SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU) 2011.10.22 07:08 Frissítve: 2014.06.22 01:49

Fent és lent 2.: az első hat forduló érdekességei

Három hét telt el az előző „névsorolvasás” óta, vagyis újfent érdemes megnézni, hogy immár hat mérkőzés tapasztalatai alapján kik keltettek feltűnést akár pozitív, akár negatív értelemben az NFL-ben. A korábban már említett neveket próbáljuk mellőzni, van bőven dicséretre vagy szidásra érdemes játékos rajtuk kívül is.

Steve Smith újjászületett Cam Newton mellett (Fotó: Action Images)

 

NFL, 2011
A csapatok adatlapja
Az előszezon menetrendje
Az alapszakasz menetrendje
A csoportok állása
A rájátszás menetrendje

Első körben 3 irányítót említsünk meg, közülük is elsősorban Aaron Rodgers nevét kiemelve. Tőle ugyan nem meglepetés a kiváló játék, de amit hétről hétre mutat, az egészen lenyűgöző. 70 százalék feletti pontosság, 17 TD mindössze 3 interception ellenében, közel 10 yardos átlag passzkísérletenként, és 122 feletti irányító mutató (ez egy olyan szám, ami egyben tartalmazza a pontosságot, a yardokat, a TD-ket és az eladott labdákat, így pontosan tükrözi az adott QB teljesítményét). Ez utóbbi egészen hajmeresztő, tavaly 111-es mutatóval messze a legjobb QB volt Tom Brady, 2009-ben pedig Drew Brees 109 körül zárva vezette a ligát. A meglepetések között említhetjük Eli Manning teljesítményét is, akinek sokszor felhánytorgatták szezon előtti nyilatkozatát, melyben a liga top irányítói közé sorolta magát. Nos, eddig a harmadik legjobb QB-mutató áll a neve mellett, pontosan, összeszedetten játszik, és ami a legfontosabb, sokkal jobban vigyáz a labdára, mint a korábbi években, legutóbb interception nélkül hozta le a meccset az ellen a Bills ellen, amely Brady és Vick 4-4 passzát is leszedte. A harmadik név egy újjászületni látszó veterán, Matt Hasslebeck, akit igazából mindenki leírt az elmúlt évek szenvedései után, és arról szóltak a szezon előtti tippek, hogy hány meccs után fogja kiszorítani a Titans kezdőjéből Jake Locker. Ehhez képet Hasselbeck meggyőző, legjobb elkapója sérülése és a futójáték drasztikus visszaesése ellenére is, a Titans pedig jelenleg joggal pályázik az AFC South csoport megnyerésére és ezzel a rájátszásba jutásra.

Akadnak olyan irányítók is, akiktől joggal várt többet a szurkolótábor, itt 4 névvel is szolgálunk. Phillip Rivers tavaly a Chargers szenvedései ellenére is az egyik legjobb QB volt, 16 meccs alatt adott 30 TD-passzt 16 interception ellenében, idén viszont 5 meccsen eddig 6 TD és 7 pick áll a neve mellett, és zsinórban 3 év után az irányító mutatója is bőven 100 alá csökkent (jelenleg 87). Donovan McNabb produktuma ehhez képest is siralmas, bár talán megváltást már senki nem várt tőle Minnesotában, de 6 meccs alatt elvesztette kezdő posztját az újonc Christian Ponder ellenében, ami a meccsenkénti 170 passzolt yardját elnézve nem is csoda. Matt Cassel is igen messze van a tavalyi produktumától, a Colts elleni 4 TD-t leszámítva nem volt még jó meccse idén, és a tavalyi 7 pickjével szemben idén máris 5-nél tart (közte egészen reménytelen dobásokkal is). A negyedik név Matt Ryan, a Falcons irányítója tavaly NFC győzelemig vezette csapatát, idén viszont hiába Julio Jones érkezése, meg sem közelíti tavalyi játékát. Nála is főleg a TD-interception arány eltolódása látványos, 28–9 helyett eddig 8–6 a produktum.

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a Bowl.hu

Az úgynevezett skill posztokon (futók, elkapók és tight endek) is nagy a tülekedés, mind pozitív, mind negatív értelemben. Kezdjük a sort Calvin Johnsonnal, a Lions elkapójával. A Megatron becenévre hallgató játékos „súlyos visszaesésben” van, hiszen míg az első 4 meccsen 8 TD-t kapott el, addig az utolsó 2 összecsapáson csak 1 TD jutott neki, ettől függetlenül természetesen utcahosszal vezeti a liga vonatkozó rangsorát. Cam Newton eddigi jó játékából profitál a veterán Steve Smith, aki legutóbb a 2008-as szezonban zárt 1000 elkapott yard felett, most viszont meccsenkénti 100 yard feletti átlagát elnézve akár az 1500 yardos szezon sem elképzelhetetlen. Megvan a 100-as meccsátlag Jimmy Graham esetén is, ami azért különösen figyelemre méltó, mert nem WR, hanem TE poszton játszik a fiatal játékos. Graham tavaly került a ligába, előtte az egyetemen sokáig kosárlabdázott, és csak utolsó évében tért át a futballra, ebben is hasonlít Antonio Gateshez, akihez mérhető NFL-karrier néz ki neki. Nagyon kellemes meglepetés Victor Cruz játéka is, a fiatal WR tavaly nem kelt el a drafton, ennek ellenére a Giants szerződést adott neki, és idén 6 meccs alatt közel 400 yardot és 3 TD-t hozott össze (néhány buta hibával megspékelve). Az újonc elkapók közül eddig A.J. Green viszi a prímet, volt 1-2 gyengébb meccse, de 6 fellépése alatt csak összeszedett 453 elkapott yardot és 4 TD-t, mindezt újonc irányítóval a háta mögött. Futókat tekintve az első név Frank Gore, aki egy szörnyű sérülésből visszatérve jobbnak tűnik, mint korábban bármikor, 5 yardos futásonkénti átlaga és 541 yardja egyaránt meggyőző, hatalmas része van a 49ers szárnyalásában. Ryan Mathews tavaly nem nagyon tündökölt újoncként, de idénre ő lett a Chargers támadóinak vezéralakja, futásban és elkapásban egyaránt veszélyes fegyver, 5 meccs alatt összesen 674 támadó yardot hozott össze. Beanie Wells ugyan totál yardokat tekintve elmarad a fenti uraktól, de ő egyrészt csak 4 meccsen lépett pályára, másrészt viszont 6 TD-t is futott már ezen a 4 összecsapáson. Darren Sproles Reggie Bush pótlására érkezett a New Orleans csapatába, és eddigi játékával bőven felülmúlja nagynevű elődjét. Futásonként 7.4 yardot átlagol, elkapóként is igen veszélyes, és egy punt return TD-t is szerzett már idén.

 BOWL.HU-ELEMZÉSEK
Feltörnek az újonc irányítók, rengeteg a sérülés
Fent és lent: három forduló érdekességei
A támadás filozófiája: az irányító play előtti feladatai
A védekezés filozófiája: a reakció játéka

Az alulteljesítő futóknál kezdjük a sort Knowshon Morenóval. A Denver egykori 1. körös futója sosem játszott azon a szinten, amit draftolásakor elvártak tőle, de az, hogy 3 meccs alatt összesen 10 futást kapjon, és elveszítse kezdő posztját a veterán Willis McGahee ellenében, az kicsit erős jóslatnak tűnt volna a szezon előtt. Persze a 2.6 yardos futásátlag láttán nem csoda, hogy a sokkal eredményesebb McGahee lett a favorit a Broncosnál. LaDainian Tomlinson is kellően beleszürkült a New York Jets támadóegységébe, miután tavaly közel 1000 yardot futott idén már meg is van a közel 100 yard, és a 3.3-as átlag sem túl szívderítő. Persze futópárja, Shonn Greene sem elkápráztató, a Jets esetén a támadófal gondjai is bőven belejátszanak a futók szenvedéseibe. Muszáj felemlegetnünk Peyton Hillist is, a jelek szerint a Madden-átok őt sem kerüli el (a babona szerint amelyik játékos kiváló szezonja miatt a népszerű játék borítójára kerül, a következő idényben sokkal rosszabb teljesítményt fog nyújtani). Hillis sérült, betegeskedik, a szerződésével sem elégedett, de az, hogy tavalyhoz képest közel 1 yardot csökkent a futásonkénti átlaga, mindennek ellenére is aggasztó. Elkapó poszton igen vegyes teljesítményt nyújt Brandon Marshall is, elkapott yardokat tekintve nem áll rosszul, de 28 elkapására 6 elejtett passz jut, köztük több potenciális TD-átadás, amivel számos támadást akasztott meg a szezon eddigi részében. Chad Ochocinco eddig messze nem hozza azt, amiért a New England megszerezte – biztosan nem 6 meccs alatti 9 elkapást tervezett, amikor megérkezett Brady-falvára. Hozzá hasonló produktumot tud felmutatni Roy Williams is, akitől szintén többet vártak 9 elkapásnál a szezon feléhez közeledve, főleg abban a tudatban, hogy ő detroiti évei alatt igen eredményes volt Mike Martz támadórendszerében.

 LONDONBAN AZ NFL

Ismét Angliába érkezett az NFL. A liga alapszakasz-mérkőzésén a Chicago a Tampa Bay Buccaneers ellen lép pályára magyar idő szerint vasárnap este hétkor. A Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó tudósítói kilátogattak a Bears sajtótájékoztatóval egybekötött pénteki edzésére, ahol kiderült, hogy Brian Urlacher a krikettben is megállná a helyét.

A cikket itt olvashatja!

Védő oldalon a pozitívumok sorát kezdjük Carlos Rogers cornerback dicséretével, aki az egyik fontos láncszeme lett a 49ers kiváló védelmének. 11 elütött passz mellett 3 interceptiont is szerzett, az egyiket ráadásul TD-re is visszavitte a San Francisco játékosa. Az interception listát mégsem ő, hanem Kyle Arrington vezeti, akinek jót tett, hogy nem kell folyamatosan a legjobb elkapókkal hadakoznia, hanem inkább 3. számú CB-ként kerül pályára New Englandben. Ezt eddig 4 pickkel és 11 elütött passzal hálálta meg. A Bills védelme eddig főként a labdaszerzésekből él meg, ebben élen jár George Wilson SS, aki anno még elkapóként került a ligába, de aztán inkább a védelem hátsó alakzatában találta meg igazi helyét. Labdaérzékének megőrzését 3 interception jelzi, emellett meccsenként közel 10 szerelés is fűződik a nevéhez, amivel holtversenyben 3. az NFL-ben. Univerzális játékot nyújt a Cleveland középső linebackerje, D’Qwell Jackson is. A korábban rengeteg sérüléssel küzdő játékos 48 szerelés mellett 2.5 sacket, 1 kikényszerített és egy megszerzett fumble-t is jegyez. Hasonlóan eredményes a Green Bay belső linebacker, Desmond Bishop is, neki 57 tackle mellett 3 sack jött már össze idén. Szintén a sack rovatban termel szorgosan két idei újonc is, Aldon Smith a 49ers, Von Miller a Denver színeiben riogatja az aktuális ellenfelek irányítóit, ők lehetnek nagy harcban az év újonc védője címért Ryan Kerrigannel, a Redskins játékosával.

 

 
Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?
Összes szavazat:15697
Szavazás kezdete: 2011. 08. 02
New England Patriots - 38%
Green Bay Packers - 28%
Pittsburgh Steelers - 11%
más - 9%
New Orleans Saints - 5%
Baltimore Ravens - 5%
Atlanta Falcons - 1%
 

Kisebb csalódást okoz az újoncok közül viszont Patrick Peterson, akit a legjobb cornerbacknek, és posztoktól függetlenül az egyik legbiztosabb választásnak tartottak a draft előtt, ehhez képest eddig leginkább csak a mellette megcsinált elkapások miatt kerülhet be az összefoglalókba. Talán többet vártak a rajongók Brian Urlacher idei szezonjától is, hiába a viszonylag sok szerelés, a meccseket nézve az az érzése az embernek, hogy a Bears védelem vezérét utolérte a kor, gyakran egy lépéssel az események mögött jár. 5.4 yardot tesznek meg az ellenfelek a Chicago ellen futásonként, ami a legrosszabb a ligában, nem ehhez szoktak a Szeles Városban. Kisebb csalódás eddig David Harris játéka is, a Jets védelmének egyik vezére sérüléssel küzd ugyan, de ő is sokszor késik le egy-egy játékról, főleg futás ellen érezhető visszaesés, amit jól mutat a csapat 28. helye a vonatkozó statisztikában. Tavaly az AFC East legjobb pass rusher játékosa volt Cameron Wake, 14 sacket jegyzett, most viszont mindössze 3-nál tart, nem véletlen, hogy a Miami védelme sem annyira stabil, mint az előző idényben volt. Hasonlóan sok győzelemnek örülhettek eddig Indianapolisban is, mint Miamiban, amit persze lehet Manning sérülésével magyarázni, de a két cornerback, főleg Jacob Lacey finoman szólva sem állnak a helyzet magaslatán. Nem lehet megveregetni a Lions védőinek vállát sem, hiába a fal közepén Suh, hiába az újonnan megszerzett Tulloch – Durant LB-páros, bőven lehet futni a Detroit ellen, 5.2 yardos futásátlagot engedni nem életbiztosítás.

Remélhetőleg most is sikerült 1-2 új nevet megismertetni, akit akár örömmel, akár bosszankodva érdemes lesz figyelmemmel kísérni a szezon további részében. Néhány hét múlva egy újabb hasonló körbepillantás várható, immár a szezon felén túlhaladva.

 NFL 2011, ALAPSZAKASZ
7. FORDULÓ   
       
2011.10.23. 19:00 Tennessee Titans–Houston Texans  
2011.10.23. 19:00 Cleveland Browns–Seattle Seahawks  
2011.10.23. 19:00 Detroit Lions–Atlanta Falcons  
2011.10.23. 19:00 Miami Dolphins–Denver Broncos  
2011.10.23. 19:00 New York Jets–San Diego Chargers  
2011.10.23. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Chicago Bears*  
2011.10.23. 19:00 Carolina Panthers–Washington Redskins  
2011.10.23. 22:05 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs  
2011.10.23. 22:05 Arizona Cardinals–Pittsburgh Steelers  
2011.10.23. 22:15 Minnesota Vikings–Green Bay Packers  
2011.10.23. 22:15 Dallas Cowboys–St. Louis Rams  
2011.10.24. 2:20 New Orleans Saints–Indianapolis Colts  
2011.10.25. 2:30 Jacksonville Jaguars–Baltimore Ravens  
*Londonban rendezik meg az összecsapást.
Szabadnapos: Buffalo, Cincinnati, New England, New York Giants, Philadelphia, San Francisco

 

2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.

2017.09.28 00:09:24

NFL BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Miért lenne ezért hibás a nemzeti himnusz?