NFL: Brady a fedélzeten – de elég ez a Pats címvédéséhez?

Vágólapra másolva!
2015.09.09. 13:50
null
Az előző idényben a New England Patriots ért a csúcsra. Összejön a címvédés a Hazafiaknak? (Fotó: Action Images)
Magyar idő szerint péntek hajnali 2.30-kor a bajnok New England Patriots Pittsburgh Steelers elleni összecsapásával kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös szezonja. A találkozóról élő tudósítással jelentkezünk!

 

Felvezetőnk első részében összefoglaljuk a holt szezon legjelentősebb történéseit, megvizsgáljuk, melyik csapat ténykedett a legjobban a két idény között, melyik számára alakult legrosszabbul az elmúlt hét hónap, mi volt a legnagyobb sztori, hogyan áll a bajnok, kik azok, akiket a legnagyobb reményekkel szereztek meg a csapatok – úgy a szabadügynökpiacon, mind a drafton –, és hogy kik maradnak le sérülés miatt az idényről, valamint kik a legjelentősebb eltiltottak.


No és persze ismét visszatér Bátor Jóska, hogy tippeljen néhány merészet!

A HOLT SZEZON NYERTESE
A HOLT SZEZON VESZTESE
A HOLT SZEZON SZTORIJA
BAJNOKI KILÁTÁSOK
TOP 5 SZABADÜGYNÖK
TOP 5 DRAFTOLT
TOP 5 SÉRÜLT
TOP 5 ELTILTOTT
SZEZONJÓSLATOK
TIPPELDE


A holt szezon nyertese – Indianapolis Colts

Nagybevásárlást tartott az évek óta a liga pofozógépei között számon tartott Oakland, Jacksonville duó is, de a Csikók egy már meglévő kiváló csapatot emeltek bajnokesélyessé. Persze, kicsit Madden08 – az utolsó PC-re kiadott változata a játéknak – érzése van az embernek. Hiszen Andre Johnson (elkapó, 34 éves), Trent Cole (irányítósiettető, 32) és Frank Gore (futó, 32) valóban posztjuk legkiválóbbjai közé tartozik (hárman összesen 14 Pro Bowl-meghívóval büszkélkedhetnek), továbbá Todd Herremans (támadófalember, 32) és Kendall Langford (védőfalember, 29) is képes lehet megadni azt a pluszt, amire a csapatnak az igazán elitté váláshoz szüksége van, azért javában már a karrierjük végéhez közelítenek ezek a klasszisok, és kérdéses, van-e még bennük annyi, hogy összejöjjön az áhított bajnoki gyűrű.

A holt szezon vesztese San Francisco 49ers

Patrick Willis (linebacker, 30), Chris Borland (linebacker, 24), Justin Smith (védőfalember, 35), Anthony Davis (támadófalember, 25), Aldon Smith (irányítósiettető, 25) és Jim Harbaugh vezetőedző. Egy bajnokaspiráns csapat magját alkothatnák. No, ehhez képest, a következő szezonban egyikük sem lesz az együttesnél, sőt, az első négy vissza is vonult! Aldon Smith mondjuk még nem, de ő az n plusz egyedik balhéjával vágta el magát végleg a csapatnál, távozott még a már említett Frank Gore mellett az elkapó Michael Crabtree, támadófalember Mike Iupati és két szélső hátvéd, Chris Culliver és Perrish Cox is – és mindez a teljesség igénye nélkül. És mégis, amennyire erős és mély volt az előző négy idényből háromszor is legalább konferenciadöntőig jutó gárda kerete, még ezzel együtt sem az utolsó helyek elkerülése lehet csak a cél.

Brady már a szezonnyitón is játszhat (Fotó: Action Images)
Brady már a szezonnyitón is játszhat (Fotó: Action Images)

A holt szezon sztorija – Tom Brady eltiltása

Akár a nyertes között is lehetett volna, de azért nehéz lenne ráfogni, tekintve, hogy fél évig nem tudta, mi lesz a sorsa. Az NFL azért tiltotta el Bradyt négy mérkőzésről, mert úgy vélte, a játékos akadályozza a nyomozást a Patriots kapcsán az előző idényben kitört Deflategate-ügyben, s még a telefonját is összetörte. (A gyanú szerint a csapat támadóegysége az előírtnál laposabb labdákat használt, hogy hatékonyabb legyen a játéka.)

Brady fellebbezett az NFL-nél, de hiába, mert elutasították a kérelmét. A játékos szerint igazságtalan, hogy első és másodfokon is ugyanúgy a liga vezetője, Roger Goodell kezében van a döntés, ezért is fordult polgári bírósághoz.

Richard Berman bíró múlt csütörtökön úgy ítélte meg, jogszerűtlenül járt el az NFL Bradyvel, és törölte a büntetést. Az indoklásában kitért arra, hogy a jogi procedúra, amely alapján eljártak a játékossal szemben, több szempontból is szabálytalan volt. A labdák légnyomásáról alig ejtett szót az indoklásban.

Bajnoki kilátások – New England Patriots

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2015-ös kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A New England tehát visszakapta kezdő irányítóját, viszont így sem lehet felhőtlen a szurkolók hangulata, hiszen a kiválóan muzsikáló hátvédsorából az említett Darrelle Revis mellett Brandon Browner és Kyle Arrington is távozott, a védőfalból pedig Vince Wilfork szerződött Houstonba. Utóbbit az első körös Malcom Brownnal igyekeznek pótolni, a cornerbackek közül pedig a Super Bowl-hős Malcolm Butlerben látják az új megváltót, de ez utóbbi poszt és az első meccsről eltiltott LaGarrette Blounton kívüli futószekció sem épp kecsegtető. Az NFL-ben pedig nem gyakori a duplázás, legutóbb a 2005-ös idényben fordult elő, hogy egy csapat meg tudta védeni a bajnoki címét. Igaz, ez éppen a Patriotsnak sikerült.

Amiben mégis reménykedhetnek a Hazafiak, hogy Rob Gronkowski személyében a liga legjobb tight endje áll Tom Brady rendelkezésére, aki a rengeteg touchdown mellett nagyszerűen blokkol a futójátékoknál is. Vele, és a visszahordásokban is jeleskedő Julian Edelmannel ismét ponterős támadójáték várható – és várják vissza a sérüléséből lábadozó Brandon LaFellt is, addig pedig Danny Amendola élhet a megnövekedett szereppel, valamint Scott Chandler tight end élvezheti, hogy Gronkowski miatt rá kevesebb figyelem jut a vörös zónában. A támadófalba két újonc is érkezett, Tre Jacksonra már első évében nagy szerep hárulhat. Az irányító vak oldalát a súlyos betegségéből felépülő Nate Solder védheti továbbra is, ráadásul a mai napon 2017-ig szóló szerződést kötött az együttessel.

A védelemben visszatér Jerod Mayo, aki egészségesen még mindig a liga egyik legjobb linebackerje, a tavaly berobbanó Dont’a Hightower, Jamie Collins páros pedig vele kiegészülve nagyszerű triót alkothat. Előttük Brown és – a tavaly hozzá hasonlóan első körben kiválasztott – Dominique Easley próbálhat stabilitást adni a futás ellen és segítséget nyújtani az irányítók zargatásában Chandler Jonesnak és Rob Ninkovichnak. Utóbbi kettő tehermentesítésére érkezett a legnagyobb erősítés a holt szezonban Jabaal Sheard személyében. Az előző idény kiváló hátvédsorából a két söprögető, Devin McCourty és Patrick Chung maradt meg kezdőként, a szurkolók pedig abban reménykedhetnek, hogy bár most az elkapókat már aligha tudják hosszú másodpercekig nyomon követni a védők, nagyobb nyomás alá helyezhetik majd az ellenfelek irányítóit, így erre nem is lesz annyira szükségük, mint egy éve.

A TOP 5 SZABADÜGYNÖK

Suh lett a legjobban fizetett védő (Fotó: Action Images)
Suh lett a legjobban fizetett védő (Fotó: Action Images)

1. Ndamukong Suh, DT (Miami Dolphins – 114.375 millió dollár/6 év) – Talán a liga legjobb védőfalembere, akit nem J. J. Wattnak hívnak. Mivel a Lions nem tudott vele az elmúlt években megegyezni, a 2010-es játékosbörze 1/2-ese szabadügynökké vált, és a papírformának megfelelően bankot is robbantott. A futó- és passzjátékok ellen egyaránt rendkívül hatékony defensive tackle új szintre emelhető a Miami védőfalát, és személye Cameron Wake-nek is garantálhat egy 12 sack feletti idényt.

2. Darrelle Revis, CB (New York Jets – 70.121 millió dollár/5 év) – „A mór megtette kötelességét, a mór mehet.” Röviden így lehetne összefoglalni Revis New England-i időszakát. A liga egyik legjobb szélső hátvédje új szintre emelte a védelmet, és bajnoki címet szerzett a Patriotscal, hogy aztán visszatérjen első klubjához, az örök rivális New York Jetshez. Míg Suh fő feladata, hogy elvegye az időt Tom Bradyék elől a passzolást megelőzően, addig Revisé az, hogy társainak időt hagyjon, hogy kergessék a Hazafiak irányítóját, ő ugyanis elboldogul majd egy az egyben a legjobb elkapókkal is.

3. Byron Maxwell, CB (Philadelphia Eagles – 63 millió dollár/6 év) – Az előző szezonban az Eagles ellen szerezték átlagban a második legtöbb (meccsenként 264.9) yardot a levegőben az ellenfelek – ugyanakkor ehhez képest az irányítók 91.8-as indexe „csak” a 12. legrosszabb volt. A feladat adott volt, a szélső hátvédek szekcióját erősíteni, márpedig a legnagyobb név a piacon a korábbi seattle-i volt. Más kérdés, hogy Maxwell a liga legjobb hátvédsorából azért lefelé lógott ki, és itt nem lesznek olyan szintű társai sem, mint előző együttesénél.

4. Jeremy Maclin, WR (Kansas City Chiefs – 55 millió dollár/5 év) – Alex Smith az előző szezonban is rendkívül jól figyelt a labdára, és csupán hat interceptiont dobott. Nagyobb baj, hogy TD-passzból is csupán 18-ig jutott, de ez még semmi ahhoz képest, hogy az elkapók egy touchdownt sem tudtak ebből felmutatni! Ezt az embertelen állapotot hivatott korrigálni a korábbi Sas, Maclin a sérülésekkel hátráltatott idények után 2014-ben végre tényleg szárnyalhatott, 1318 yardig és 10 TD-ig jutott. Az előszezonból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de ott már kétszer szerzett hatpontost a Chiefs irányítójának passzából.

5. Julius Thomas, TE (Jacksonville Jaguars – 46 millió dollár/5 év) – Az elmúlt két idényben a liga egyik legjobb vörös zónás célpontjává nőtte ki magát, és annak ellenére, hogy sokat volt sérült, így is összehozott 24 touchdownt. Ideális segítség lehet a másodéves Blake Bortlesnek, persze, csak ha egészséges tud maradni...

*a szerződések összértéke alapján

A TOP 5 DRAFTKIVÁLASZTOTT
A játékosbörze első öt helyén elkeltek közül mindig azt várják, hogy a franchise történetét a megfelelő – értsd, győzelmekkel szegélyezett – útra állítsa. Kevéssé meglepő módon a két nagyreményű irányítótól is ezt várja a liga legrosszabb mutatójával záró Buccaneers, Titans duó – egyelőre valamivel az utóbbi által kiválasztott Mariota nyújtott biztatóbb játékot.

A Jacksonville azonban idén már biztosan nem profitálhat Fowler játékából, az irányítósiettetés javítására hozott védőfalember szezonja ugyanis egy súlyos sérülés miatt szinte azonnal véget ért.

NFL DRAFT 2015
1. Tampa Bay Buccaneers (2–14) Jameis Winston, QB (Florida State)
2. Tennessee Titans (2–14) Marcus Mariota, QB (Oregon)
3. Jacksonville Jaguars (3–13) Dante Fowler Jr., DE (Florida)
4. Oakland Raiders (3–13) Amari Cooper, WR (Alabama)
5. Washington Redskins (4–12) Brandon Scherff, OT (Iowa)

A TOP 5 SÉRÜLÉS
A spotrac.com statisztikája szerint eddig 178 játékost helyeztek sérültlistára – pedig csak magyar idő szerint péntek hajnalban kezdődik meg az alapszakasz. A csapatok közül létszámban (12) és a játékosok összfizetése (13.976 millió dollár) alapján is Pittsburgh Steelers veszítette a legtöbbet, a pozíciókat illetően az elkapók (26) jártak legrosszabbul. A Denver „csupán” négy játékost helyezett sérültlistára, de közülük kerül ki a legtöbbet kereső is.

A 2015-ös fizetési sapkából a legtöbbet elvivő, sérültlistára helyezett játékosok top 5-ös listája
1. Ryan Clady (Denver Broncos, támadófalember, 29) – 10.6 millió dollár
2. Arthur Jones (Indianapolis Colts, védőfalember, 29) – 7.1 millió dollár
3. Phillip Loadholt (Minnesota Vikings, támadófalember, 29) – 6.75 millió dollár
eltiltottak
4. Jordy Nelson (Green Bay Packers, elkapó, 30) – 4.6 millió dollár
5. Orlando Scandrick (Dallas Cowboys, szélső hátvéd, 28) 4.38 millió dollár

A TOP 5 ELTILTOTT
A hipertehetséges és két évvel ezelőtt még eltiltása ellenére is a legtöbb elkapott yardot összehozó Josh Gordon mindent megtesz azért, hogy rövid úton kikerüljön az NFL-ből, a kismilliomodik kihágását már egész éves büntetéssel sújtotta a liga. Hozzá hasonlóan Dion Jordan is lemarad mind a 16 alapszakaszmeccsről – meg persze az esetleges rájátszásbeli összecsapásokról is. A top 5-ös listáról mind fizetés, mind mérkőzésszám alapján elmaradnának ugyan, de meg kell emlékezni az előző szezon második legtöbb futott és legtöbb elkapott yardját összehozó running backként záró Le’Veon Bellről (Steelers, 2), pittsburghi csapattársáról, az újoncidényében tíz meccsén 8 TD-t elkapó Martavis Bryantről (Steelers, 4), és a két denveri (Derek Wolfe 4, T. J. Ward 1) és két dallasi (Rolando McClain 4, Greg Hardy, 4) kiváló védőről is. Érdekesség, hogy Marcell Dareusnak például csak egy meccset kell kihagynia, a Buffalo klasszisa azonban így is elesik 474 ezer dollártól.

A TOP 5 ELTILTOTT, A PÉNZBELI KIESÉS ALAPJÁN
1. Dion Jordan (Miami Dolphins, irányítósiettető) – 5.267 millió dollár/16 meccs
2. Josh Gordon (Cleveland Browns, elkapó) – 1.682 millió dollár/16 meccs
3. Antonio Gates (San Diego Chargers, tight end) 1.567 millió dollár/4 meccs
4. Sean Smith (Kansas City Chiefs, szélső hátvéd) 0.926 millió dollár/3 meccs
5. Sheldon Richardson (New York Jets, védőfalember) 0.645 millió dollár/4 meccs

Bátor Jóska kevésbé bátor tippje az Év védője címre: természetesen J. J. Watt (Fotó: Action Images)
Bátor Jóska kevésbé bátor tippje az Év védője címre: természetesen J. J. Watt (Fotó: Action Images)



BÁTOR JÓSKA
Rendszeres olvasóink már hozzászokhattak, hogy a szerdánként jelentkező Red Zone-anyagainkban mindig tippelünk a következő fordulóval kapcsolatban valami váratlant, mégis reálisat. Az idényt felvezető írásunkban most a szezon legjeit próbáljuk megjósolni – ezúttal sem mindig a papírformát követve persze.

Legnagyobb csalódás: Pittsburgh Steelers
Az előző idény hajrájában úgy tűnt, nem nagyon lehet megállítani a Steelerst, és akár Super Bowlig is menetelhetnek Big Benék. A félelmetes Ben Roethlisberger, Le’Veon Bell, Antonio Brown trió a liga talán legjobb irányító, futó, elkapó hármasát adta, a Kohászok termelték a yardokat (csak a Saints jobban), és a pontokat is – 1995 óta először jutottak 400 fölé, nem is kevéssel, 436-tal új franchise rekordot állítottak fal. Most Bell és Martavis Bryant fentebb említett kisebb-nagyobb eltiltása ellenére is van esély rá, hogy akár a mérkőzésenként 30 pontot is elérje a valóban kiváló támadósor, de a védelmi oldalon lévő lyukak miatt lehet, hogy még ez is kevés lesz – nemhogy a bajnoki címhez, de akár még a rájátszáshoz is, tekintve, hogy papíron a Steelersé a legnehezebb menetrend.

Luck könnyedén 5000 yard fölé juthat (Fotó: Action Images)
Luck könnyedén 5000 yard fölé juthat (Fotó: Action Images)

MVP: Andrew Luck (Indianapolis Colts)
Nem is olyan rég papírformának számított a Csikók irányítóját betippelni a szezon legértékesebb játékosának, és most Luck Peyton Manning örökébe léphet ebből a szempontból is. T. Y. Hilton és Donte Moncrief mellé érkezett az elkapósorba a rivális Houston Texans legendája, Andre Johnson, valamint a draft első köréből a villámléptű Phillip Dorsett is, továbbá a két tight end, Dwayne Allen és Coby Fleener is kiváló célpontnak számít. Ezzel a gárdával Luck számára az 5000 passzolt yard nem okozhat gondot, de még akár Manning 5477 yardos idénycsúcsa is veszélyben lehet. Az 55 TD-passz mondjuk aligha, de nem lenne meglepő, ha a 45-ös határt elérné.

Az év védője: J. J. Watt (Houston Texans)
Ki más?

Legtöbb passzolt yard: Andrew Luck (Indianapolis Colts)
Legtöbb futott yard: Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
Legtöbb elkapott yard: Julio Jones (Atlanta Falcons)
Legtöbb passzolt TD: Andrew Luck (Indianapolis Colts)
Legtöbb nem passzolt TD: Rob Gronkowski (New England Patriots)
Legtöbb sack: Cameron Wake (Miami Dolphins)

A passzolt yardoknál így aligha meglepetés a tippünk, a futóknál DeMarco Murray címvédése is benne van a pakliban, Bellnek sokba kerülhetnek a kihagyott meccsek, Lynchnek és Charlesnak pedig a passzjátékbeli új célpontok (Graham, Maclin). Az interceptionre kevésbé reális tippelni, tekintve, hogy a legjobbak felé az irányítók sem dobálnak olyan nagy kedvvel.

A Super Bowl párosítása: Green Bay Packers–New England Patriots

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös idénye előtti uborkaszezon során történik!

NFL 2015, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2015. 9. 11., 2.30 New England Patriots–Pittsburgh Steelers Tv: Sport2
2015. 9. 13., 19.00 Chicago Bears–Green Bay Packers Tv: Sport2
2015. 9. 13., 19.00 Houston Texans–Kansas City Chiefs
2015. 9. 13., 19.00 New York Jets–Cleveland Browns
2015. 9. 13., 19.00 Buffalo Bills–Indianapolis Colts
2015. 9. 13., 19.00 Washington Redskins–Miami Dolphins
2015. 9. 13., 19.00 Jacksonville Jaguars–Carolina Panthers
2015. 9. 13., 19.00 St. Louis Rams–Seattle Seahawks
2015. 9. 13., 22.05 Arizona Cardinals–New Orleans Saints
2015. 9. 13., 22.05 San Diego Chargers–Detroit Lions
2015. 9. 13., 22.25 Tampa Bay Buccaneers–Tennessee Titans
2015. 9. 13., 22.25 Oakland Raiders–Cincinnati Bengals
2015. 9. 13., 22.25 Denver Broncos–Baltimore Ravens Tv: Sport2
2015. 9. 14., 2.30 Dallas Cowboys–New York Giants
2015. 9. 15., 1.10 Atlanta Falcons–Philadelphia Eagles Tv: Sport2
2015. 9. 15., 4.20 San Francisco 49ers–Minnesota Vikings Tv: Sport2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik