NFL: a rájátszás előtt nálunk a Cardinals a favorit; NFC-uralom

Vágólapra másolva!
2016.01.09. 16:48
null
Ron Rivera (Panthers) és Bruce Arians (Cardinals) együttese rendkívül erős, ám a tapasztalat hiánya ellenük szól (Fotó: Reuters)
Kialakult az észak-amerikai amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásának mezőnye. Szubjektív erősorrendünkben rendhagyó módon a tizenkét, kieséses szakaszba bejutott csapatot vesézzük ki. A Redskins és a Chiefs a mezőny két fekete lova, az utolsó fordulókban visszaeső New England pedig újult erővel várhatja ellenfelét a konferencia-elődöntőben. Hiába van elől a Panthers és a Cardinals is, a tapasztalat hiánya ellenük szól.

 

 

1. Arizona Cardinals (13–3)
Egyértelműen a Cardinals az egyik legnagyobb esélyese a mostani kiírásnak. Bruce Arians vezetőedző fantasztikus munkát végzett a csapattal: nem elég, hogy a draftok jól rendre jól sikerülnek, a drágán szerződtetett szabadügynökök is hozzák azt, amit elvárnak tőlük. Kőkemény védelem és támadóalakulat jellemzi az Arizonát, amely ugyan nem nevezhető tapasztalt rájátszáscsapatnak – talán ez lehet az egyetlen, ami a gárda végső sikere ellen szól –, ám Arians pittsburghi múltja alatt megtanulta, hogy lendítse túl a holtponton a játékosokat. Az NFC-ben a Panthers és a Seahawks az a két együttes, amely stílusát tekintve borsot törhet a Cardinals orra alá.

2. Seattle Seahawks (10–6)
Senkit se tévesszen meg a 10–6-os mérleg, a Seahawksnak egyértelműen ott van a helye a rájátszásban. Óriási teljesítmény, amit Pete Carroll gárdája véghez vitt: a szezon eleji botladozások után egy kritikán aluli támadófallal, hullámzó védelemmel és egy csodálatosan játszó Russell Wilsonnal végül továbbjutott, a kieséses szakaszban pedig pont ez a Seattle az, amelyet legszívesebben mindenki elkerülne. Richard Shermanék az elmúlt két kiírásban is ott voltak a nagydöntőben – az egyiket meg is nyerték –, így elmondható, tudják, hogy miben más a rájátszás, mint az alapszakasz és megvan a kellő tapasztalatuk ahhoz, hogy sorozatban harmadszorra is Super Bowlba jussanak. Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy a Seahawks az NFC egyik legnagyobb esélyese.

3. Carolina Panthers (15–1)
Kíváncsian várjuk, mit tud a Panthers a rájátszásban. Nem volt könnyű dolga Ron Rivera vezetőedzőnek, hiszen Kelvin Benjamin, a gárda első számú elkapója már a szezon előtt súlyos sérülést szenvedett, így Cam Newtonnak – ha a neveket nézzük – papíron egy kifejezetten gyenge támadóegységgel kellett sikert sikerre halmoznia. A fiatal irányítónak ez össze is jött, de még hogy! Newton parádés alapszakaszt tudhat maga mögött, ami után az sem lenne meglepő, hogyha őt választanák a szezon legértékesebb játékosának. A győzelmekkel egyre nagyobb lett az arc is, ez egy bizonyos határig nem üt vissza, de az utolsó hetekben már negatív jelei is voltak – például a Falcons ellen. Newtont nem kell félteni, a védelem viszont megmutatta, tud hibázni és akad gyenge pontja. A hátsó négyesből végleg kiesett a veterán Charles Tillman, mellette pedig Bené Benwikere sem állhat már az együttes rendelkezésére, így passz ellen sebezhető az egység. Nagy kérdés, hogy mennyi maradt a Panthersben a nagyszerű alapszakasz után, az utolsó hetekben már lehetett érezni a fáradtságot a csapaton.

4. New England Patriots (12–4)
A címvédő simán megnyerte a csoportját, ám az utolsó hetekben elszórakozta az első kiemelést, ami még visszaüthet. Nagyon jól kezdte a szezont a Patriots, Tom Brady hétről hétre remekelt, a nyáron még lesajnált védelem erőn felül teljesített, minden tökéletes volt, aztán sorra jöttek a csapások és szinte minden héten kidőlt a csapatból egy-egy kulcsember, ezt pedig már nem bírták el és az utolsó hetekre kipukkadtak. Noha most papíron nem a New England az AFC legerősebb együttese, a rájátszásra több fontos játékos is visszatér, így a Pats mondhatni frissen, újult erővel várhatja a folytatást, amelyben már van elég tapasztalata, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha Bill Belichickék megnyernék a konferenciájukat és ismét ott lennének a nagydöntőben.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a NFL 2015-ös kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

5. Denver Broncos (12–4)
Ha csak a névsort nézzük, akkor a Broncos az AFC legerősebb csapata, ám mi mégsem hisszük, hogy Peyton Manningék Super Bowlba jutnak. Az irányítósiettetés a Von Miller, DeMarcus Ware párossal brutális, de a hátsó négyest a szezonban többször is csúnyán megégették az ellenfelek, ennek ellenére a nagy kérdés a támadókat övezi. Brock Osweiler egyelőre nem annyira komplett irányító, hogy nagydöntőig vezesse a Denvert, Manning pedig fejben – és egyre inkább testben – nincs a pályán. Az ütéseket nem bírja, állandóan sérülésekkel küszködik, dobásai egyre pontatlanabbak, ennek következtében tíz összecsapáson 17-szer(!) adta el a labdát, többször is érezhető volt, hogy mentálisan nincs rendben, a rájátszásban pedig ezek a hibák már sokba kerülnek. Noha az utolsó hetekben jól ment a futás, összességében a támadófal nem jó. Manningnek valószínűleg a mostani lesz az utolsó esélye arra, hogy második gyűrűjét is megnyerje, úgyhogy a társaknak mindent bele kell adniuk, hogy méltóképpen búcsúztassák el 39 esztendős irányítójukat.

6. Pittsburgh Steelers (10–6)
Mike Tomlin köszönetet mondhat Rex Ryannek és a Billsnek azért, hogy a Steelers ott lesz a 2015-ös rájátszásban, ám ez a csapat még nagy mázli ellenére is olyan, amellyel az AFC-ben nagyon komolyan számolni kell. Ben Roethlisberger egy zseni, mellette pedig olyan sztárok erősítik a támadószekciót, mint Antonio Brown, a sérüléssel küszködő DeAngelo Williams, Markus Wheaton vagy Martavis Bryant – ennyi jó játékost szinte lehetetlen semlegesíteni. A Pittsburgh az utóbbi hetekben kissé visszaesett, ennek ellenére Big Benék bárkinek képesek berámolni negyven pontot. Hogy a fiatal, teljesen újjáépített védelem mire lesz képes a rájátszásban, talány, de az alapszakaszban többször megmutatta, hogy kiváló támadóegységek ellen is helyt tud állni. Nálunk a címvédő Patriots mellett Steelers az AFC másik favoritja.

A rájátszás első körének programja (Fotó: NSO)
A rájátszás első körének programja (Fotó: NSO)

7. Minnesota Vikings (11–5)
Mike Zimmer irányítása alatt minden megváltozott Minnesotában. Sorra jönnek a jó draftok, a védelem folyamatosan jobbá válik, a támadósorban pedig végre nem csak Adrian Peterson a húzónév. A liga futókirálya mellé becsatlakozott a fiatal Teddy Bridgewater, a tight end Kyle Rudolph, valamint a 2015-ös börze ötödik körében kiválasztott Stefon Diggs is, aki szenzációs volt első idényében. Ez egy ifjú csapat, amelynek ebben az idényben még nem adunk nagy esélyt a végső győzelemre, viszont az edzői stábnak olyan alapokat sikerült lefektetnie, hogy a Minnesota valószínűleg az elkövetkezendő egyik élgárdája lesz.

8. Kansas City Chiefs (11–5)
Parádés formában van a Kansas City! Az AFC-ben Andy Reid csapata a fekete ló. A Chiefs az alapszakaszban az első fordulóbeli (Houston elleni) siker után öt mérkőzését elbukta, azóta viszont egyszer sem talált legyőzőre, sorozatban tízszer nyert. A védelem elképesztően erős, mindezt úgy, hogy Justin Houston, a liga egyik legjobb passzsiettetője öt összecsapást kihagyott, a támadósor túllépett önmaga árnyékán, és „egyszemélyes hadseregből” indulva Jamaal Charles sérülése után váltani tudott és az Alex Smith, Jeremy Maclin, Travis Kelce hármas átvette a stafétabotot, Charcandrick West és Spencer Ware ráadásul nagyszerűen helyettesítették Charlest és megalapozták a futójáték sikerességét. A wild card találkozó a Texans ellen bőven hozható, azonban a Patriots vagy a Steelers már sokkal nagyobb falat lenne.

9. Green Bay Packers (10–6)
A Packers szezonját kis híján tönkretette a rengeteg sérülés. Aaron Rodgers már augusztusban elveszítette Jordy Nelsont, aki a liga egyik legjobb elkapója, de az első hetekben az ő hiánya még nem látszott meg, aztán hétről hétre jöttek az újabb sérülések: előbb a védelem hátsó szekciója kezdett megtizedelődni, majd a támadófalból estek ki többen, és ha ez még nem lett volna elég, Eddie Lacy bokagondokkal küzdött, amikor meg játszhatott, a formájával akadtak problémák. Persze Rodgers az NFL történetének egyik legjobb irányítója, sosem szabad leírni azt a csapatot, amelyben ő dobál, ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a Green Bay nem lesz komoly faktor az NFC-ben.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

10. Cincinnati Bengals (12–4)
Egyáltalán nem váratlan, hogy a Bengals hasított az alapszakaszban. Marvin Lewis csapata erős, ezzel a védelemmel elég egy közepes támadósor is a győzelemhez. Andy Dalton ráadásul kifejezetten jó volt az idény első felében, A. J. Green hozta a szokásos formáját, a tight end Tyler Eifert pedig végre felépült súlyos vállsérüléséből és megmutatta, mennyire tehetséges. A Bengalsszal kapcsolatban mindig is az volt a kérdés, mikor mutat valamit a rájátszásban is, Dalton ugyanis évek óta pocsék játékkal rukkol elő. Ezúttal erre lehetősége sem lesz, ujjsérülése miatt ugyanis A. J. McCarron futhat ki kezdőként a Steelers elleni wild card mérkőzésen. Vajon sikerül kilépnie a Cincinnatinek a saját árnyékából?

11. Houston Texans (9–7)
Előzetesen a Texans mondható az AFC leggyengébb gárdájának. Az AFC-ben az elképesztően gyenge Déli csoportot nyerték meg – ebben nagy szerepet játszott az is, hogy Andrew Luck, a rivális Colts irányítója megsérült –, ráadásul a továbbjutásukat csak az utolsó héten sikerült bebiztosítaniuk. A csapatban ott van DeAndre Hopkins, aki csupán 23 esztendős, de már most a liga egyik legjobb elkapója, a védelemben pedig J. J. Watt keseríti meg az ellenfelek dolgát, ám itt véget is ér a húzónevek listája. Nincs Arian Foster, a futójáték rendre csődöt mond, míg az irányító Brian Hoyer amikor egészséges, akkor is inkább csak menedzseli a támadásokat – igaz, azt nagyon jól –, de amikor neki kellene meccset nyernie, akkor sokszor megremeg a keze. A Houstonban jelenleg nincs meg az a plusz, hogy egy körnél tovább menjen, Bill O'Brien csapatának a wild card kör túlélése is nagy gondokat okozhat.

12. Washington Redskins (9–7)
Az NFC-ben a fővárosi Redskins az egyik fekete ló. Nem igazán tudjuk eldönteni, mit is várhatunk a csapattól a rájátszásban. A szezon előtt sok helyen 1/1-esnek kikiáltott együttes nem egy meglepetést okozott az alapszakaszban, 9–7-tel pedig sikerült megnyernie a csoportját. Igaz, hogy az NFC Keleti négyese ebben a kiírásban – főleg Tony Romo és a dallasi sérülések miatt – nagyon gyenge volt, így a Washington valódi erejét is nehéz belőni, de már a wild card mérkőzésen kiderül, mit tudnak Kirk Cousinsék – ezt hazai pályán a Packers ellen vívja meg a Redskins. Mi a Packers győzelmét várjuk.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) vasárnap, 2.15
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) szombat, 22.35
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) vasárnap, 19.05
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) vasárnap, 22.40
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (4./5./6.)
vasárnap, 22.40
New England Patriots (2.)–A magasabban rangsorolt továbbjutó (3./4./5.) szombat, 22.35
NFC
Carolina Panthers (1.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (4./5./6.) vasárnap, 19.05
Arizona Cardinals (2.)–A magasabban rangsorolt továbbjutó (3./4./5.) vasárnap, 2.15
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Az elődöntő magasabban rangsorolt győztese (1./2./3./4./5.)–Az elődöntő alacsonyabban rangsorolt győztese (2./3./4./5./6.) 21.05
NFC
Az elődöntő magasabban rangsorolt győztese (1./2./3./4./5.)–Az elődöntő alacsonyabban rangsorolt győztese (2./3./4./5./6.) 0.40
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Az AFC győztese (1./2./3./4./5./6.)–Az NFC győztese (1./2./3./4./5./6.)* 0.30
*Levi’s Stadium (San Clara, California)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik