NFL: „A második legjobb hely, ahol össze lehet esni”

BUDAY ZOLTÁNBUDAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2014.03.04. 14:54
null
Dr. David Chao (jobbra) 17 éven keresztül erősítette a San Diego Chargers orvosi stábját (Fotó: boltbeat.com)
Az NFL-ben egy egész szezont befolyásolhat egy sérülés. Gondoljunk csak Peyton Manning, Rob Gronkowski vagy éppen Aaron Rodgers esetére. Ennek következtében egyre nagyobb nyomás lehet az orvosi csapatokon, akiknek tevékenységéről azonban nem sokat tudhat az átlagszurkoló. Dr. David Chaóval a San Diego Chargers korábbi fő csapatorvosával beszélgettem egy orvosi csapat életéről.

 

Buday Zoltán: – Hogy telik egy orvosi csapat hete az NFL-ben?
Dr. David Chao: – Az első dolgunk hétfő reggel az, hogy elvégezzük a szükséges orvosi vizsgálatokat a sérült játékosokon. Általában ez csak megerősíti a vasárnap végzett előzetes tesztek eredményét. Ilyenkor általában már tudjuk, hogy az adott játékos hat vagy tizenhárom nap múlva tud-e játszani. Ezek után az eredményt hétfő délelőtt közöljük az edzőkkel és az ügyvezető igazgatóval (GM). A hétfő délutánokat én legtöbbször a saját klinikámon töltöttem. Mivel kedd szabadnap a játékosoknak így aznap is a klinikámon voltam és maximum telefonon keresztül egyeztettünk az edzőkkel és az ügynökökkel a sérült játékosok állapotáról. Legközelebb szerdán mentem vissza az edzőközpontba, ekkor általában az edzés végére értem oda és ellenőriztem a sérültek státuszát. A csütörtök ugyanígy telt, hiszen ez a két nap az, amikor keményen edzenek a játékosok. Mivel San Diego messze van a legtöbb NFL csapattól, így általában az idegenbeli meccsekre már pénteken elindultunk. Szombaton még volt egy átmozgató edzés a stadionban. Ez idő alatt a terápia és a játékosok kezelése folytatódott a hotel szobákban. Vasárnap átlagosan három-négy órával a mérkőzés előtt már ott voltunk a stadionban, hogy előkészítsük a szükséges dolgokat a játékosoknak. Természetesen a találkozó alatt is kezeltük őket, majd utána egy óra alatt összepakoltunk, felültünk a buszra és kezdődött elölről az egész.

AJÁNLÓ
További tartalmakat, érdekes interjúkat az Inside Handoff blogon olvashat!

– Említette, hogy hétfőn már általában tudják, hogy játszhat-e egy adott játékos hat nap múlva. Milyen gyakran tévedtek?
– Olyan csoda soha nem történt, hogy valakinek kizártuk a játékát hétfőn és vasárnap mégis játszott. Azonban ha nem hoztunk még hétfőn végleges döntést, akkor előfordulhatott, hogy annyit változott a helyzet vasárnapig, hogy megváltoztattuk az előzetes döntésünket. Azért ilyen is csak ritkán fordult elő. Azt viszont el kell ismernem, hogy hosszú távú sérüléseknél többször rosszul becsültük meg a felépülési időt. Volt olyan, hogy azt gondoltuk valaki két-három héten belül felépül és csak öt-hat hét múlva játszott és fordítva is volt, hogy valakit négy-öt hét múlva vártunk vissza a pályára és két hét múlva már ott volt.

– Mennyire szól bele az orvosi csapat a stratégia kidolgozásába? Megjegyzik, hogy egy játékost a sérülése korlátozza egy bizonyos fajta mozgásban, így azt nem kellene erőltetni?
Ha nem is közvetlenül, de egyértelműen volt ráhatásunk. Mi általában ez erőnléti edzővel közöltük az ilyen meglátásainkat és mivel ő egy nap többször beszélt az edzőkkel így ő továbbította az üzenetünket. Volt azért természetesen olyan is, hogy ezt én mondtam nekik, de azért ez volt a ritkább eset.

– Az edzők mennyire helyeznek nyomást az orvosokra, hogy engedélyezzék egy játékos szerepeltetését?
– Semennyire! Én soha nem éreztem nyomást az edzők, az ügyvezető igazgató vagy a tulajdonos részéről. Soha nem próbáltak meg befolyásolni. A játékosok részéről viszont nagyon gyakori volt, hogy bizonygatták, hogy tudnának játszani és engedjük őket a pályára. Belülről jövő nyomás természetesen volt, hiszen a legjobbat akartam a csapatnak. Valószínűleg az edzők ezért nem is siettettek engem soha, mert tudták, hogy keményen dolgoztam és a legjobbat akartam.

– Az idegenbeli találkozókra nem utazik el az egész orvosi stáb és sok feladatot a hazai csapat orvosai látnak el mindkét együttes számára. Fel szokták ilyenkor venni velük a kapcsolatot?
– Általában nem, de azért mert nincs rá szükség. Egy idő után mindenki ismert mindenkit az NFL-ben az orvosok között és megbíztunk egymásban annyira, hogy ne kelljen beszélnünk a találkozók előtt. A mérkőzés előtt közvetlenül köszöntünk egymásnak, de általában ez ennyiben kimerült. Ha egy idegenbeli meccsen súlyosan megsérült egy játékosunk, akkor nem én intézkedtem arról, hogy kórházba kerüljön, hanem a hazai csapat orvosa. Ő ismerte a szükséges embereket és jobban meg tudta oldani a feladatot, mint én. Természetesen hazai találkozókon pedig fordítva volt.

– Az előző szezonban John Foxnak és Gary Kubiaknak is voltak szívproblémái. Egy orvosi csapat oda szokott figyelni az edzők egészségére?
Az edzők orvosi ellátása az egyik legfontosabb feladata egy stábnak. Ugyanúgy különböző egészségügyi teszteknek vannak kitéve, mint a játékosok, igaz nekik inkább a szív- és tüdőműködésüket tesztelik, hiszen inkább azok vannak veszélynek kitéve. Nagyon magas szintű figyelmet kapnak és nagyon modern eszközökkel dolgozhatnak az orvosok. Amikor ősszel Gary Kubiak összeesett a pálya szélén, akkor tudtam, hogy a legjobb kezekben van. A kórházat leszámítva egy NFL-pálya oldalvonala a legjobb hely ahol össze lehet esni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik