Csapatrekordot döntött a gálázó Denver, ismét nyert a Pats

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.29. 22:34
null
Eli Manninget ezúttal háromszor sackelték (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 4. játékhetén a Minnesota Vikings a londoni Wembleyben legyőzte a Pittsburgh Steelerst. A Kansas City nagy verést mért a továbbra is nyeretlen New York Giantsre, míg a Chicago Bears kikapott a Detroit Lionstól. A Cleveland Browns meglepetésre győzelmet aratott a Cincinnati Bengals felett. A Houston Texans 20–3-as vezetésről, 23–20-ra kikapott hosszabbítás után a Seattle Seahawkstól. A címvédő Baltimore Ravens pedig a Buffalo Bills pályáján szenvedett vereséget.

 


Ismét Európába látogatott az NFL, ezúttal a Minnesota Vikings és a Pittsburgh Steelers személyében két idén még nyeretlen gárda csapott össze egymással a londoni Wembleyben. S, ha már az amerikaiak az angolokhoz hasonlóan yardban mérik a távolságot, a „vikingek” pontszerzéseivel gyakran hozták szóba a mértékegységet.

Előbb Blair Walsh 54 yardról rúgott mezőnygólt, majd a 30 éves, Green Bay Packerstől érkező Greg Jennings jegyzett egy 70 (!) yardos elkapott hatpontost az első játékrészben. A másodikban Adrian Peterson következett, játszi könnyedséggel futott át a teljes Steelers-védelmen 60 yardos TD-ért cserébe. 7–17

Egy mezőnygól-váltást követően az újonc Le'Veon Bell második futott TD-jével szorosabbá tette a mérkőzést, de még a harmadik negyedben Peterson és Jennings ismét eredményes volt. 17–34

A végén Ben Roethlisbergerék feljöttek egy pontszerzésnyi különbségre, de többre már nem futotta, így a Vikings első győzelmét aratta az idényben, míg a Steelers továbbra is nyeretlen.

Tovább tart a New York Giants mélyrepülése: ezúttal a Kansas City Chiefs otthonában szaladtak bele Eli Manningék egy 31–7-es zakóba. Alex Smith három hatpontost passzol, Dexter McCluster pedig 89 yardról vitt vissza a célterületig egy puntot.

A Chiefs ezzel máris megduplázta előző idénybeli győzelmeinek számát, hisz továbbra is hibátlan a nyáron kinevezett Andy Reid vezetőedző iránytása alatt. A Giants ugyanakkor már 0–4-es mutatóval áll, ilyen gyengén legutóbb 1987-ben kezdett a klub.

Eli Manninget ezúttal „csak” háromszor vitték földre a Chiefs védői.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Egy félidőnyi játék után még úgy tűnt, alapos verés elébe néz a Seattle Seahawks a Houston Texans otthonában. Matt Schaubék ugyanis két negyed után már 20–3-ra vezettek a még hibátlan Seahawks ellen.

Fordulás után azonban jött egy mezőnygól, majd a meccsen egyébként 98 yardot futó Marshawn Lynch jegyzett egy hatpontost, amivel a vendégek feljöttek 13–20-ra. Az utolsó játékrészben Schaub eladta a labdát, Richard Sherman pedig visszaszaladt vele az endzone-ig. A hosszabbításban a Seattle Steven Hauschka révén betalált mezőnyből, amivel a Seattle megnyerte a találkozót, s továbbra is hibátlan a bajnokságban.

Kikapott a címvédő Baltimore Ravens, s ezáltal az AFC East csoport továbbra is veretlen csoporton kívüli ellenfelekkel szemben, hisz a sikert a Buffalo Bills jegyezte, amely a félidőben már 20–7-re vezetett.

A Bills meglepetésre 213 futott yardot jegyzett a találkozón, pedig a Ravens az első három fordulóban összesen 224-et engedett ellenfeleinek. Joe Flacco negatív rekordot jelentő öt interceptiont dobott, 50 passzkísérletéből csupán 25 volt jó. Emellett azért 347 passzolt yardot és két TD-t jegyzett.

Az utolsó percben Flaccoék támadhattak az egyenlítés (vagy akár a győzelem) érdekében, de a legutóbbi Super Bowl legértékesebb játékosa eladta a labdát, amit így Kike Alonso kaparintott meg, s ezzel a Bills megnyerte a mérkőzést.

Reggie Bush győzelemhez segítette a Detroit Lionst a Chicago Bears ellen. Pedig a második negyedben Matt Forte 53 yardos futása után már 10–6-ra vezettek a vendégek, ám még a szünet előtt három TD-t és egy mezőnygólt szerzett a Lions, így a pihenőben 30–10-es vezetéssel mehett Matthew Staffordék.

A Bears erejéből már csak az eredmény kozmetikázására futotta, így első vereségét szenvedte el.

Jay Cutler két TD mellett háromszor eladta a labdát, a túloldalon Reggie Bush 139 yardot futott, egyetlen hatpontosa pedig 37 yardos volt.

A Cleveland Browns ismét győzni tudott, ezúttal a Cincinnati Bengalst győzte le 17–6-ra meglepetésre. A Jacksonville Jaguars az Indianapolis Coltstól is kikapott (37–3-ra). Az Arizona Cardinals 13–10-re győzött az így még továbbra is nyeretlen Tampa Bay ellen.

A 22 órás mérkőzéseken

Demaryius Thomas két TD-vel vette ki a részét az Eagles elgázolásából (Fotó: Action Images)
Demaryius Thomas két TD-vel vette ki a részét az Eagles elgázolásából (Fotó: Action Images)

 

A San Diego Chargers a 401 yardot és 3 TD-t passzoló Philip Rivers vezérletével fektette két vállra a Dallas Cowboyst. A hazaiak Danny Woodhead 26 yardos TD-elkapásával szerezték meg a vezetést, de a második negyedben Dez Bryant két hatpontosa között Nick Novak révén csak mezőnygólig jutott a Chargers,így átvette a vezetést a Cowboys (10–14). Sőt, Rivers interceptionje után a 18 (!) szerelésig jutó Sean Lee 52 yardon keresztül vitte vissza a labdát, így a nagyszünet előtt nem sokkal már 21–10-re vezettek a dallasiak. Több pontot azonban ezt követően már nem szereztek. A félidő előtt még Novak 42 yardos mezőnygóljával szépített a San Diego, majd Woodhead újabb elkapott TD-jével már csak egy volt a hazai hátrány, Novak harmadik mezőnygóljával pedig visszavette a vezetést a Chargers (23–21). Antonio Gates 56 yardos TD-jével meglépett a házigazda, és bár a texasiak még próbálkoztak, Terrence Williams a célzóna előtt kevéssel elejtette a labdát, így végül 30–21-re nyert a Chargers.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A hibátlan Broncos három nagyon fölényes sikerrel, az Eagles két zakóval a háta mögött érkezett a mérkőzésre, és ennek megfelelően a hazaiak szereztek vezetést, Wes Welker TD-jével. A yardokat ezúttal is szorgosan termelő (450-ig jutó) Sasoknál ismét előjött a szokásos betegség, a jó támadásokat csak mezőnygólokkal tudták zárni, így Trindon Holliday 105 yardos kezdőrúgás utáni TD-jének köszönhetően 14–3-ra ellépett a Broncos.


A második negyedben Alex Henery második hárompontosa és Chris Polk 4 yardos futása után 14–13-ra zárkózott a Philadelphia, aztán innentől kezdve már nem volt megállás. Még a szünet előtt Knowshon Moreno, majd a harmadik negyedben Demaryius Thomas (kétszer) és Wes Welker szerzett TD-t (42–13), a záró játékrészben pedig Steven Johnson még egy blokkolt punt utáni hatpontos is szerzett (49–13).

Ezt követően már a 327 yardig és 4 TD-ig jutó Peyton Manning játékára sem volt szükség (az irányító által az első négy fordulóban adott 16 TD-passz így is rekord, korábban Kurt Warner 14-ig jutott), Brock Osweiler vezetésével így is eljutottak még egyszer mezőnygóltávolságba a hazaiak, Matt Prater 53 yardos rúgása pedig azt jelentette, hogy a Broncos megdöntötte a franchise korábbi pontrekordját (50 volt).

A hajrára az Eagles is irányítót cserélt, Nick Foles Jeff Maehlnek adott passzai végén szépített is, de a Denver így is nagyon simán, 52–20-ra nyert.

A Tennessee mérkőzése még ennyi idei sem volt szoros, bár a Titánok öröme nem lehet teljes, mivel a New York Jets ellen súlyosnak tűnő sérülést szenvedett az irányító Jake Locker. Még ez előtt TD-passzt adott Delanie Walkernek, majd Nate Washingtonnak is, miközben a vendégek csak Nick Folk távoli mezőnygóljaival feleltek, a félidő hajrájában pedig Justin Hunter is szerzett egy hatpontost (24–6). A nagyszünet után Karl Klug földre vitte, és elvette Geno Smithtől a labdát (a Jets irányítója rendkívül gyengén játszott, négyszer is labdát vesztett), majd saját maga szerzett újabb TD-t, és bár Smith passza után Jeff Cumberland szépített (31–13), a Locker helyére beálló Ryan Fitzpatrick 77 yardos TD-passzt adott a 105 egységgel záró Washingtonnak (38–13).

Maradjunk Washingtonnál, ezúttal azonban nem az elkapónál, hanem a Redskinsnél. A Rézbőrűek az Oakland otthonában megszerezték szezonbeli első sikerüket. Pedig nem indult rosszul a Fosztogatók számára a mérkőzés, hiszen Jeremy Stewart blokkolt punt utáni, majd Mychal Rivera 18 yardos elkapott TD-jével az első negyed után 14–0-ra vezettek, de itt megállt a házigazda tudománya. A Raidersnél az agyrázkódást szenvedő Terrelle Pryor helyett Matt Flynn irányított, de a második negyedben az ellenfélnek is kiosztott egy „TD-passzt”, David Amerson 45 yardon keresztül vitte vissza az interceptiont. A harmadik negyedben Pierre Garcon, a negyedikben Roy Helu is eredményes volt, így a Redskins sorozatban szerzett 24 ponttal 24–14-re nyert. A találkozó krónikájához tartozik még, hogy mindkét kezdő futó, Alfred Morris és Darren McFadden is megsérült, és egyikük sem tudott visszatérni a találkozó során.

A vasárnap esti mérkőzésen

Matthew Mulligan TD-jével fordított a meccs elején a Patriots (Fotó: Action Images)
Matthew Mulligan TD-jével fordított a meccs elején a Patriots (Fotó: Action Images)

 

Az egyaránt sérülésektől sújtott csapatok csatáját a hazaiak kezdték, és mindjárt az első támadás végén pontokat is szereztek, de a nagyszerű, 75 yardos előrehaladás végén csak hármat, Matt Bryant 23 yardos mezőnygóljával. A vendégek számára rossz hír volt ráadásul, hogy kidőlt Vince Wilfork is ebben a támadásban, és már vissza sem tudott térni a pályára.

A Hazafiak egy szinte csak futásra épülő drive végén Matthew Mulligan 1 yardos elkapásával átvették a vezetést – ezzel Tom Brady sorozatban az 52. alapszakasz-mérkőzésén adott TD-passz –, az Atlanta pedig a biztosnak tűnő mezőnygól helyett nekiment a 4. kísérletre – sikertelenül. A 127 elkapott yardig jutó Kenbrell Thompkins hosszú elkapása után Stephen Gostkowski növelte tovább az előnyt (3–10), de az örökifjú Tony Gonzalez még a szünet előtt kiegyenlített (10–10).

A 37 éves tight end már az első félidőben 90 yardnál és egy TD-nél járt, így bár a két sztárelkapót, Julio Jonest és Roddy White-ot sikeresen limitálta a vendégcsapat, a Falcons sokkal könnyebben haladt előre.

A második félidőben Julian Edelman is magára talált, 34 yardos játéka készítette elő Gostkowski közeli mezőnygólját, majd a negyedik felvonás nyitányán a Patriots szorongatott helyzetből, saját 12-eséről 3 és 19-nél , két játék alatt TD-t ért el, előbb Thompkins 26 yardos elkapása, majd egy védő szabálytalanság miatt 41, majd LeGarrette Blount futásával 47 yardot haladtak előre (10–20).

Bryant távoli mezőnygólja egy labdabirtoklásnyira hozta a hazaiakat, de Edelman újabb nagy játéka és Thompkins vetődős elkapása után így is tetemes volt a vendégelőny (13–27).

Sőt, Ryan egyből eladta a labdát, a végig nagyszerűen játszó Aqib Talib interceptionjét újabb Patriots-mezőnygól követte, ekkor pedig úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés (13–30).

Egy gyors támadás végén azonban Gonzalez újabb TD-t szerzett, sőt, az onside kick is sikeres lett, miután New England-i Zach Sudfeld elejtette a labdát, de ebből már csak mezőnygólt szerzett a Falcons (23–30).

Az újabb onside kick-kísérletet megszerezte ugyan a Patriots, de az újabb első kísérlet jogát nem, ráadásul a 4. próbálkozásnál Brady el is ejtette a labdát, így az Atlanta az egyenlítésért támadhatott. El is jutott egyből a vendégek 13-asáig, de Ryan négy passzból sem tudott TD-t összehozni, a negyediknél a meccs embereként tevékenykedő Talib ütötte el a labdát, így a Patriots szezonbeli 4. meccsét is megnyerte.

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
4. FORDULÓ
2013.09.27 2:25 St. Louis Rams–San Francisco 49ers 11–35
2013.09.29 19:00 Buffalo Bills–Baltimore Ravens 23–20
2013.09.29 19:00 Cleveland Browns–Cincinnati Bengals 17–6
2013.09.29 19:00 Detroit Lions–Chicago Bears 40–32
2013.09.29 19:00 Kansas City Chiefs–New York Giants 31–7
2013.09.29 19:00 Minnesota Vikings–Pittsburgh Steelers* 34–27
2013.09.29 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Arizona Cardinals 10–13
2013.09.29 19:00 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts 3–37
2013.09.29 19:00 Houston Texans–Seattle Seahawks 20–23 – h. u.
2013.09.29 22:05 Tennessee Titans–New York Jets 38–13
2013.09.29 22:25 Denver Broncos–Philadelphia Eagles 52–20
2013.09.29 22:25 San Diego Chargers–Dallas Cowboys 30–21
2013.09.29 22:25 Oakland Raiders–Washington Redskins 14–24
2013.09.30 2:30 Atlanta Falcons–New England Patriots 23–30
2013.10.01 2:30 New Orleans Saints–Miami Dolphins
Szabadnapos: Green Bay Packers, Carolina Panthers
*Londonban

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik