Az elmúlt év legparádésabb NFL-jelenetei

Vágólapra másolva!
2011.01.01. 22:50
Címkék
Ismét eltelt egy esztendő, így ideje áttekinteni a mögöttünk hagyott év legjelentősebb eseményeit, ezúttal a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) legnagyszerűbb jeleneteit elevenítjük fel!

Tracy Porter útban a Super Bowl-győzelmet bebiztosító interception visszahordással (Fotó: Action Images)
Tracy Porter útban a Super Bowl-győzelmet bebiztosító interception visszahordással (Fotó: Action Images)
Tracy Porter útban a Super Bowl-győzelmet bebiztosító interception visszahordással (Fotó: Action Images)
Tracy Porter útban a Super Bowl-győzelmet bebiztosító interception visszahordással (Fotó: Action Images)
Tracy Porter útban a Super Bowl-győzelmet bebiztosító interception visszahordással (Fotó: Action Images)

 

1. Tracy Porter eldönti a Super Bowlt

Lehet-e más jelenettel kezdeni, mint az adott naptári év döntőjének mindent eldöntő jelenetével?! Hétpontos hátrányban volt az Indianapolis Colts a negyedik negyedben, támadott az egyenlítésért, amikor is Peyton Manning rossz döntést hozott: az ellenfél védőjének, Tracy Porternek kezébe passzolta a labdát, aki 74 yardon át vágtatott vissza a Colts célterületére. Az interception utáni visszafutás pedig végleg eldöntötte a 44. Super Bowl sorsát. A Saint 31–17-es győzelmével fennállása első bajnoki címét szerezte meg.

 TRACY PORTER POÉNJA

 

 

 

2. A lepattanó, avagy utolsó másodperces rémálom a Houston számára

Van az úgy, amikor már a szurkolók elkönyvelték, jöhet a hosszabbítás, másodpercek vannak hátra a rendes játékidőből, egy játékra van idő, de a csapat csak a félpályánál van. Aztán van az úgy, amikor az irányító bedobja az endzone-ba a labdát, aztán hátha összejön egy nagy elkapás, aztán ha legfeljebb nem, akkor majd a ráadásban. Aztán van az úgy, hogy a passz pontatlan, és a védőkhöz ér, akik elhatározzák, hogy leütik a földre a labdát, véget vetve a 4. negyednek. Aztán van az úgy, hogy jön Mike Thomas, akit ez úgy annyira nem érdekel, és ha már a kezébe ütik a labdát, köszöni szépen, lép egyet a célzónába, és győzelmet szerez csapatának – avagy Jacksonville-csoda/1.

JACKSONVILLE–HOUSTON 31–24 (DAVID GARRARD TD-JE AZ UTOLSÓ PLAY SORÁN)
 

 

3. Minden kipattanó labda oaklandi kézbe kerül

 

Kevésbé jelentős helyzetben – nagy előnyben, bőven a vége előtt –, de a Seattle Seahawks szurkolói is átélhették, milyen az, amikor már reménytelennek tűnik az ellenfél – jelen esetben az Oakland Raiders – helyzete, aztán mégis rivális szurkolói örülhetnek – na mondjuk nem aprózták el, mindjárt kétszer is átélték a nem túl kellemes érzést. Előbb egy össze-vissza pattogó labdával indult meg Michael Bush 55 yardot szerezve, majd Tyvone Branch szerzett interceptiont egy felpattanó labdából. Ezt követően azért még biztos, ami biztos alapon a Raiders egyből egy 69 yardos Darrius Heyward-Bey-elkapott touchdownt ért el, végleg elvéve a Seattle kedvét a továbbiaktól.

 

MINDEN AZ OAKLANDET SEGÍTETTE
 

 

DARRIUS HEYWARD-BEY 69 YARDOS TD-ELKAPÁSA

 

 

 

4. Randy Moss 34 yardos egykezes TD-elkapása

Az idényben már harmadik csapatát fogyasztó Randy Moss a 3. fordulóban még a New England Patriots játékosaként a liga egyik, ha nem a legjobb cornerbackjeként ismert (és elismert – értsd a legtöbb irányító szándékosan a másik védőn lévő elkapót keresi inkább labdával), ám kisebb sérülése miatt nem százszázalékos formában lévő Darrelle Revisszel (New York Jets) szemben mutatott be egészen káprázatos elkapást. A Patriots Aaron Hernandez 46 yardos elkapásával került 34 egységre a New York-i célzónától egy perccel a szünet előtt, amikor is Moss és Revis párharca elkezdődött:

RANDY MOSS ZSENIALITÁSA
 

 


5. Beindul a kansasi henger a 49ers ellen

Ezúttal nem egy, hanem két parádés jelenetet is bemutatunk, ezek megtekintésétől azonban alighanem a San Francisco szurkolói eltekintenének… A mérkőzésenkénti 167.5 futott yarddal ligát vezető Kansas City Chiefs a 2. forduló két parádés légitámadás után könyvelhetett el touchdownt. Előbb egy trükkös, futásnak álcázott játék végén Dwayne Bowe-t találta meg 45 yardos átadással Matt Cassel, majd Tony Moeaki húzott le egy már-már elérhetetlennek látszó passzt a levegőben úszva egy kézzel.

NAGYSZERŰEN MEGKOMPONÁLT KANSASI TÁMADÁS (1:22-TŐL)

TONY MOEAKI PARÁDÉS EGYKEZES ELKAPÁSA

 

 


 

6. DeSean Jackson

Az ötödik helyre sem egy jelenet, hanem egy jelenség fért fel: DeSean Jackson. A Philadpelphia Eagles elkapóját lehet szeretni, vagy utálni (touchdownok után rendszeresen cukkolja az ellenfelek védőit), de az biztos, hogy kevés nála több óriási játékra képes játékos szaladgál az NFL-pályákon. Jacksonnak mindegy, hogy elkapó, futó vagy visszahordó poszton kell-e bizonyítania, a parádés játék, és a hosszú TD mindig benne van a játékában.

91 YARDOS TD-ELKAPÁS
 
   
A GIANTS ELLENI RANGADÓT ELDÖNTŐ ÓRIÁSI VISSZAHORDÁSA
 

 

7. Talib lábbal szelídítette meg Flacco passzát

A Baltimore Ravens irányítója, Joe Flacco nem nagyon szórja el a labdákat – 15 mérkőzésen kilencszer csípték el átadását az ellenfelek védői, ez kifejezetten jónak számít. Ha csak a hazai pályát nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy szezonbeli 7 fellépésén csak egyszer dobott interceptiont. Aqib Talib, a Tampa Bay Buccaneers cornerbackje azonban gondolta, igazán parádés mozdulattal teszi emlékezetessé ezt az esetet.

TALIB LÁBBAL „FOGTA EL” FLACCO PASSZÁT!
 

 

8. Amikor több mint 140 kiló megindul az endzone felé

A Patriots a szezon elején Brandon Tate révén kétszer is kirúgás utáni visszahordott touchdownt ért el. Hogy ez most miért fontos? Mert ezt követően az ellenfelek igyekeztek őt elkerülni, és inkább valamivel rövidebbet rúgva, de a visszahordást kevésbé veszélyessé téve próbálkoztak elrúgni a labdát. Ilyenkor a rúgó csapatnak a legideálisabb, ha egy lomha, nagydarab falember kaparintja meg a labdát, akit gyorsan földre visznek, és máris nincs nagy gond. Van, amikor a terv azonban nem jól sül el, és a több mint 140 kilós falember nagy „vágtába” kezd.

 DAN CONNOLLY (NEW ENGLAND PATRIOTS) 71 YARDOS VISSZAHORDÁSA

 

9. Troy Polamalunak egy támadófal átugrása meg se kottyan

A Pittsburgh Steelers kőkemény védelmét liga szinten rettegi mindegyik irányító. A 2. fordulóban Kerry Collinsnak szereztek nem túl kellemes estét, amelynek megkoronázásaként Troy Polamalu ugrotta a tennessee-i támadófalat, majd sackelte a veterán irányítót.


POLAMALU MUNKÁSSÁGA
 


10. Scobee 59 yardos utolsó másodperces mezőnygólja

Összeállításunk utolsó szereplőjeként egy újabb jacksonville-i öröm, egyben egy újabb indianapolisi bánatot mutatunk be. Mert van az úgy, hogy már csak másodpercek vannak hátra, már mindenki felkészült a hosszabbításra, de a Jaguars ismét csak lecsap. Josh Scobee karrier-rekordot jelentő 59 yardos messzeségből próbálkozhatott 28–28-as állásnál, hatalmas rúgása után pedig nem sokkal ismét Garrardék vigadhattak, Manningék pedig szomorkodhattak – na mondjuk a holnap befejeződő alapszakaszban az utolsó játéknap előtt a Colts áll jobban, és minden valószínűség szerint meg is előzi a Jacksonville-t kiharcolva a rájátszást, hiába na, minden nem sikerülhet.

 

JOSH SCOBEE 59 YARDOS FIELD GOALJA
 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik