Manning: Favre csúcsa kipipálva, jöhet a csúcsrangadó

Vágólapra másolva!
2013.11.13. 15:01
null
Peyton Manning remek formában, de kisebb bokasérülés után készül a Chiefs elleni rangadóra (Fotók: Reuters)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – PEYTON MANNING VÉGRE MAGA MÖGÖTT TUDHATJA BRETT FAVRE-OT
Az elmúlt fordulóban a Peyton Manning vezette Denver Broncos San Diegóban aratott 28–20-as győzelmet. Ez volt Manning pályafutásának 74. idegenbeli sikere (az alapszakaszban), ezzel megdöntötte a legendás Brett Favre NFL-rekordját. Manning idegenbeli mutatója így már 74–42, míg a Packers korábbi irányítója 73–76-tal zárta karrierjét. A San Diegó-i siker mellesleg Manning sorozatbeli 12. csoportrivális ellen aratott győzelme volt, ami 1970 óta a második leghosszabb széria. A csúcsot Jim McMahon tartja zsinórban 19 azonos divízióban szereplő rivális elleni győzelemmel (1983–1987).

19 YARD – A SEAHAWKS A LEGERŐSEBB BOSSZÚÁLLÓ
A 2013-as év elején a Seahawks két ponttal kikapott a Falconstól a rájátszásban. Russell Wilsonék most bosszút álltak azért a fájó vereségért, s 33–10-re kiütötték az Atlantát idegenben. Az NFL előző húsz idényében csak egy csapat volt képes ehhez hasonló pontkülönbséggel bosszút állni olyan csapaton, amely az előző idényben kiejtette a rájátszásból. Meglepetésre ez is a Seattle Seahawks volt, amely 2011-ben 38–14-gyel küldte a padlóra a Chicago Bearst a Soldier Fielden.

18 YARD – A HOSSZABBÍTÁS NEM A CINCINNATI TEREPE, BÁR EZÚTTAL A RÁADÁSHOZ IS ISTENI CSODA KELLETT
A címvédő Ravens ellen 0–17-ről is felállt a Cincinnati Bengals, igaz ehhez az is kellett, hogy minden idők egyik legvalószínűtlenebb játéka végén Andy Dalton utolsó másodpercben előre hajított labdáját az addig két két interceptiont jegyző James Ihedigbo a levegőbe üsse, így juttatva A. J. Greent 51 yardos TD-hez. Igaz, a hosszabbítást már elbukta a Bengals, ráadásul a Cincinnati az előző fordulóban is a ráadásban szenvedett vereséget.

17 YARD – A RAVENS TÖRTÉNETE „LEGRONDÁBB” GYŐZELME?
A címvédő Ravens a hosszabbításban 20–17-re legyűrte a Bengalst, amelynek támadóegysége 364 yardot produkált a meccsen a Baltimore189 yardjával szemben. Az előző három idényt vizsgálva a Ravens az első együttes, amely annak ellenére nyert, hogy legalább háromszor eladta a labdát, illetve kevesebb, mint 200 yardot szerzett. A csapat történetében is ez volt az első ilyen győzelem.

16 YARD – MEGSZAKADT A MINNESOTA POCSÉK SOROZATA
A csütörtök esti rangadón a Vikings 27–14-re égett a Washington ellen a harmadik negyed közepe táján, de végül fordított, s nyert 34–27-re. A Vikings tehát nem engedte pontokhoz jutni a Redskinst a negyedik játékrészben, így megszakította rettentően rossz sorozatát. A Minnesota ugyanis sorozatban 24 negyedet játszott le úgy, hogy mindben kapott pontokat. A legutóbbi nullázott negyede még a harmadik fordulóban volt a Browns ellen. A Vikings ezen szériája a leghosszabb volt az NFL-ben a Colts 1981-es, 36 negyeden át tartó sorozata óta.

15 YARD – BREES ALAPOSAN KIHASZNÁLTA, HOGY BRADY PIHEN – FITZMAGIC 15000! PALMER 200! LYNCH 7000, FORTÉ 6000!
A New Orleans Saints irányítója, Drew Brees 4 TD-passzt adott a Dallas Cowboys elleni mérkőzés során, ezzel pedig már 349-nél jár pályafutása során, így kettővel megelőzte a pihenőhéten lévő Tom Bradyt (347) az örökranglista 4. helyén.

A Tennessee Titansbe Jake Locker sérülése miatt visszakerülő Ryan Fitzpatrick 264 yardot passzolt a hétvégén, ezzel átlépte a 15 ezres mérföldkövet (15126), míg Carson Palmer a Houston ellen adott két TD-je közül az elsővel csatlakozott a 200-asok klubjához (201).

A futók közül a héten ketten is ezres határon léptek át, Marshawn Lynch a Falcons ellen futott 145 egységével már 7003-nál, Matt Forté a Lions elleni 33-jával már 6018-nál jár.

14 YARD – A RAMS ÚJONCA MÁRIS KÉT LEGENDA NYOMDOKAIN
A Rams valósággal kiütötte az Indianapolis Coltsot a 10. játékhéten. A St. Louis 38 szerzett pontjához nagyban hozzájárult az újonc Tavon Austin, akinek volt egy 98 yardos punt után visszavitt, illetve egy 57 és egy 81 yardos elkapott touchdownja. Austin ezzel két NFL-legenda illusztris társaságába került. Újoncként ugyanis korábban csak Gale Sayers (1965) és Randy Moss (1998) volt arra képes, hogy egy mérkőzésen három 50 yardnál hosszabb TD-t szerezzen.

Austin TD-jei összesen 236 yardot tesznek ki, ez az NFL történetében a második legtöbb (nem csak az újoncok körében). A rekordot a Chicago Bears ikonja, a futó és visszahordó-specialista Gale Sayers tartja 244 yarddal – még 1965-ből, amikor hat TD-t szerzett összesen.

Austin egyébiránt az NFL történetének első olyan játékosa lett, aki 95 yardnál hosszabb punt utáni, és legalább 55 yardos elkapott TD-t szerzett egy meccsen. És ugye ő még rárakott erre egy 81 yardosat is...

13 YARD – FOLES ELKÉPESZTŐ SZÁRNYALÁSA
Nick Foles
egészen parádésan nyitotta a szezont, bár a negyedik fordulóig csupán 5 passzkísérlete volt, és a Giants elleni találkozón nem léphetett pályára, így is összeszedett már 16 TD-passzt, ráadásul úgy, hogy eközben egy interceptiont sem dobott! Ezzel csatlakozott Peyton Manninghez (20, pont idén) és Milt Plumhoz (16), akiknek rajta kívül még sikerült így indítania a szezont. Az Eagles fiatal irányítója egy másik jelenleg is játszó NFL-legendát is beért, Tom Brady 2007-es teljesítménye mellett ő az egyetlen, aki két egymást követő mérkőzésen 10 TD-passzig jutott úgy, hogy közben egyszer sem adta el a labdát. Foles a múlt heti cikkünkbe azzal került be, hogy az első tökéletes hétlövetű volt (158.3-as irányító-mutató), de a Green Bay ellen sem esett nagyon vissza, hiszen 149.3-mal zárt. Ha hozzávesszük azt, hogy volt már a Denver ellen egy röpke (4 passzos) idő alatt felmutatott 155.2-es, és a Tampa Bay elen egy 133.3-as osztályzata is, elmondható, hogy parádés formában van, és ezekután nem is meglepő, hogy a legalább 10 (de mondhatnánk 100-at is) passz kiosztó irányítók közül ő áll a legjobban (132.5, Peyton Manning 121.0-val követi).

12 YARD – HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS: CSAK AZ AFC-BEN ELÉG A POZITÍV MÉRLEG
Jelen állás szerint az AFC-ben a Kansas City és a New England lenne erőnyerő a wild card körben, az Indianapolis a New York Jetst, a Cincinnati a Denvert fogadná. A Jetsen kívül mindegyik csapatnak van szusszanásnyi előnye üldözőihez képest (persze a Denver a hét végén fordíthat a Chiefsszel szemben), de az 5–4-gyel álló New York-iakat öt, 4–5-ös csapat (Dolphins, Titans, Browns, Ravens, Chargers) követi. Az NFC-ben a Seattle és a New Orleans erőnyerő, a Detroit a San Franciscót, a Dallas a Carolinát látná vendégül. A 6–3-as 49ers, Lions és a Panthers mögött három 5–4-es csapat (Cardinals, Bears, Packers) tolong, míg a Dallashoz hasonlóan csoporttársának, az Eaglesnek is 5 győzelme és 5 veresége van.

11 YARD – LOCKER IDÉNYE VÉGET ÉRT, REEDET ELBOCSÁTOTTÁK, BOWE-OT LETARTÓZTATTÁK
Jake Locker, a Tennessee irányítója korábbi kisebb sérülése után a hét végén már végleg elintézte magát erre a szezonra, lábsérülés miatt nem térhet vissza. Ide kattintva olvashat még a hétvége sérüléseiről, ha pedig ide kattint, Dwayne Bowe letartóztatásáról, Ed Reed elbocsátásáról és Matt Flynn Green Baybe való visszatéréséről is olvashat.

10 YARD – HIÁBA A SOK SÉRÜLÉS, TEBOW-NAK LEGFELJEBB A MIKROFON MÖGÖTT MARAD HELY
Sam Bradford, Jake Locker, Aaron Rodgers, Brandon Weeden, Michael Vick, Christian Ponder, Josh Freeman, Bryan Hoyer – sérülés vagy formahanyatlás miatt hosszabb-rövidebb időre kidőltek csapataikból ezek az irányítók, de egyik klubvezetőnek sem jutott eszébe, hogy a korábban a Denvert a playoffba vezető, azóta a New York Jetsnél és a New England Patriotsnél is hiába próbálkozó Tim Tebow-t meghívja. Az irányító állítólag már tovább is lépett, és az amerikai futball utáni karrierjét építi: visszamegy az egyetemi foci világába, de nem a pályára, hanem a mikrofon mögé. Várhatóan szakértő lesz az ESPN-nél, ahol az NFL-t már csak azért sem vállalja el, mert az ő szájából aligha lenne hiteles bárki kritizálása.

9 YARD – A STEELERSNEK BEJÖNNEK AZ ÚJONC IRÁNYÍTÓK
A Pittsburgh Steelers 23–10-re legyőzte a Buffalo Billst, amelyben az irányító ezúttal az újonc E. J. Manuel volt. Az elmúlt tíz évben a Pittsburgh mutatója 18–2 rookie irányítókkal kezdő csapatok ellen, ráadásul otthon sorozatban tizenegyszer nyertek. Az egyetlen újonc QB, aki győzni tudott a Heinz Fielden a houstoni David Carr volt 2002-ben.

8 YARD – MEGATRON ÉS MARSHALL TETTE EMLÉKEZETESSEBBÉ A BEARS–LIONS RIVALIZÁLÁST
Ha az elkapott yardok terén nem is sziporkázott Brandon Marshall (Bears) és Calvin Johnson (Lions), azért így is mindketten két-két TD-vel zártak a Chicago–Detroit csoportrangadón (19–21). Arra, hogy mindkét csapatból volt legalább két elkapott TD-vel záró játékos pedig majdnem hatvan éve nem volt példa. A Lions és a Bears korábbi 167 ütközetéből csak kettőn történt ilyen. 1944-ben Connie Mack Berry (Bears) és Jask Matheson (Lions), valamint 1954-ben Jim Dooley (Bears) és Jug Girard (Lions) kapta el két-két alkalommal a labdát a rivális célterületén belül. Calvin Johnson egyébiránt a 100. mérkőzését játszotta az NFL-ben, mostani 83 yardjával pedig már 8740-nél jár, amivel Randy Mosst (8680) megelőzve a második legeredményesebben kezdő a liga történetében (Lance Alworth 9019-nél járt).

7 YARD – HARVIN ÉPPEN VOLT CSAPATA ELLEN TÉRHET VISSZA
A Seattle Seahawks visszavette a keretébe az idényt az átmeneti sérültlistán kezdő Percy Harvin elkapót, aki a hét végén újra játszhat – az időzítés nem is lehetne jobb, hiszen a soros ellenfél a Minnesota Vikings lesz, amely a holt idényben elcserélte Harvint. Az elkapó eredetileg két hete tért volna vissza, de csípője még rakoncátlankodott – Golden Tate, Doug Baldwin és Jermaine Kersey remek formája miatt a Seahawks megengedheti magának, hogy kesztyűs kézzel bánjon Harvinnal, akit így megkímélhet a túlterheltségtől. A Seattle vasárnap Russell Okung és Breno Giacomini támadófalembereket is újra bevetheti, azaz a rettegett csapat még erősebbé válhat.

6 YARD – KIEGYENLÍTETTSÉG, NFL A NEVED!
A legutóbbi tíz szezonban egyaránt előfordult, hogy legalább egy, az előző szezont csoportutolsóként záró együttes a következőben a kvartett élén végezve kiharcolja a rájátszást. Ez a liga történetének amúgy leghosszabb sorozata. Jelenleg két együttes is az első helyen áll csoportjában úgy, hogy az előző idényt az utolsóként zárta, a Detroit Lions (4–12, 6–3), valamint a Kansas City Chiefs (2–14, 9–0), de a New Orleans Saints is ugyanannyi sikerrel és vereséggel zárt (7–9, 7–2), mint a rosszabb konferencián belüli mérleggel utolsóként záró Tampa Bay Buccaneers.
De nem csak a csoportok, a meccsek is kiegyenlítettek. Ebben szezonban kereken száz olyan mérkőzést játszottak, amelyen a negyedik negyed során volt 7, vagy annál kevesebb pont különbség a csapatok között, ennyi pedig az első 10 héten még egyszer sem.
Még azoknak sem kell azonban búslakodniuk, akik jelenleg nem pozitív mérleggel állnak, a rájátszás jelenlegi formájának bevezetése óta a csapatok 29 százaléka annak ellenére playoffba jutott, hogy csupán 5–5-tel rajtolt, igaz, a 4–6-os kezdők közül ez már csupán csak 7 százaléknak sikerült.

Russell Wilson és a Seattle egyre csak erősödik
Russell Wilson és a Seattle egyre csak erősödik

5 YARD – RUSSELL WILSON MÁR BIG BENT OSTROMOLJA
Russell Wilson
a legutóbbi sikerrel az 5. olyan irányítóvá avanzsált, aki az első két szezonjában legalább 20 győzelmet ért el az alapszakaszban. Ez előtte csak Ben Roethlisbergernek, Dan Marinónak, Joe Flaccónak és Matt Ryannek sikerült. A csúcsot egyébként a Steelers irányítója tartja 22 sikerrel, de Wilsonnak még van 6 meccse rekordot dönteni. Nem feledkezünk meg Andrew Luckról sem, a tavalyi 1/1-es 17 sikernél jár jelenleg, a hátralévő 7 forduló során pedig igencsak jó esélye van csatlakozni a 20-asokhoz. Valamivel kevesebb erre a sansza Robert Griffin III-nek, hiszen neki mind a 7 hátralévő meccsét meg kéne nyernie, de hát a Redskins végül is tavaly is 3–6 után szerzett 7 sikerrel harcolta ki a rájátszást...

4 YARD – JERRY JONES MÁR MEGBÁNTA, HOGY KIRÚGTA VÉDELME FŐEDZŐJÉT
A vasárnap éjszakai rangadón a New Orleans a Dallast fogadta, és tömte ki 49–17-re. A találkozó különleges volt Rob Ryan számára, a legutóbbi két szezonban a Dallas védelmét irányító szakember ugyanis holt idénybeli elbocsátása után a liga tavalyi legrosszabb védelmét vette át a Saintsnél, és a liga egyik legjobbját faragta belőle – ez a Cowboys elleni meccsen is kiütközött, mint ahogy az is, hogy a texasi védőegység Ryan nélkül a liga egyik legrosszabbja (főleg úgy, hogy menet közben sérülés miatt kiesett Sean Lee, a dallasi védelem oszlopa). Jerry Jones, a Cowboys tulajdonosa a meccs után Ryan elbocsátásáról beszélt. „Amikor úgy döntöttünk, elköszönünk Robtól, jó ötletnek tűnt, de most belegondolva úgy érzem, mégsem volt az" – szólt a dicséret.

3 YARD – MINDEN A GIANTS KEZÉRE JÁTSZIK: KÖZELEG A CSODA?
A New York Giants hat vereséggel kezdte a szezont, ami elsősorban mentális okokra volt visszavezethető, de azt kevesen gondolták, hogy Tom Coughlin együttese a következő három mérkőzését megnyeri, és 10 forduló után csak két győzelemmel marad elé a csoport élén álló riválistól. 2009-ben a Tennessee szintén 0–6-tal kezdett, majd 3–6-ra javított – rajtuk kívül senki más nem mutatott ilyen feltámadást A Titánok az alapszakaszt 8–8-cal zárták, s lemaradtak a playoffról, de a Giants hasonló mutatóval még akár oda is érhet a rájátszásba, hiszen a Philadelphia, a Dallas és a Washington is elég gyatra teljesítményt nyújt ahhoz, hogy 50 százalékos mérleg elég legyen a csoportgyőzelemhez.

2 YARD – VAJON BRADYÉKET IS MEGÁLLÍTJA AZ ÁTHATOLHATATLAN PANTHERS-VÉDELEM?
Bár a New England Patriots korábban rettegett támadósora a szezon során finoman szólva is döcögött, a legutóbbi négy fordulóban kétszer 27, egyszer 30, legutóbb pedig 55 pontot szerzett. A mostani ellenfél azonban a szezon egyik legnagyobb fordulatát tudja felmutatni, túl azon, hogy 1–3 után sorozatban ötször nyert, a korábban nem éppen félelmetes védelméről híres Pantherst most hátsó egysége repíti egyre magasabbra. Olyannyira, hogy a ligában egyedül a Carolina szerepel a top 5-ben az összes engedett yardokat (2.), az engedett futott yardokat (2.) és az engedett passzolt yardokat (holtversenyes 4.) tekintve! Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindössze fél ponttal van lemaradva a meccsenként engedett pontokat tekintve (12.8 ill. 12.3) a Kansas City Chiefstől, és hogy holtversenyben a legtöbb interceptiont jegyzi az együttes, könnyen megállapítható, hogy rendkívül nehéz mérkőzés vár Tom Bradyékre hétfő este (kedd hajnalban).

A San Francisco kipipálva, jöhet a Patriots a Carolina számára
A San Francisco kipipálva, jöhet a Patriots a Carolina számára

1 YARD – VÉGRE JÖN A LEGEK CSATÁJA!
Nem akármilyen csoportrangadót rendeznek a hétvégén a Denver Broncos 8 győzelem mellett csupán egyszer kapott ki, míg vendégek, a Kansas City Chiefs mind a 9 meccsét megnyerte. A két csapat összesített győzelmi mutatója 0.944-et ad ki, ez pedig az 1969-es LA Rams–Minnesota 0.955-es mutatója óta a legmagasabb a szezon eme előrehaladott állapotában. Akik a ligát valamivel kevesebb ideje követik, emlékezhetnek még egy 2007-es Indianapolis–New England találkozóra is, ahol a hazaiak 7–0-s, a vendégek 8–0-s mérleggel várták a találkozót, de az „csupán" a 9. fordulóban volt.

De hogy mennyire kiemelkedő ez a két, egymástól eltérő taktikával menetelő csapat idén? Azt jól ábrázolja az alábbi kép. A félelmetes denveri támadósor a szerzett pontokat, a kritikus 3. kísérletek végrehajtásában és az összirányító-mutatóban is vezetik a ligát, és az engedett sackek tekintetében is csupán egy jobb van, míg ugyanezen kategóriák mindegyikében vezet a Chiefs betonkemény védelme. Vajon melyik csapatrész lesz ezúttal az erősebb? Vagy épp a fordított párharc dönti a felek között?


BÁTOR JÓSKA
Múlt heti tippjeink közül a Philadelphia Green Bay-i győzelme bejött, de a Chicago és a Detroit egy-egy interceptionnel elmaradt a várakozásainktól, és pick six sem született. Ami a 11. hetet illeti, furcsának tűnhet meglepetésként tálalni azt, ha egy csapat megtartja hibátlan mérlegét, de mi a Denver–KansasCity mérkőzésen a hibátlan mérlegétől már megfosztott, ezúttal hazai pályán játszó Broncost tartjuk favoritnak – és ezért természetesen a Chiefs győzelmét tippeljük. Egyéniben a másik elit támadóegység–elitvédelem párharcot vesszük elő, s Tom Brady remeklését várjuk, a New England irányítója a Carolina félelmetes védelme ellen több touchdownt jegyez majd, mint ahányszor sackelik.

ESPN C'MON MAN – NAGY KANADAI SZÉLLEL ÉS PAZAR TRÜKKEL A KÖZÉPISKOLÁBÓL

STATISZTIKÁK
A 10. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans)
–Dallas392
A legtöbb futott yard:LeSean McCoy (Philadelphia)–Green Bay
155
A legtöbb elkapott yard:A. J. Green (Cincinnati)
–Baltimore
151
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:3249Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:932LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:1013A. J. Green (Cincinnati)
A legtöbb szerelés:102Vontaze Burfict (Cincinnati), Sean Lee (Dallas)
A legtöbb sack:13.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:5DeAndre Levy (Detroit), Alterraun Verner (Tennessee)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
2013.11.08.2:25Minnesota Vikings–Washington Redskins34–27
2013.11.10.19:00Atlanta Falcons–Seattle Seahawks10–33
2013.11.10.19:00Chicago Bears–Detroit Lions19–21
2013.11.10.19:00Green Bay Packers–Philadelphia Eagles13–27
2013.11.10.19:00Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars27–29
2013.11.10.19:00Indianapolis Colts–St. Louis Rams8–38
2013.11.10.19:00New York Giants–Oakland Raiders24–20
2013.11.10.19:00Pittsburgh Steelers–Buffalo Bills23–10
2013.11.10.19:00Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals20–17 – hosszabbítás után
2013.11.10.22:05San Francisco 49ers–Carolina Panthers9–10
2013.11.10.22:25San Diego Chargers–Denver Broncos20–28
2013.11.10.22:25Arizona Cardinals–Houston Texans27–24
2013.11.11.2:30New Orleans Saints–Dallas Cowboys49–17
2013.11.12.2:30Tampa Bay Buccaneers–Miami Dolphins22–19
Szabadnapos: Cleveland Browns, Kansas City Chiefs, New England Patriots, New York Jets
11. FORDULÓ
2013.11.152:25Tennessee Titans–Indianapolis Colts
2013.11.1719:00Buffalo Bills–New York Jets
2013.11.1719:00Chicago Bears–Baltimore Ravens
2013.11.1719:00Cincinnati Bengals–Cleveland Browns
2013.11.1719:00Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
2013.11.1719:00Jacksonville Jaguars–Arizona Cardinals
2013.11.1719:00Houston Texans–Oakland Raiders
2013.11.1719:00Miami Dolphins–San Diego Chargers
2013.11.1719:00Philadelphia Eagles–Washington Redskins
2013.11.1719:00Pittsburgh Steelers–Detroit Lions
2013.11.1722:05Denver Broncos–Kansas City Chiefs
2013.11.1722:25Seattle Seahawks–Minnesota Vikings
2013.11.1722:25New Orleans Saints–San Francisco 49ers
2013.11.182:30New York Giants–Green Bay Packers
2013.11.192:30Carolina Panthers–New England Patriots
Szabadnapos: Dallas Cowboys, St. Louis Rams
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik