MTI/NSO 2011.07.25 21:26 Frissítve: 2015.03.08 01:40

Football's back - megszülettek a megállapodások, jöhet a szezon

Megszületett a megállapodás a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai és klubtulajdonosai között – a klubtulajdonosok után a sportolók is rábólintottak az egyezségre –, így nem marad el a következő szezon.

Kezdhetik a munkát: hosszas alkudozás után megszületett az egyezség (Fotó: Action Images)

A felek helyi idő szerint hétfőn délután jelentették be, hogy sikerült megegyezniük a több hónapos bérvitában. A csapatok már kedden szerződtethetnek szabadügynökké vált játékosokat, az edzőtáborok pedig ezen a héten – legkorábban szerdán – nyitnak. Az előkészületi meccsek sora augusztus 11-én, míg az alapszakasz szeptember 8-án a Green Bay Packers–New Orleans Saints találkozóval kezdődik. Minden további részletet későbbre ígérnek.

MÁR CSAK FORMALITÁS

Az NFL játékos-szakszervezetének (NFLPA) újjáalakulása után még szavazásra kell bocsátani és elfogadni a megállapodást, de ez a szóbeli megegyezéseket követően csupán formalitás.


„A játékosok képviselői és a szakszervezet végrehajtó bizottsága egyhangúan az új szerződés megkötése mellett döntött” – közölte DeMaurice Smith, az NFLPA ügyvezetője.


„Érett már a megállapodás, a futball visszatér, és ez jó hír mindenkinek. Hálásak vagyunk minden érintettnek, aki segítetett tető alá hozni a megegyezést” – mondta Roger Goodell ligakomisszár.

A liga működését szabályozó kollektív szerződés március elején járt le, és egészen az elmúlt napokig úgy tűnt, az Egyesült Államokban óriási érdeklődésre számon tartó NFL történetében először elmarad egy szezon.

A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely ennek következtében idén márciusban hatályát vesztette, mivel nem hosszabbították meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szólt, valamint arról, hogy a tulajdonosok szerettél volna 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, amit a játékosok elleneztek.

Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó történelme legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek jószerivel minden rekordot átírtak az országban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt, közvetítési jogokért fizetett összegnek.

 VÉGET ÉRT A LOCKOUT

 

KEZDŐDHET A MUNKA
Hétfő: a csapatok megkapják a szabadügynökök hivatalos listáját, kilencvenes kereteket alakíthatnak ki.
Kedd: megkezdődhetnek a cserék és átigazolások, a csapatok már megegyezhetnek újoncokkal és nem draftolt szabadügynökökkel. Az aláírt szerződéssel rendelkező játékosok már megjelenhetnek a kluboknál.
Szerda: a játékosok jelentkezhetnek az edzőtáborokba
Csütörtök: elkezdődnek a keretszűkítések
Péntek: a csapatok leadhatják a szabadügynökökkel kötött szerződéseket jóváhagyásra a ligának
2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.

2017.09.28 00:09:24

NFL BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Miért lenne ezért hibás a nemzeti himnusz?