BUDAY ZOLTÁN, BENCSICS MÁRK 2013.11.23 14:51 Frissítve: 2015.03.31 02:18

Amerikai futball: augusztusban mutatkozik be a magyar válogatott

A hazai amerikaifutball-élet fontos mérföldkőhöz érkezett a múlt hét végén, ugyanis péntek este tartották meg a válogató első edzését. A nagy létszámú tömeg már a bemelegítés során az egész futballpályát elárasztotta, ami egyedülálló és különleges látvány volt. Ezt tetézte, hogy az ország különböző pontjairól érkező játékosok egytől egyig saját klubcsapatuk mezében edzették végig a válogatót.

Közel száztíz játékos mérte össze tudását a múlt heti válogatón (Fotó: Bratincsák Péter)

 

A tízfős edzői stábnak összesen négy edzésen volt lehetősége felmérni, kik lehetnek a csapat jövőjét meghatározó tagok. A résztvevők jelentős részét az idei HFL-ben döntős Budapest Hurricanes és Docler Wolves adta, de érkeztek játékosok a másod- és harmadosztályból, illetve külföldi ligákból is.

A hétvége elején a játékosok egyéni képességeit mérték fel elsősorban, de az idő előrehaladtával egyre inkább a csapatrészek közötti párharc került előtérbe. Szombaton két edzést tartottak, s ekkor a jövőbeli válogatott mezt is bemutatták. Végül vasárnap egy full kontaktos összecsapással zárult a hosszú hétvége, a támadóegység mérkőzött meg a védőkkel.

A három nap során rengeteg fejlődést lehetett tapasztalni a játékosoknál, a kezdeti izgatottságot felváltotta az akarás, így a remek hangulat mellett rengeteg jó teljesítményt láthatott a válogatott vezetőedzője, Lee Hlavka, akinek nehéz dolga lesz a keret leszűkítésénél. A hazai futballélet ezzel a különleges alkalommal téli pihenőre vonult, miután vasárnap délután a juniorbajnokság is lezárult, ahol a Budapest Hurricanes 48–7-re múlta felül az Újpest Bulldogsot és lett bajnok.

– Gondolta volna, amikor nyolc éve lement a Budapest Wolves edzésére, hogy idevezetnek majd a dolgok?
Egyáltalán nem! Össze-vissza rohangáltak akkor a srácok az edzésen, rossz volt nézni őket – felelte Lee Hlavka vezetőedző. – Tízből hat passz sikertelen volt. Védők nélkül! Tegyük hozzá, hogy nehéz dolguk van a magyar csapatoknak, mert míg az Egyesült Államokban tizenöt edző dolgozik egy középiskolai csapatnál, addig itthon szerencsés, ha három-négy edző jut egy alakulatra.

 MEGVAN A KERET!
 Íme, a magyar válogatott 85 fős kerete!

– Most jött el az ideje annak, hogy megalakuljon a válogatott?
Úgy gondolom, nem. Ennek már évekkel ezelőtt itt volt az ideje, de Magyarországról van szó, és maguk szeretnek mindenen sokáig vitatkozni, úgyhogy csak most jutottunk el ide. A környező országokban  mindenhol működnek amerikaifutball-válogatottak, úgyhogy már le is vagyunk maradva ebben. Ettől függetlenül sok tehetséges játékos alkotja majd a keretünket, úgyhogy szép sikereket érhetünk el.

– Mik a következő lépések?
A héten leszűkítjük a 140 fős keretet körülbelül 80-asra. Télen a támadóknak és a védőknek külön taktikai felkészítést tartunk majd. A keret újra edzeni valószínűleg nyár közepén fog, amikor egy edzőtábort tervezünk a csapatnak.

– Mikorra tervezik az első mérkőzést?
Jövő augusztusban és szeptemberben összesen három találkozót szeretnénk játszani, amelyekből legalább kettőre szeretném, ha Magyarországon kerülne sor, hogy a szurkolók megnézhessék a csapatot.

Lee Hlavka szövetségi kapitány szerint már évek óta szükség lenne egy válogatottra (Fotó: Bratincsák Péter)

 

2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.

2017.09.28 00:09:24

NFL BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Miért lenne ezért hibás a nemzeti himnusz?