A Jets a Colts után a Patriotsot is legyőzte

Vágólapra másolva!
2011.01.16. 22:26
null
Chester Taylor szerezte csapata második touchdownját (Fotó: Action Images)
Címkék
Az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) Nemzeti főcsoportjának elődöntőjében a Chicago Bears hazai pályán 35–24-re nyert a Seattle Seahawks ellen. A hazaiak irányítója, Jay Cutler két futott és két passzolt touchdownt is jegyzett a meglehetősen egyoldalú találkozón. A főcsoport döntőjében a Bears az Atlanta Falconst idegenben kiütő divízió-rivális Green Bay Packerst fogadja.

Az NFC elődöntőjében a Chicago Bears azt a Seattle Seahawkst fogadta, amely negatív mérleggel (7–9) jutott be a rájátszásba, majd búcsúztatta a címvédő New Orleans Saintst a playoff első fordulójában (wild card).

A hazai pálya előnyét élvező Chicago már az első negyedben igyekezett eldönteni a továbbjutást. Az első playoff-meccsén játszó Jay Cutler első passzkísérletéből rögtön touchdown született: Greg Olsen tight end 58 yardos elkapása és Robbie Gould jutalompontjával 7–0-ra húzott el a Bears.

Nem sokkal később ápolás miatt szüneteltetni kellett a játékot, ugyanis John Carlson, a Seahawks tight endje igencsak szerencsétlenül érkezett a földre, ami után lenn maradt és mozdulatlanul feküdt. Az orvosi stáb azonnal a segítségére sietett, de a 26 éves elkapót hordágyon kellett elszállítani. A hírek szerint nem szenvedett gerincsérülést.

Még az első negyedben tovább növelte előnyét a hazai csapat. Cutlerék negyedik és egynél nem elégedtek meg a mezőnygóllal és az irányító futásával megszerezték a first downt, majd Chester Taylor egyyardos futásával újabb TD-nek örülhettek a Chicago szurkolói. 14–0

A Seattle a második játékrészben sem mutatott komolyabb ellenállást. Olsen 22 yardos elkapása után Cutler saját maga szerezte meg csapata harmadik hatpontosát egy hatyardos futás révén, az eredményjelző pedig már 21–0-s Bears-vezetést mutatott.

Az első félidőben Greg Olsen 113 elkapott yarddal és egy touchdownnal zárt, ami egy tight endtől kimondottan jó teljesítmények mondható.

Látszott, hogy a Chicago tanult a két csapat októberi mérkőzésből, amelyet a Seahawks 23–20-ra nyert meg. Az akkor remeklő Marshawn Lynch, Justin Forsett futópáros nem találta a rést a Bears védelmén, míg Matt Hasselback QB átadásainak csupán fele volt sikeres.

A második félidő elején tovább nehezedett a Seattle helyzete: Marcus Trufant maradt lent a földön egy ütközést követően és – csakúgy, mint Carlsont – hordágyon kellett levinni a pályáról. Röviddel ez után Cutler újabb TD-t futott, 28–0-ra módosítva ezzel az eredményt.

Olindo Mare, a Seahawks rugója egy 30 yardos field goallal gondoskodott arról, hogy ne szerzett pont nélkül távozzanak Chicagóból.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik együttes nyeri meg a 45. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A negyedik negyed elején a Chicago egy trükkös játékkal próbálkozott, amikor is Matt Forte futó kapta a labdát a snapnél, de az indítását nagyszerűen vadászta le a Seahawks tavalyi első körös választottja, Aaron Curry. Az interception után egy jó sorozatot követően sikerült hatpontost szereznie a vendégeknek. Hasselback kétyardos passzát Mike Williams váltotta TD-re. 28–10

A mérkőzés vége felé Cutler feltette az i-re a pontot: 39 yardos átadásával Kellen Davis futott be a Seattle végzónájába. Néhány perc volt hátra a mérkőzésből, amikor a Seahawks tovább faragott a hátrányából. Mike Williams volt ismét eredményes, bár a védője hibája is kellett a sikeres elkapáshoz, majd Brandon Stockley is TD-re váltott egy Hasselback-passzt.

A végeredmény ezzel 35–24 lett, a Seattle nem tudta felvenni a harcot a Chicagóval, amely nem követte el a New Orleans Saints múlt heti hibáját, azaz, hogy lebecsülte ellenfelét, így jövő héten az NFC döntőjében a Green Bay Packersszel mérkőzhetnek meg a Superbowlba jutásért.

AFC FŐCSOPORT ELŐDÖNTŐ

Mark Sanchezék hatalmas fegyvertényt hajtottak végre a Patriots otthonában
Mark Sanchezék hatalmas fegyvertényt hajtottak végre a Patriots otthonában



A vendégek kezdték el a találkozót, ám hamar puntra kényszerültek, így jöhetett a Patriots. Szépen is haladtak előre a Hazafiak, de akkor egy olyan esemény következett, ami emberemlékezet óta nem volt, Tom Brady az ellenfél egyik játékosát, David Harrist találta meg passzával (interception).

Hiába azonban az október 17. óta első Brady rontás, a Jets nem tudta kihasználni a lélektani előnyt, és az Indianapolis Colts elleni mérkőzést az utolsó másodpercben eldöntő Nick Folk ezúttal 30 yardról (ha csak centikkel is, de) mellérúgta.

Következett ismét a hazai gárda, és Alge Crumpler 28 yardos elkapása után hamar az endzone közelébe értek, de az imént még pozitív hősként szereplő tight end csúnyán elejtett egy sima touchdownt érő passzt, így csak 3–0-ra vezetett a Pats Shayne Graham 34 yardos field goaljával.

Két punt után a New England cornerbackje, Darius Butler nézett be nagyon csúnyán egy Braylon Edwards felé szálló labdát (37 yardot haladt ezzel a Jets), majd a támadássorozat végén a Gary Guytonról nagyszerűen elszakadó LaDainien Tomlinson kapott el yardos Mark Sanchez TD-passzt (3–7).

Bradyt nem nagyon tudták megvédeni a Hazafiak falemberei az első félidőben, így továbbra sem tudott értékelhető támadás vezetni Bill Belichick együttese, sőt, egy trükkös puntkísérlet után Patrick Chung előbb elejtette a labdát, majd nem tudta megtenni a szükséges 4 yardot, így nagyon kedvező helyről jött a New York-i egyesület.

A vendégek köszönték szépen, és előbb egy Tomlinson hosszú futás, majd egy utolsó (utáni?) pillanatban elindított Sanchez passz utáni Edwards-TD-vel kényelmes előnyt  (3–14)

A folytatásban ismét villantak a védelmek, két elrúgás után a hazaiak következtek ismét. Brady még blokkolni is ment Julian Edelman futásánál, majd kis híján parádés lett Brandon Tate-nek szánt hosszú dobása. Kicsit azonban túl hosszú lett, és a következő játékban Calvin Pace kiverte az irányító kezéből a labdát, sőt, kisebb sérülést is összeszedett a New England 12-ese – borús lett a foxborough-i hangulat. Újabb punt

Hiába nem szerzett pontot egyik csapat sem, a kezdeti Patriots-fölény után a New York-iak támadói sokkal többet töltöttek a pályán, így hazai részről félő volt, hogy elfárad a védelem, és sima vendégsikerrel zárul a mérkőzés.

Aztán hirtelen beindult a New England-i támadás, és egy négyperces, 80 yardos akció végén Brady újabb passzát Alge Crumpler már nem ejtette el, sőt, rámentek a hazaiak a kétpontosra is, Sammy Morris pedig könnyedén ugrott a célterületre (11–14). Brady egyébiránt sorozatban 17. rájátszás-találkozóján adott ezzel TD-passzt, már csak három mérkőzésre van Brett Favre rekordjától.

A negyedik negyed első játékából Jericho Cothery 58 yardos elkapása után 3 és 4-re Santonio Holmes kapta el a labdát Kyle Arrington mellett, bár a visszajátszások után mintha csak egy lábával érintette volna a földet – a hazaiak mestere nem dobta be másodjára a piros zászlót azonban, így 11–21-re módosult az állás.

A Patriots hiába jutott el az ellenfél 34 yardosáig, ott megrekedt, és 4. és 13-ra Deion Branch nem tudta elkapni Brady passzát – végérvényesen eldőlni látszott a mérkőzés.

Egy gyors punt, majd egy jó Julian Edelman visszahordás után mindössze 41 yardot kellett volna megtennie a New Englandnek, ez azonban nem jött össze, Graham 35 yardos mezőnygóljával így is egy touchdownra csökkent a hátrány (14–21).

A hazaiak onside kickkel próbálkoztak, sikertelenül, a hétközben trágár nyilatkozatával a média középpontjába kerülő Antonio Cromartie szerezte meg labdát, Shonn Greene pedig 16 yardos touchdownnal végérvényesen eldöntötte a mérkőzést (14–28).

Brady még egy gyors TD-vel megtalálta ugyan Branchet (21–28), de az újabb onside kick is a Jetsé lett, így a New York-iak 6. kiemeltként ismét nyertek, és utazhatnak a Pittsburgh Steelershez az AFC főcsoport döntőjére.

NFL 2010, RÁJÁTSZÁS 
A KONFERENCIA ELŐDÖNTŐK LEGJEI  
A legtöbb passzolt yard Aaron Rodgers (Green Bay Packers) –Atlanta Falcons 366
A legtöbb futott yard Matt Forte (Chicago Bears) –Seattle Seahawks 80
A legtöbb elkapott yard Greg Olsen (Chicago Bears) –Seattle Seahawks 113
A legtöbb szerelés David Harris (New York Jets) –New England Patriots 12
A legtöbb sack James Harrison (Pittsburgh Steelers) –Baltimore Ravens 3.0
  Terrell Suggs (Baltimore Ravens) –Pittsburgh Steelers 3.0
A legtöbb interception Tramon Williams (Green Bay Packers) –Atlanta Falcons 2
A RÁJÁTSZÁS LISTAVEZETŐI 
A legtöbb passzolt yard Aaron Rodgers (Green Bay Packers) 546
A legtöbb futott yard James Starks (Green Bay Packers) 189
A legtöbb elkapott yard Brandon Stockley (Seattle Seahawks) 158
A legtöbb szerelés David Harris (New York Jets) 21
A legtöbb sack Terrell Suggs (Baltimore Ravens) 5.0
A legtöbb interception Tramon Williams (Green Bay Packers) 3
NFL 
NFC, ELŐDÖNTŐ
Chicago Bears (2.)–Seattle Seahawks (4.) 35–24 (14–0, 7–0, 7–3, 7–21)

NFL 2010, RÁJÁTSZÁS 
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK, 2011.01.08.-2011.01.09. 
AFC 
Indianapolis Colts (3.)–New York Jets (6.) 16–17
Kansas City Chiefs (4.)–Baltimore Ravens (5.)
7–30
NFC
Philadelphia Eagles (3.)–Green Bay Packers (6.)
16–21
Seattle Seahawks (4.)–New Orleans Saints (5.)
41–36
   
KONFERENCIA ELŐDÖNTŐK, 2011.01.15.-2011.01.16.
AFC 
New England Patriots (1.)–New York Jets (6.)
21–28
Pittsburgh Steelers (2.)–Baltimore Ravens (5.) 31–24
NFC 
Atlanta Falcons (1.)–Green Bay Packers (6.) 21–48
Chicago Bears (2.)–Seattle Seahawks (4.) 35–24
   
KONFERENCIA DÖNTŐK, 2011.01.23.
AFC
Pittsburgh Steelers (2.)New York Jets (6.) 2011.01.24. 0:30
NFC
Chicago Bears (2.)Green Bay Packers (6.) 2011.01.23. 21:00
   
SUPER BOWL (XLV), 2011.02.07.
Az AFC győztese–az NFC győztese* 2011.02.07. 0:30
*Cowboys-stadion (Dallas)  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik