. A Raiders sem tétlenkedett, a sérülékeny LaMarr Woodley, Tyvon Branch párosnak adta ki az útját.

A Browns a balhés Johnny Manziel mellé a veterán Josh McCownt igazolta, aki 3 év alatt 14 millió dollárt tehet majd zsebre, a Redskins és az Eagles – ahogy azt már említettük – a passzsiettető Ricky Jean-Francois-t és belső linebacker Brad Jonest szerződtette.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik